Važinėjimas riedučiais: nauda ir pranašumai

Riedučiai neretai vis dar laikomi vaikų žaidimu, tačiau šis požiūris sparčiai keičiasi. Šią laisvalaikio, sporto ir transporto priemonę vis dažniau renkasi ne tik jaunimas, bet ir vidutinio bei vyresnio amžiaus žmonės, o specialistai vardina važinėjimo riedučiais naudą bei pranašumą.

Riedučių instruktorė Raminta Norvaišė pastebėjo, jog per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje, o ypač Vilniuje, riedutininkų skaičius itin išaugo: „Tai pastebime ne tik parke, bet ir mieste – kai kurie žmonės važiuoja riedučiais į darbą, ateina į mokamas ir nemokamas treniruotes.“

Naudingas sportas

Pasak R. Norvaišės, riedutininkų amžius nėra ribojamas – į pamokas ateina ir jauni, ir vyresni, ir per 50 metų. Tik pastarieji dažniau kuklinasi. Pasak „Riedėk.lt“ instruktorės, žmonės riedučius renkasi ne vien kaip laisvalaikio, bet ir kaip sporto, atsipalaidavimo priemonę.

Riedučių sportas yra naudingas tuo, kad kelių sąnariai nėra apkraunami kaip bėgimo metu, atvirkščiai – sąnariai yra treniruojami, gerinamas jų lankstumas.

„Riedučiai – ta priemonė, kuri labai pagerina pusiausvyrą, koordinaciją, reakciją. Važiuojant riedučiais stiprinami raumenys, deginamos kalorijos. Tik važiavimas turi būti aktyvus, reikia bent pusvalandį du tris kartus per savaitę intensyviai pavažinėti“, – pasakojo instruktorė R. Norvaišė.

Moteris pažymėjo šios priemonės patogumą ir pranašumą: „Riedučius galima užsimesti ant dviračio ar įsidėti į mašiną, jie neužima daug vietos tad, kur tinkama danga, galima su jais pariedėti ir kituose miestuose, ir šalyse. Riedučiai pranašesni už bėgimą tuo, kad nealinami kojų sąnariai.“

Būtinas apšilimas ir apsaugos

Kai kuriais atvejais riedučių sportas pranašesnis už kitas aktyvias veiklas, tačiau kartais atgrasantis dėl traumų tikimybės. Nors instruktorė sako, jog išmokus taisyklingai važiuoti, pasisukti, apsisukti, sustoti ir išvengti kliūčių, traumų tikimybė nedidesnė, nei einant išsisukti koją.

„Svarbiausia pasirinkti tinkamus riedučius, greitį ir apsaugas (kelių, alkūnių, riešų bei šalmą), tada tikrai bus galima puikiai jaustis riedant“, – tvirtino specialistė.

Norint išvengti raumenų patempimo ar sąnarių pasukimo, patartina, kaip ir prieš kiekvieną aktyvią veiklą, atlikti apšilimo pratimų. „Jei žmogus ketina ilgiau pasportuoti, apšilimas būtinas. Prieš treniruotes apšilimą darome su riedučiais, ant žolės. Po pasivažinėjimo patartina raumenis pratempti“, – pasakojo R. Norvaišė.

Su instruktoriumi ar savarankiškai?

Jei pirmą kartą išbandysite riedučius, sudalyvavę vienoje pamokoje ir keletą kartų pavažinėję savarankiškai, išmoksite riedėti tiesiai, apsisukti ir sustoti maždaug per savaitę. Jei norėsite išmokti važiuoti greičiau, apsisukti, sustabdyti įvairiose situacijoje, aplenkti kliūtį, treniruojantis du kartus per savaitę, užtruksite maždaug 2–3 mėnesius.

R.Norvaišė norintiems išmokti riedėti greitai, saugiai ir taisyklingai, pataria lankyti pamokas: „Grupėse turime daug žmonių, kurie išmokę savarankiškai, tačiau jie tai daro netaisyklingai ir nesaugiai. Tokį žmogų žymiai ilgiau užtrunka permokyti negu tą, kuris ateina mokytis iki tol šios veiklos nebandęs.“

Pasak instruktorės, išmokti važiuoti riedučiais savarankiškai įmanoma, tačiau tam reikia skirti daugiau laiko, atlikti tam tikrų pratimų.

Vilniuje – nemokamos treniruotės

Nemokamos masinės važiavimo riedučiais pamokos vyksta Vilniuje, Vingio parke, šiltuoju metų laiku (nuo balandžio iki rugsėjo) antradieniais 19.30 val. Yra dvi grupės – pradedančiųjų ir pažengusių. Pradedančiųjų grupė parke mokosi pagrindų, pažengusieji susirenka parke ir išvažiuoja į miestą. Pirmadieniais tuo pat metu ir vietoje vyksta treniruotės, skirtos moterims.

„Susirenkame tiesiog pasportuoti su riedučiais, nieko nesimokome, gražiname kūno linijas, deginame kalorijas, smagiai leidžiame laiką, bendraujame“, – apie pačios inicijuotą treniruotę pasakojo Raminta.

Vilniuje taip pat yra galimybė dalyvauti mokamose pamokose visais metų laikais. Prie nemokamai besitreniruojančių riedutininkų vis dar galima prisijungti – užsiėmimai vyks rugpjūčio ir rugsėjo antradieniais, nelyjant lietui ir esant sausai Vingio parko dangai.


Specialistės komentaras

Kineziterapeutė Jūratė Kliukaitė:

– Riedučių sportas yra naudingas tuo, kad šia aktyvia veikla žmonės užsiiminėja gryname ore. Važinėjimas riedučiais skatina kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemos veiklas, jų aktyvinimas gerina organizmo ištvermę.

Pirmą kartą išbandant riedučius reikia laiko ir drąsos norint taisyklingai įvaldyti judesių technika, tačiau tai nėra taip sunku, o jausmas panašus į čiuožinėjimą ant ledo. Riedučiai, kaip ir čiuožimas, lavina kūno judesių koordinaciją bei pusiausvyrą.

Riedučių sportas yra naudingas tuo, kad kelių sąnariai nėra apkraunami kaip bėgimo metu, atvirkščiai – sąnariai yra treniruojami, gerinamas jų lankstumas.

Vienas riedučių trūkumų tai, kad imobilizuojamas čiurnos sąnarys – stipriai suveržus riedučius, pėda per čiurnos sąnarį yra beveik neaktyvinama. Jeigu šia aktyvia veikla užsiiminėjama labai dažnai, rekomenduojama papildomai atlikti pratimų čiurnos sąnariams.

Riedučių sportas tinkamas daugumai žmonių vien dėl to, kad kiekvienas individualiai gali reguliuoti važiavimo krūvį. Riedėjimo metu aktyvinama dauguma kūno raumenų. Dažnai važinėjant riedučiais didinama klubų, sėdmenų, šlaunų ir blauzdų raumenų jėga.

Važinėjimas riedučiais padeda atsipalaiduoti ir pagerinti žmogaus savijautą ir emocinę būklę. Visos sporto šakos yra naudingos, kai jos yra naudojamos saikingai ir taisyklingai, nepervertinant savo galimybių. Svarbiausia yra tai, kad išsirinktumėte jums labiausiai patinkančią sportinę veiklą.


Kaip išsirinkti riedučius?

Jei nusprendėte įsigyti riedučius, patartina pirkti kokybiškus ir ne pačius pigiausius. Specialistai nerekomenduoja riedučius įsigyti iš prekybos centrų, kur kasdien perkate maistą ar prekes namams. Rinkitės tik specializuotas riedučių ar panašaus sporto parduotuves.

Riedučiai yra septynių tipų: fitneso, laisvo stiliaus, greitojo riedėjimo, gatvės/salės ritulio, slalomo, agresyvūs ir keturračiai. Populiariausi – fitneso ir laisvojo stiliaus riedučiai.

Fitneso riedučiai dažniausiai turi 80–90 mm dydžio 4 ratukus (arba 100–110 mm dydžio 3 ratukus), minkštą ir patogų batą, raištelius, 1 arba 2 sagtis ir visada parduodami su kulniniu stabdžiu. Jei daugiausiai laiko planuojate riedėti parkuose ar kitais lygiais takais, neplanuojate daryti triukų ar šokinėti, tai riedučiai, kurie jums tiks labiausiai, – rekomenduoja riedek.lt.

Laisvo stiliaus – universaliausi riedučiai. Dažniausiai turi 80 mm dydžio 4 ratukus (arba 100–125 mm dydžio 3 ratukus), kietą ir tvirtą batą, raištelius, 2 sagtis ir parduodami be kulninio stabdžio (jį galima įsigyti atskirai). Šie riedučiai manevringesni ir tvirtesni, todėl puikiai tiks riedant nelygiais paviršiais mieste bei mokantis triukus. Jei manote, kad vien riedėjimo lygiais takais jums neužteks, norėsite išmokti daugiau ir riedėti įvairiau, verta rinktis šiuos riedučius.

Jei dar nesate tikri ar riedėsite nuolat, bet norite tik pabandyti, išsinuomokite riedučius.

Jei visgi nusprendėte įsigyti savo riedučius, patartina jiems išleisti bent 100 eurų ir rinktis žinomų bei patikimų gamintojų riedučius: „Powerslide“, „Rollerblade“, „Seba“, „K2“, „Fila“, „Roces“, „Bauer“, CCM, „Flying Eagle“.

Riedučius prieš perkant būtina matuotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių