Vertingiausi vaisiai ir uogos

Visas sodo ir miško gėrybes valgyti sveika! Juk jose didžiulė mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir, žinoma, vitaminų įvairovė. Bet kartais mūsų organizmui labiau reikia vienų, kartais - kitų... Beje, mokslininkai nustatė, kad vietiniai vaisiai ir uogos, augantys ir nokstantys ten, kur nuo vaikystės gyvename, geriausiai tinka sveikatos stiprinimui ir rečiausiai sukelia alergiją ar netoleravimą.

Kriaušės

Kuo vertingi? Yra vitamino E, B grupės vitaminų ir karoteno, nemažai folio rūgšties, kalio. Daug pektinų ir skaidulinių medžiagų. Anksti prinokstančiose kriaušėse gausu mangano, o vėlai - geležies. Šalina iš organizmo skysčius, stiprina žarnyno peristaltiką, išvalo šlakus ir toksinus, naikina mikrobus. Kalis gerina širdies darbą. Patariama valgyti esant vidurių užkietėjimui, sergant inkstų ligomis. Kriaušėse esanti folio rūgštis svarbi kraujodaros procesams, todėl padeda sergant mažakraujyste.

Kokie apribojimai? Skrandžio ir žarnyno ligos.

Vyšnios

Kuo vertingi? Yra vitaminų C, B2, folio rūgšties, karoteno, geležies, kalio, magnio. Šie kaulavaisiai stiprina širdį ir imuninę sistemą, slopina nervingumą, nerimą, padeda sutelkti dėmesį.

Vyšniose yra kraujagysles stiprinančių medžiagų, be to, medžiagos - kumarino, kuris mažina kraujo krešėjimą ir riziką kraujagyslėse atsirasti krešuliams.

Nusilpus imunitetui, sergant mažakraujyste. Jos gerina kraujo sudėtį, stiprina kraujagyslių sieneles, stabdo senėjimą.

Kokie apribojimai? Reikėtų vengti sergant skrandžio opalige, padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui.

Obuoliai

Kuo vertingi? Obuoliuose gana daug vitaminų C, PP, E. Daug pektinų, sujungiančių organizme nuodingąsias medžiagas ir padedančių jas pašalinti. Vasarinių veislių obuoliuose yra mažiau vitaminų nei žieminių veislių. Turi priešuždegiminių savybių ir pasižymi antiseptiniu poveikiu. Obuoliai reguliuoja žarnyno mikroflorą

Valo organizmą nuo toksinų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, anot liaudies medicinos šalina iš inkstų akmenis.

Kokie apribojimai? Nėra ligų, kuriomis sergant nebūtų galima valgyti obuolių - nebent nuo jų pučia pilvą...

Mėlynės

Kuo vertingi? Mėlynėse yra itin daug karoteno ir vitamino C, kurie palaiko kraujagyslių elastingumą, B grupės vitaminų. Gausu kalio, fosforo, kalcio, ypač daug geležies ir mangano.

Uogose daug antioksidantų, tad sakoma, kad jos atitolina senatvę. Stiprina kraujagyslių sieneles, mažina kraujospūdį. Pasižymi viduriavimą malšinančiomis savybėmis. Mėlynėse aptikta biologiškai veiklios medžiagos, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje ir gali būti vartojamas kaip papildoma priemonė cukriniam diabetui gydyti.

Veikia kaip sutraukiamoji priemonė susirgus ūmiomis ar lėtinėmis virškinamojo trakto ligomis. Džiovintų uogų užpilas - puikus vaistas nuo viduriavimo. Gerina regėjimą, sustiprina matymą prietemoje ir sumažina akių nuovargį.

Kokie apribojimai? Netinka esant vidurių užkietėjimui.

Verta žinoti

Visi vaisiai ir uogos stiprina organizmo imunitetą, gerina virškinimą, naikina rūgimą ir puvimą sukeliančias bakterijas, sujungia nuodingąsias medžiagas ir pašalina jas iš organizmo.

Sveikiausi ir vertingiausi - švieži vaisiai ir uogos. Tad kuo greičiau jie nuo šakelių keliauja į pilvą - tuo geriau.

Sultys virškinamos lengviau už vaisius ir uogas, iš kurių išspaustos, be to, jose šiek tiek mažiau kalorijų.Vaisių ir uogų, jei įmanoma, geriau nelupti, nes arčiausiai žievelės yra daugiausia vitaminų.

Vaisų ir uogų salotas galite pagardinti apelsino ar citrinos žievele, vanile, kmynais, netgi petražolėmis ar krapais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių