A. Veryga: sloga – ne liga, bet gali būti jos simptomas

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos dovana tėvams – leidimas sloguojančius ir kosinčius vaikus vesti į darželį sukėlė sumaištį. Būklę gali įvertinti tik gydytojai, bet ministras nori juos išvaduoti nuo pacientų antplūdžio. Kas atsakys už padarinius?

Kai kvėpuos per burną

Sergantis vaikas – į darželį? Jūs juokaujate?! Būtent tokia jautrių tėvelių reakcija sutiktas sveikatos apsaugos ministro A.Verygos įsakymas, pagal kurį sloguojantiems, kosintiems vaikams, atvestiems į darželį, durys negali būti užtrenktos prieš nosį, ir jie dienas gali leisti kartu su sveikais ar taip pat kosinčiais, ar sloguojančiais bendraamžiais.

"Kaip galima sergantį vaiką vesti į darželį? Juk jis dar labiau susirgs?!" – stebisi ir baiminasi trijų vaikų mama Izabelė Petrauskienė.

Ji nemano, kad sloguojantis ir kosintis vaikas yra sveikas, o  sloga ne tik gali nepraeiti per savaitę, bet ir komplikuotis į gerklės uždegimą, kai vaikas lauke kvėpuos ne per nosį, o per burną.

Šios mamos bendramintė Diana Malinauskytė priduria, kad taip bus platinami virusai.

Nebereikės sukti galvos, kam palikti sergantį mažylį, kai abu tėvai dirba, o nemokamų močiučių ar pinigų auklei pasamdyti nėra.

"Reikia turėti sąžinės ir apie kitus pagalvoti. Dabar auklėtojos privalės priimti į darželį sloguojantį vaiką", – naujove piktinasi moteris, kuri taip pat nemano, kad sloga nėra liga, juolab vaikui.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga į šį paprastą klausimą, ar sloga yra liga, atsako nevienareikšmiškai ir nenuneigia, kad tai gali būti susirgimo simptomas.

"Tai labai daug nuo ko priklauso. Jei ilgiau pabėgiojęs lauke vaikas grįžta namo nosį braukdamas, – tai liga ar ne?" – klausimu į klausimą atsako ministras.

Pastebėjus, kad dėl slogos esant užgultai nosiai kvėpuos per burną ir prisikvėpuos šalto oro, to nesureikšmina.

"Nesvarbu, per nosį ar per kažkur prisikvėpuos. Jei sloga yra reakcija į šaltį arba alergija – tai nebūtinai liga, bet gali būti ir ligos simptomas", – taip atsakė A.Veryga, anksčiau, iki tapdamas ministru, dirbęs gydytoju psichiatru.

Alerginė sloga neužkrečiama

Tačiau yra ir besidžiaugiančiųjų naujove: nebereikės sukti galvos, kam palikti sergantį mažylį, kai abu tėvai dirba, o nemokamų močiučių ar pinigų auklei pasamdyti nėra. Juk darbdaviai nuolat slaugos pažymas nešančiųjų nepageidauja.

"Higienos normos pakeitimas nereiškia, kad nuo šiol į darželį bus galima vesti sergantį vaiką. Jei jis karščiuoja, dūsta, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, turi nežinomos kilmės bėrimo elementų, utėlių ar glindų, ir toliau negalės būti priimamas į priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo grupę", – naujovę pakomentuoja Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos saugos skyriaus vyr. specialistė Giedrė Namajūnaitė.

Higienos normos pakeitimas nereiškia, kad nuo šiol į darželį bus galima vesti sergantį vaiką.

Jos teigimu, nuo lapkričio įsigaliojęs sveikatos apsaugos ministro A.Verygos įsakymas skirtas būtent išvengti perteklinių reikalavimų, kad nežymių sveikatos sutrikimų turintys vaikai galėtų būti priimami į darželius. Tokiais sutrikimais įvardijama varvanti nosis, atėjus iš lauko, kosėjimas, alerginė sloga.

"Tokie požymiai, kaip išskyros iš nosies, kosulys nėra specifiški užkrečiamosioms ligoms, šie simptomai gali pasireikšti ir sergant neinfekcinėmis ligomis ar net sveikiems vaikams kaip natūrali fiziologinė reakcija", – aiškina sveikatos saugos specialistė G.Namajūnaitė.

Tai iš dalies patvirtina šeimos gydytoja Ieva Jasaitienė. Ji pasakoja turinti pacientą, kuriam šešeri metai ir jis serga alergine sloga. Kai ji paūmėja, darželis vaiko nepriimdavo. Tai atsitikdavo dažnai, mama nuolat gaudavo slaugos pažymą.

"Dėl to vaiko mama prarado darbą", – dėl pacientų nesėkmių apgailestauja šeimos gydytoja I.Jasaitienė ir pritaria, kad  alergine sloga sergantys vaikai darželį lankyti gali, juolab ji nėra užkrečiama.

Nepriimdavo sveikų?

"Mes niekuomet nevijome sloguojančių vaikų namo, visuomet visais rūpinamės ir globojame", – naujoji nuo lapkričio įsigaliojusi tvarka "Pušynėlio" vaikų lopšelio-darželio vadovės Ilonos Ališauskienės nenustebino ir diegti naujų darbo metodų neįpareigojo.

Tokios pačios nuomonės ir kitų Kauno miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovai, kurių teiravomės apie naująjį nurodymą: jei mato, kad rytą į darželį atvesto vaiko sveikata pablogėjo – kviečia tėvus.

"Mes – ne gydytojai, vaiko sveikatos vertinti negalime", – "Pušynėlio" vadovė I.Ališauskienė priduria, kad vaikų lopšeliuose-darželiuose jau seniai nebėra medicinos darbuotojų etatų, čia dirba tik pedagogai ir vaikus aptarnaujantis personalas.

Taigi, kodėl reikėjo keisti higienos normą?

"Sulaukdavome nemažai tėvų skundų, kad vaikai į ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo grupes būdavo nepriimami net tuomet, kai jie nesirgdavo. Dėl to į Sveikatos apsaugos ministeriją kreipėsi ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba", – taip pokyčių priežastis pristatė Sveikatos saugos skyriaus vyr. specialistė G.Namajūnaitė.

Jos teigimu, higienos normos pakeitimas inicijuotas, siekiant išvengti, kad nepagrįstai būtų ribojama vaiko teisė dalyvauti ugdymo procese.

Kokių situacijų būta, kai sveiki vaikai nebuvo priimami į lopšelį- darželį? Šį klausimą Sveikatos apsaugos ministerija peradresavo Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai. Tačiau jos atstovas Egidijus Meilus informavo, kad įstaiga yra sulaukusi iš tėvų tik žodinių nusiskundimų, todėl jų pacituoti negali.

"Pagrindinė problema yra ta, kad dėl slogos ar kosulio vaikas nepriimamas į darželį, o tėvai negauna nedarbingumo pažymos, nes vaikas neserga", – pabrėžiama Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atsakyme "Kauno dienai".

Be to, pažymima, kad pagal anksčiau galiojusią tvarką, pasitaikydavo atvejų, kai vaikui, kuris kartą ar kelis kartus per dieną sukosėdavo, bet nebuvo kitų užkrečiamoms ligoms būdingų požymių, buvo draudžiama likti grupėje arba reikalaujama pristatyti pažymą iš gydytojo, kad vaikas sveikas.

"Nepaisant fakto, kad kosulys yra vienas iš pagrindinių vaikų peršalimo ligų simptomų, atsižvelgiant į atliktų mokslinių tyrimų duomenis, tai ne visuomet reiškia, kad vaikas serga. Be to, tokie požymiai, kaip išskyros iš nosies, kosulys, nėra būdingi tik užkrečiamosioms ligoms", – tvirtinama Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atsakyme, nors čia pat teigiama, kad vaikų sveikatos būklę stebi ir vertina tėvai bei auklėtojai.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga žino, kad pastarųjų metų moksliniai tyrimai, kuriuose naudota garso įrašų aparatūra, įrodė: sveikas, tuo metu nesergantis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, vaikas sukosti vienuolika kartų per dieną, o kai kurie vaikai – net 30 kartų.

Pažyma dėl mokesčių

Nuo lapkričio sveikatos apsaugos ministro A.Verygos nurodymu vaikų lopšeliuose-darželiuose įsigaliojo ir dar viena naujovė: pasveikus po ligos nelankymą pateisinančios gydytojo pažymos pristatyti nebereikės. Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai tai vadina pertekliniu reikalavimu.

"Iki šiol atvedus vaiką į darželį po ligos pirmiausia būdavo reikalaujama gydytojo pažymos, liudijančios, kad vaikas pasveiko, o tik tada leidžiama eiti į grupę", – pastebi dviejų dukterų mama Šarūnė Būdavienė.

Dabar visa atsakomybė tenka tėvams, vaikų lopšelių-darželių darbuotojai turi patikėti, kad vaikas sveikas. Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad šiuo higienos normos pakeitimu siekiama mažinti medikams tenkančią administracinę naštą, sveikatos pažyma lopšeliui-darželiui taip pat buvo perteklinis reikalavimas, todėl jo atsisakoma.

Reikia labiau skatinti vaikų grūdinimą, fizinį aktyvumą. Jei vaikas tik sloguoja ar kosti, jis gali ir turi eiti pasivaikščioti į lauką.

"Pasitaikydavo vis daugiau atvejų, kai ikimokyklinio ugdymo įstaigos reikalaudavo šių pažymų net tuomet, kai vaikas būdavo sveikas, bet be pateisinamos priežasties nelankydavo ikimokyklinio ugdymo įstaigos dvi tris dienas", – sako Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Alina Žilinaitė.

Iš tiesų neretai tai tarnavo tėvų interesams: pristačius pažymą, kad vaikas sirgo, nereikėjo mokėti už darželyje nebūtas dienas. Dabar ministerija žada diskutuoti su lopšelių-darželių steigėjais dėl galimybių kurti kitokią apmokėjimo už vaikų, lankančių lopšelius-darželius, sistemą.

"Mažinti biurokratijos naštą medikams yra puiku ir tikėtina, kad tėvai bus sąmoningi ir pirmiausia pačių vaikų labui neves jų į darželį dar nepasveikusių", – viliasi dviejų dukrų mama Š.Būdavienė.

Ir čia pat pabrėžia, kad galima pasitikėti toli gražu ne visais tėvais.

"Būna taip, kad naktį vaikas vėmė, o rytą jau veda į darželį", – nuogąstauja moteris.

Grūdintis ir konsultuotis

"Viskas priklauso nuo to, kokį vaiką tėvai atves. Jei pusiau sergantį – užkrės kitus. Jei tik sloguojantį – tėvai gali eiti į darbą, o tai irgi labai svarbu. Tėvai turi elgtis atsakingai", – pabrėžia "Pušynėlio" lopšelio-darželio vadovė I.Ališauskienė.

Klausimas, ar vaikas tik negaluoja, ar komplikuojasi paprasčiausias peršalimas – nelengvas. Jis pirmiausia aktualus patiems tėvams.

"Jei mano vaikas negaluoja, vedu pas gydytoją, ir ji paaiškina, ką daryti", – atremia Š.Būdavienė, vaikų sveikatos priežiūrą palikdama ne pedagogams, o komptentingiems medicinos specialistams.

Naujojoje higienos normoje nurodoma, kad vaikui sunegalavus ugdymo proceso metu informuojami jo tėvai, globėjai ar rūpintojai, o esant būtinumui nedelsiant kviečiama greitoji medicinos pagalba. Jei vaikui būnant lopšelyje-darželyje pasireiškė užkrečiamųjų ligų požymiai, jis izoliuojamas, kol jo tėvai, globėjai ar rūpintojai atvyks.

"Sloga ir kosulys – tai simptomai, kurie būdingi įvairiems susirgimams, ne tik infekciniams. Visada reikia vertinti bendrą vaiko būklę: ji pasikeitė ar vaikas jaučiasi kaip visada, karščiuoja ar ne, skauda gerklę ar ne, ar nėra bėrimų. Svarbu, kiek laiko trunka simptomai, kaip pasireiškė ir taip toliau", – aiškina šeimos gydytoja Audronė Urbonienė.

Jei vaikas susirgo staiga, pakilo kūno temperatūra, pablogėjo bendra savijauta, yra ir kitų sutrikimų, jis negali eiti į vaikų kolektyvą. Antra vertus, sveikas darželyje buvęs vaikas, kuriam vakare ar naktį pasireiškė ūminė virusų sukelta viršutinių kvėpavimo takų infekcija, jau išplatino virusą. Visų situacijų, anot gydytojos, sukontroliuoti neįmanoma.

"Sunku įsivaizduoti, kad rudens ir žiemos sezonu vaikų kolektyve nebūtų nė vieno, kuris kelis kartus nusikosėtų ar patrauktų nosytę. Reikia labiau skatinti vaikų grūdinimą, fizinį aktyvumą. Jei vaikas tik sloguoja ar kosti, jis gali ir turi eiti pasivaikščioti į lauką. Juk susirgimų priežastis – ne vėjas ar šaltesnis oras", – tarsi ir pateisina naujoves A.Urbonienė, bet čia pat primena, kad visada galima pasitarti su savo šeimos gydytoju.

Pažeidimai darželiuose

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), kasmet vykdo Valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę vaikų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose.

Nors kontrolės planai skelbiami NVSC interneto svetainėje, o tikrinama įstaiga apie patikrinimą informuojama raštu iš anksto, tačiau net ir tada specialistai nustato daug pažeidimų.

NVSC Kauno departamentas šiemet patikrino 65 vaikų ugdymo įstaigas, iš kurių net 53-ose nustatyta pažeidimų. Daugiau kaip 80 proc. Kauno miesto vaikų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų neatitinka higienos normos HN 75:2016 "Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai" reikalavimų.

Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Dalios Slavinskienės teigimu, dažniausiai nustatomi ikimokyklinių įstaigų pažeidimai: didesnis nei leidžiamas vaikų skaičius grupėse; teritorijose ir patalpose esantys įrenginiai nėra prižiūrimi taip, kad nekiltų nelaimingų atsitikimų pavojus juos naudojant; vizualiai matomi defektai lubose, sienose, grindų dangos susidėvėjusios, nelygios, su plyšiais, todėl nėra galimybės lengvai išvalyti drėgnu būdu.

Iki šių metų lapkričio 1 d. NVSC Kauno departamentas gavo 60 proc. daugiau skundų dėl ikimokyklinių įstaigų veiklos, nei per visus 2017 metus. Paprastai pareiškimų sulaukiama dėl netinkamai prižiūrimų smėlio dėžių ir nesaugių patalpose bei teritorijoje esančių įrenginių. Tačiau pusė gautų skundų operatyvios kontrolės metu nepasitvirtina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaina

kaina portretas
idomu uz kiek jis pirko diploma

jopapa

jopapa portretas
man rodos pats Veryga paziurejus i jo veida ne simtomas o vaiksciojanti liga
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių