Vakcina nuo tuberkuliozės – nepatikima?

Kodėl tėvai turi pasirašyti, kad sutinka savo vaiką skiepyti nuo tuberkuliozės pagaliau gauta vakcina, kai anksčiau to daryti nereikėjo?

Kodėl tėvai turi pasirašyti, kad sutinka savo vaiką skiepyti nuo tuberkuliozės pagaliau gauta vakcina, kai anksčiau to daryti nereikėjo?

Gauta 30 tūkst. dozių

"Šalyje pritrūkus vakcinos nuo tuberkuliozės, ji jau gauta. Lietuvą specialiu lėktuvo reisu pasiekė 30 tūkst. vakcinos dozių, kurių užteks pusmečiui – iki kitų metų vasario", – skelbia Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Praneša ir tai, kad ši Bulgarijoje pagaminta vakcina yra neregistruota, todėl tėvai patys turi nuspręsti, ar sutinka ja skiepyti savo mažylį. Jei sutinka – pasirašyti atitinkamą sutikimą gydymo įstaigoje.

Tėvams užkrauta atsakomybė už savo vaikų sveikatą, priimant šį sprendimą, sukėlė nerimą ir nepasitikėjimą bulgariškąja vakcina. Pasirašyti nereikėjo anksčiau skiepijant vakcina, pagaminta Danijoje, kuri yra registruota.

Nebuvo iš ko pasiskolinti

"Jau metų pradžioje danai mus informavo, kad gali būti trikdžių aprūpinant vakcina nuo tuberkuliozės. Danijos serumo institutas yra vienintelis, tiekiantis registruotą vakciną visai ES", – problemos ištakas "Kauno dienai" paaiškino sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Danijoje sutrikus vakcinos gamybai, jos pritrūko visos ES šalys. Anot VLK atstovų, visos jos vakcinas nuo tuberkuliozės priverstos pirkti neregistruotas.

Dėl to, aiškino ministrė R.Šalaševičiūtė, neliko galimybės vakcinos pasiskolinti, kas yra kartais daroma pritrūkus net ir vaistų.

"Lietuva – viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, kuriose registruojama atspari vaistams tuberkuliozė, todėl turime jai skirti ypatingą dėmesį", – R.Šalaševičiūtė pabrėžė, kodėl nevalia laukti ir nupirkta neregistruotos vakcinos.

Analogiška, tik neregistruota

Neregistruotos vakcinos jau pirkta iš Vengrijos ir Japonijos. Pastarojoje šalyje gaminama yra laikoma pačia geriausia.

"Japonai neregistruoja, nes jų gaminama vakcina pasitikima. Registracija ilgai užtrunka, tai nemažai kainuoja", – pridūrė ministrė R.Šalaševičiūtė.

Dėl to, tikina, neregistruojama ir Bulgarijoje gaminama vakcina. Be to, Lietuvos rinka yra per maža, kad farmacininkai norėtų išlaidauti. Lenkai vakciną nuo tuberkuliozės gamina tik sau.

"Prieš perkant neregistruotą vakciną patikrinama jos sudėtis. Tai atlikusi Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba užtikrino, kad bulgariška vakcina yra analogiška daniškai, atitinka visus reikalavimus", – tvirtino R.Šalaševičiūtė.

Maža kas atsitiktų?

Kodėl tuomet reikia pasirašyti sutinkant skiepyti vaikus Bulgarijoje pagaminta neregistruota vakcina, kai to daryti nereikėjo skiepijant japoniškąja?

"Medikai atsargūs, maža kas atsitiktų, todėl ir renka parašus", – teatsakė sveikatos apsaugos ministrė.

 


Šiame straipsnyje: vakcinatuberkuliozėskiepai

NAUJAUSI KOMENTARAI

ir taip kalba mūsų ministrė???

ir taip kalba mūsų ministrė??? portretas
Gal ji galėtų su profesionalais medikais pasikonsultuoti? Nes kartu su sensacijų besivaikančiais žurnalistais, kuriuos labiau norisi vadinti paparacais, gaunasi labai jau prastas tendemas.

Smila

Smila portretas
Čia apskritai gerų citatų yra. "Maža kas atsitiktų", "nė kiek nepavojingesnė, nei kitos" (tai visgi pavojingos?), "įtikinti, kad tėvai parašu patvirtintų sutikimą, kuris tėra formalumas, tėra medikų profesionalumo reikalas" (tai medikų profesionalumas nuo šiol bus vertinamas pagal tai, kiek sugeba įtikinti?) :-) Fantastika :-)

siaip

siaip portretas
jei vakcina nuo tuberkuliozes efektyvi, kodel ja neskiepijami ir suauge? na bent jau bomzai ir kiti, kurie galetu uzsikrest ir platint tuberkulioze?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių