Vaistai nevaisingoms moterims bus pradėti kompensuoti balandį

  • Teksto dydis:

Vaistai nevaisingoms moterims bus pradėti kompensuoti balandį, teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Jau balandį bus pradėti kompensuoti vaistai, reikalingi kiaušidžių stimuliacijai, kad moterys galėtų pastoti. Kaip tik šiuo metu jie yra pakeliui į kompensavimo sistemą, t. y. baigiami derinti teisiniai formalumai, būtini įtraukiant šiuos vaistus į kompensuojamųjų sąrašą“, – sakoma ketvirtadienį išplatintame SAM pranešime.

Ministerija pažymi, kad valstybė numato kompensuoti visą paslaugų paketą, kurį sudaro pagalbinio apvaisinimo procedūra, medikų konsultacijos, vaistai ir genetiniai tyrimai, atliekami tam tikrai atvejais.

„Pagalbinio apvaisinimo procedūrų ir gydymui reikalingų procedūrų kompensavimas susilaukė labai didelio dėmesio ir kritikos dėl neva nepakankamų lėšų ir vėluojančių sprendimų dėl vaistų kompensavimo, todėl siekdami maksimalaus skaidrumo privalome informuoti, kad ministerija ir Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos tam iš tiesų skyrė realų prioritetą ir maksimaliai paskubino procesus dėl reikalingų medikamentų kompensavimo“, – aiškina ministerija.

Dėl šios priežasties kai kurių kitų ligų gydymui skirtų medikamentų įtraukimas į kompensavimo sistemą bus atidėtas vėlesniam laikui.

Skaičiuojama, kad vienai moteriai padėti pastoti reikalingos paslaugos gali kainuoti maždaug 3 tūkst. eurų. Jei per metus tokių moterų būtų 1000, joms pilnas paslaugų paketas kainuotų maždaug 3 mln. eurų.

„Visos šios paslaugos bus apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Tai reiškia, kad pacientams už šias paslaugas nereikės papildomai nieko primokėti nei valstybinėje, nei privačioje gydymo įstaigoje, nes jos pagal sutartis su ligonių kasomis gaus pilną apmokėjimą už šias paslaugas. Tiesa, valstybės lėšomis kompensuojamų pagalbinių apvaisinimų skaičius yra ribotas iki dviejų“, – nurodo SAM.

Pagal Lietuvos akušerių ginekologų draugijos pateiktą informaciją, Lietuvoje kasmet galėtų būti atliekama 800 – 1000 dirbtinio apvaisinimo procedūrų. Šias paslaugas jau gali teikti Santariškių klinikos, neseniai gavusios licenciją. Vėliau jas planuoti pradėti teikti dar kelios įstaigos.

Vidutiniškai vienam kiaušidžių stimuliacijos gydymo atvejui, t. y. vienai moteriai paruošti, reikės apie 2 tūkst. eurų. Iš viso skaičiuojama, kad pirmaisiais metais reikėtų apie 1,3 mln. eurų, o antraisiais – 1,6 mln. eurų. Tuo metu gydytojų specialistų atliekamos pagalbinio apvaisinimo gydymo procedūros per metus kainuotų apie 800 tūkst. eurų, jei jos būtų suteiktos maždaug 1000 moterų.

Sudėtingesniais atvejais vaikų negalinčioms susilaukti poroms reikalingi ir genetiniai tyrimai. Jie yra dviejų rūšių ir atliekamas arba vienas, arba kitas. Vienas iš jų kainuoja 2 tūkst. eurų, antrojo kaina siekia 6 tūkst. eurų. Jei per metus būtų suteikta keliasdešimt tokių paslaugų, šiems tyrimams apmokėti gali reikėti apie 200 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone mano.

Nuomone mano. portretas
Jokiu kompensaciju.Gimdyti reikia laiku ,o ne gefrti chemija ,kad nepastotum.Tik tom kurios apsigimusios nevaisingos kompensuoti.O tokia kaip Imbrasiene viena turi po desimt metu uzsinorejo antro ,kompensuok.Viskam yra savas laikas ir mokesciu moketojai cia niekuo deti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių