Vaistų receptų – milijonai, elektroninių – vos vienas kitas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Elektroninei sveikatos sistemai išleista tiek, kad, atidavus medikų atlyginimams, jie gerokai padidėtų,  bet gydytojai paprastu rašikliu tebepildo ir ligos istorijas, ir vaistų receptus. Kur dingo milijonai, niekam nerūpi.

Praėjo pusė metų

"Yra elektroniniai vaistų receptai? Tai kodėl mano gydytojai rašo popierinius?" – stebėjosi kaunietė Henrieta Dumbliauskienė ir tvirtino, kad ji – visuomet už naujoves.

Penkiasdešimtmetei pritarė jos kolegos – ir jaunesni, ir vyresnio amžiaus.

Jau pusė metų, kai mūsų šalyje turėtų būti rašomi elektroniniai  receptai. Į e.sveikatos sistemą jie įdiegti nuo praėjusių metų lapkričio 1 d.

"Iki šiol nė vienam pirkėjui neteko parduoti vaistų pagal elektroninį receptą", – vakar tvirtino farmacijos darbuotoja vienoje tinklo "Camelia" vaistinėje, veikiančioje dideliame prekybos centre.

Tai pasakiusi, vaistininkė pasitikrino, ar sistema tikrai veikia.

"Viskas gerai", – patvirtino ir paprašė asmens tapatybę patvirtinančio dokumento, jei noriu pirkti vaistus šiuo naujuoju metodu.

E.receptas gana patogus. Gydytojui paskyrus vaistus ir tai įrašius į sistemą, pacientas gali eiti į bet kurią vaistinę, o jų didžioji dauguma jau seniai turi būti prisijungusi prie e.sveikatos sistemos. Pavyzdžiui, visoje Lietuvoje veikiančiose 265 "Eurovaistinėse" dar rudenį buvo pastatyti dirbti su e.receptu reikalingi skaitytuvai, kompiuteriuose įdiegta sistema.

Kokie vaistai paskirti, vaistininkai mato įvedę pirkėjo asmens kodą, ir juos išduoda. Gydytojas mato, ar jo pacientas vaistus nusipirko. Jokių popierių, nesusipratimų, keblumų.

Vaistininkai laukia

Deja, ir eurovaistinėse pirkėjų su e.receptais negausu iki šiol.

"Mes dar neturėjome nė vieno e.recepto. Kituose filialuose jų buvo", – pusmečio praktiką pakomentavo vaistininkė Daiva Kulbickaitė, "Eurovaistinės" tinklo filialo, esančio Pramonės prospekte, vedėja.

Kodėl naujas pažangus metodas taip sunkiai skinasi kelią? Farmacinės veiklos vadovės D.Kulbickaitės nuomone, poliklinikose neįdiegta e.recepto programa.

"Kai poliklinikos susitvarkys, vaistinės tokių receptų gaus", – įsitikinusi farmacininkė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrė

Giedrė portretas
Pritariu kaд tokia el. receptų sistema reikalinga. Ir ne tik ji. Pacientas taip pat turi turėti prieigą, ir prie receptų ir prie savo ligos kortelės. Na bet kaip gi nusipirkti vaistus 90-ties nevaikštančiai močiutei!

sifa

sifa portretas
Taip ir metomi musu pinigai,Kiek sukiso Salaceviciute irangai elektroniniu receptu irangai,Ir jau tyli visi,kaltu kaip ir visada nebus,o pinigai issvaistyti,Taip ir gyvenam skurdziausi visoj ES,

cobra

cobra portretas
nuotraukoje tikrai ne Henrieta...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių