Virtuali tikrovė – senjorų kelias į geresnį rytojų?

  • Teksto dydis:

Pensininkams specialiai sukurtos virtualios tikrovės programos gali daryti teigiamą poveikį jų emocinei būklei ir bendrai gyvenimo kokybei, rašo agentūra „MarketWatch“.

Kurdama virtualios tikrovės priemones, JAV įmonė „Rendever“, kurią 2015 metais įkūrė Masačusetso technologijos instituto (MIT) absolventai, stengiasi padėti pensininkams, neturintiems galimybių keliauti ir susitikti su giminaičiais ir artimaisiais. Visų pirma senjorams rekomenduojama atsikratyti vienatvės jausmo ir atsiribojimo nuo išorės pasaulio.

„Stengiamės kurti įvairų turinį, – sako „Rendever“ vadovas Dennis Lally (Denis Lalis). – Pensininkai gali „nuvykti“ į paplūdimį, „paplaukioti“ vandenyne su banginiu, „pažiūrėti“, kaip jūros bangos skalauja krantą. Jie galėtų „sėdėti pirmoje eilėje“ koncerte, kuriame negali apsilankyti. Taip pat turime švietimo programų, pavyzdžiui, istorinių ekskursijų ir architektūrinių parodų.“

„Rendever“ taip pat gali padaryti šeimos susitikimo nuotrauką ir pagal ją sukurti senjorui skirtą virtualios tikrovės programą, kuri jam suteikia galimybę pasijusti artimųjų rate.

Atrodė, kad senėjimas – tai kažkas siaubingo.

„Mano senyvo amžiaus giminaičiai beveik niekada nesišypsojo. Buvo taip skaudu į juos žiūrėti. Atrodė, kad senėjimas – tai kažkas siaubingo, – sako Reedas Hayesas (Ridas Heisas), vienas iš „Rendever“ steigėjų ir jos veiklos direktorius. – Mes jutome, kad pasitelkdami tokias naujas technologijas kaip virtuali tikrovė galime padėti pagyvenusiems žmonėms.“

Virtuali tikrovė taip pat gali daryti teigiamą poveikį žmonėms, turintiems su amžiumi susijusių pažintinių funkcijų sutrikimų.

Kalifornijos organizacijos „One Caring“ steigėja ir vadovė Sonya Kim (Sonia Kim) mano, kad žemą pagyvenusių žmonių gyvenimo lygį gali lemti jų socialinė atskirtis.

Programa „Aloha VR“, kurią kuriant dalyvavo S. Kim, „skirta sąveikai su žmonėmis, turintiems įvairių nepatenkintų psichosocialinių poreikių“, sako S. Kim.

Anot jos, „Aloha VR“ „daugeliui mūsų pacientų padėjo pajusti ryšį su pasauliu. Be to, mūsų programa padėjo kai kuriems sunkiausiems silpnaprotystę turintiems pacientams.“

Ekspertai taip pat pažymi, kad eksperimentai, kuriuose pasitelkiama virtuali tikrovė, daro teigiamą poveikį pacientų savijautai, nes atitraukia jų dėmesį nuo skausmingų pojūčių ir iš dalies net pakeičia fizioterapiją.


Šiame straipsnyje: senjoraivirtuali tikrovė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Nepavydek,nes paskutinis dantis iskris,o tada nueik i ligoniu kasa,uzsirasyk i eile ir po kiek laiko galesi susideti protezus,tik netikiu,kad susidejes sypsosis,nes esi piktas.reikia dziaugtis,kad yra tokiu zmoniu kurie yra savanoriai ir padeda ,kad ir afrikoje.tegul dirba,juk mes visame zemes rutuli,esame zmones.geru sventu velyku ,zmones ,bukit geri ir laimingi.

Pensininkas

Pensininkas portretas
Lietuvos sinjorai negali šypsotis nes kišenės tuščios ir burnos be dantų,nėra pinigų dantims susistatyti,nes negrams mūsų savanoriai nemokamai sustato ir pagydo dantis Afrikoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių