Vaikų sveikatos patikra rudeniop virto formalumu?

Prieš rugsėjo pirmąją dėl vaiko profilaktinio sveikatos patikrinimo pažymos gydymo įstaigose netrūksta įtampos. Su savo atžalomis ilgose eilėse laukiantys tėvai piktinasi, jog gydytojai dirba konvejeriu ir tik formaliai sudeda „varneles“. 

Medikai atkerta, kad savo darbą atlieka tinkamai, bet patys tėvai stokoja atsakingo požiūrio delsdami iki paskutinės minutės atvesti pasitikrinti vaiką. 

Gauna per didelį krūvį

Nors ir apgulti, gydymo įstaigų specialistai tikina spėjantys išrašyti vaikų sveikatos pažymas, tačiau pabrėžia, kad jos galioja vienerius kalendorinius metus. Į ugdymo įstaigą pažymas reikia pristatyti iki rugsėjo 15 d., o sveikatos patikrinimu pasirūpinti galima daug anksčiau – kovo, gegužės, birželio mėnesiais.

„Tėveliai apie tai yra nuolat informuojami, bet apsilankyti pas gydytoją daug kas susizgrimba tik prieš pat rugsėjo pirmąją. Natūralu, kad tuomet visi būna ir nepatenkinti. Neįmanoma patikrinti visų ugdymo įstaigų moksleivių staiga vienu metu“, – sakė Šiaulių Centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Aušra Varpučianskienė.

Ji pastebėjo, kad paskutinėmis dienomis polikliniką užplūstantieji dėl pažymų turėtų nepamiršti, kad eilėje prie šeimos gydytojo kabineto laukia ir sergantys žmonės – negalima išdavinėti profilaktinio sveikatos patikrinimo pažymų nustumiant kitus ligonius.

„Krūvis gydytojams ir taip tenka didžiulis. Taigi natūralu, kad dėmesys nėra toks, kokį galėtų skirti gydytojas vaiką atvedus pavasarį. Jei tėveliai atidžiau pasirūpintų atžalos sveikata, būtų žymiai paprasčiau atlikti ir išplėstinį tyrimą“, – kalbėjo medikė.

Asmeniškai informavo

Vilniaus Centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Audronė Juodaitė-Račkauskienė griežtai nesutiko, kad gydytojai tikrindami vaiko sveikatą skuba ir tik formaliai dėlioja „varneles“.

„Vaikai – patys svarbiausi pacientai. Tad manau, kad tiek mūsų, tiek ir kitų gydymo įstaigų specialistai atsakingai įvertina jų sveikatos būklę. Be abejo, prieš mokslo metų pradžią jaučiame tėvelių ir vaikų antplūdį, tačiau negalėčiau tvirtinti, kad poliklinika būtų perpildyta. Matyt, situacija kiek geresnė yra dėl to, kad dar nuo gegužės mėnesio mūsų įstaigos specialistai koordinatoriai asmeniškai skambino tėvams ir primindavo apie šį kasmetinį vizitą pas gydytoją“, – pastebėjo ji.

Be to, apžiūros procesą pagreitina ir tai, jog poliklinikoje pažymas gydytojai tarpusavyje pildo elektroniniu būdu. Tačiau vėliau jos yra spausdinamos, nes tokios sistemos mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose nėra.

Tiek tėvų, tiek gydytojų problema

Tačiau Vilniaus visuomenės sveikatos biuro vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Liudmila Sliaužienė įžvelgė abiejų pusių dėmesingumo stoką.

„Tiek gydytojai turėtų atlikti visas pareigas, tiek tėveliai nenumesti vaiko ant sveikatos specialisto pečių. Juk bėgte per vieną dieną dažnai ir sudėtinga tą pažymą susitvarkyti – reikia ir pas odontologą apsilankyti, dėl tam tikrų sveikatos bėdų vaikas gali būti siunčiamas ir specialisto konsultacijai, ir papildomai ištirti. Jeigu tėvai tai atideda paskutinei minutei, patys žiūri formaliai, tada apgultas pacientų gydytojas nebeturi laiko labai išsamiai patyrinėti vaiką“, – pastebėjo ji.

L.Sliaužienės nuomone, patys gydytojai ne visada kruopščiai užpildo visas pažymos grafas. Su tuo susiduria mokyklose dirbantys visuomenės sveikatos priežiūros specialistai.

„Kreipiamės į asmens sveikatos priežiūros įstaigas, prašome, kad į tai atsakingiau būtų žiūrima. Juk reikia ne vien sveikatos būklę įvertinti, bet nurodyti ir  rekomendacijas, jei vaikas ugdymo procese gali dalyvauti su apribojimais, jo fizinio ugdymo grupę“, – aiškino ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių