Vasaros ligos rudens nelaukia

  • Teksto dydis:

Vasarą rūpi atostogos, pramogos, o susirūpinimą sveikata nukeliame į rudenį. Medikai perspėja: ignoruodami negalavimus, rizikuojame ne tik prisišaukti sunkių ligų, bet ir didelių išlaidų.

Jei silpna širdis

"Vasarą žmonės dažnai linkę atsipalaiduoti, mažiau kreipia dėmesį į savo susirgimus, ilgiau delsia, net pamiršta savo lėtinę ligą ir nusprendžia nenaudoti gydytojo skirtų vaistų, – pastebi vaistininkė Irena Garuckienė. – Bėdos, dėl kurių ligoniai ateina į vaistinę, vasarą dažnai net didesnės nei kitu periodu."

Viena pagrindinių ligonių grupių, kurių sveikata vasarą pastebimai suprastėja, – sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis.

"Šiltuoju metų laiku, ypač per karščius, į vaistinę ateina besiskundžiančiųjų širdies ritmo sutrikimais, galvos svaigimu, bendru silpnumu ar mieguistumu, itin sunkiais atvejais – net sąmonės pritemimu. Dažniausiai tokie simptomai būdingi vyresnio amžiaus žmonėms, bet ir kitiems, kurių silpnesnė širdis, verta įdėmiau įsiklausyti į organizmą", – pataria vaistininkė I.Garuckienė.

Traumos ir alergija

Kita nusiskundimų grupė – skausmas, traumos, įvairūs sumušimai ar sutrenkimai.

Daug laiko praleidžiame keliaudami, gamtoje, todėl dažniau  susižalojame. Tai ypač pasakytina apie vaikus. Dalis nukentėjusiųjų į medikus kreipiasi operatyviai, o kiti, nenorėdami susigadinti atostogų, ignoruoja net ir stiprius sumušimus, o kartais ir lūžius.

"Jei traumos nėra rimtos ir pagalbos ieškoma laiku, dažnai pakanka vien profesionalaus vaistininko patarimo bei tinkamai parinktų nereceptinių medikamentų. O jei susižalojote rimčiau, vaistininkas jus tuoj pat nukreips pas gydytoją, bet svarbiausia – nedelsti", – aiškina I.Garuckienė.

Dažni sezoniniai negalavimai, atginantys į vaistinę, – skrandžio veiklos sutrikimai ir alerginės reakcijos.

"Klaidingas bei tikrai pavojingas alergiškų žmonių įsitikinimas, kad užtenka pakentėti, kol peržydės augalai, ir viskas baigsis. Deja, alergijos sukelti padariniai išlieka ilgam. Įkvepiamų alergenų sukelta sloga, čiaudulys, dusulys, gerklės perštėjimas, ašarojančios akys, galvos skausmas ir nuovargis gali pereiti į sinusitą, bronchų astmą ar konjunktyvitą", – pavojus vardija farmacijos specialistė I.Garuckienė.

Brangiausia yra savigyda

"Neretai vadovaudamiesi nuojauta, internetu ar artimųjų patarimais, nepasikonsultavę su gydytojais, perkame preparatus, kurie nebūtinai tinka konkrečiai ligai. Situacija negerėja, tenka pirkti kitų vaistų ir taip išleidžiame kur kas daugiau, nei reikėjo", – žino vaistininkė I.Garuckienė.

Pasak jos, yra daug galimybių apsipirkti racionaliai, sutaupyti vaistų, o ne sveikatos sąskaita.

"Pirmiausia supažindiname pacientus su visų preparatų, turinčių tas pačias veikliąsias medžiagas, kainomis. Kartais, priklausomai nuo gamintojo, kainos gali tikrai nemenkai skirtis. Taip pat visada siūlome atkreipti dėmesį į pasiūlymus lojalumo kortelę turintiems klientams", – primena vaistininkė.

Bet kuriuo metų laiku užtenka žinoti pagrindinį principą: brangiausiai kainuoja savigyda. Ji ne tik gali beprasmiškai suploninti piniginę, bet ir pakenkti sveikatai.


Šiame straipsnyje: ligossveikatasavigyda

NAUJAUSI KOMENTARAI

WWW

WWW portretas
Zmones todel daugiausia gydosi patys, nes ne visi istengia nusipirkti tuos kosminem kainom iskilusius vaistus, kuriuos priraso gydytojai, o jie tenkindami farmacininbku uzsakymus priraso ju tiek kad pensininkui tenka pasirinkti ar vaistams isleisti visa pensija, ar geriau gydytis paciam ir dar kad liktu ant nukainuotu maisto produktu keli eurai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių