V. Urbonas apie pediatrų likimą: tai – skandalas

Pirminėje sveikatos priežiūros grandyje nebeliks pediatrų, jų funkcijas perims šeimos gydytojai, Eltai patvirtino Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Lietuvos pediatrų draugijos valdybos narys dr. Vaidotas Urbonas tai vadino didžiuliu žingsniu atgal, pabrėždamas, kad toks sveikatos politikų sprendimas neabejotinai pakenks ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų sveikatos priežiūros kokybei.

„Kad tai suprastum, nereikia būti dideliu daktaru. Net automobilius stengiamės remontuoti autorizuotuose servisuose, o ne garažėliuose, kur taiso ir mersedesą, ir žiguliuką. Išstumdami pediatrą iš pirminės sveikatos priežiūros grandies, vargšui šeimos daktarui užkrauname tiek, kad jis nebesugebės aprėpti“, - įsitikinęs Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentas V. Urbonas.

Vaikų gastroenterologas pabrėžė, kad informacijos apie sveikatos priežiūros naujoves srautas - milžiniškas, ir tik visiškai nesitobulinantis gydytojas gali sakyti, kad jam užtenka to, ką sužino studijų metu.

Išstumdami pediatrą iš pirminės sveikatos priežiūros grandies, vargšui šeimos daktarui užkrauname tiek, kad jis nebesugebės aprėpti.

„Mes kas penkerius metus atnaujiname savo žinias. Tai kaip šeimos gydytojui tai padaryti, kai reikės išmanyti ir kardiologiją, vaikų maitinimo rekomendacijas, suaugusiųjų neurologiją, nebekalbant apie retas ligas, kurios iš viso yra kosmosas. Šeimos gydytojams priskirti dar ir pediatriją - tai didžiulis žingsnis į praėjusį amžių, o ne pirmyn. Tik visiškai neišmanant medicinos ir net ekonominės logikos gali priimti tokius sprendimus“, - piktinosi doc. V. Urbonas.

Apie būtinybę išsaugoti pediatrus šeimos gydytojo komandoje pediatrai kalbėjosi ir su dabartine Sveikatos apsaugos ministerija, ir su ankstesniais sveikatos politikais, Seimo nariais.

„Šimtus kartų kalbėta, kur tik norite, net Prezidentūroje, bet kaip į sieną, nors nėra nė vieno argumento „už“. Pediatrų atsisakymas dėl ekonominių priežasčių nepasiteisinęs. Pateikėme Italijos duomenis, kurie parodė, kad vaikų sveikatos priežiūros perdavimas šeimos gydytojo institucijai kainavo daugiau“, - sakė doc. V. Urbonas.

Daktarui akivaizdu, kad jau dabar diskriminuojami pediatrai, už prisirašiusį vaiką šeimos daktarui mokant papildomai, o pediatrui - ne.

„Papildomas apmokėjimas šeimos gydytojui argumentuojamas tuo, kad vaikams tenka siūti, perrišti žaizdas ir taip toliau. Bet parodykite man tą, kuris tai daro pas šeimos gydytoją, o ne vaikų chirurgą“, - komentavo Eltos pašnekovas, pridurdamas, kad tokiu atveju valstybė už tą patį darbą sumoka du kartus - ir šeimos daktarui, ir vaikų chirurgui.

Doc. R. Urbonas įsitikinęs, kad pediatras yra būtinas specialistas šeimos gydytojo komandoje. O sprendimas apsunkinti pacientų galimybes kreiptis net į privačiai praktikuojančius pediatrus jam kelia minčių apie korupciją.

„Jeigu tu Lietuvoje nori įsisteigti pirminės vaikų priežiūros kabinetą ir kaip Amerikoje ar Vokietijoje priiminėti vaikus, Ligonių kasos nesudarys su tavimi sutarties. Nes pirminėje grandyje yra bendrosios praktikos - šeimos gydytojas ir taškas“, - stebėjosi doc. V. Urbonas.

Kitas vaikų gastroenterologui nesuprantamas sprendimas - skatinti šeimos gydytojus už kiekvieną prisirašiusį vaiką finansiškai, o jeigu vaikas prirašomas prie pediatro - ne.

„Išstumiama viena gydytojų kategorija, o kita tampa privilegijuota. Galvoju, kad tai nėra visiškai skaidru, jau nekalbant apie neprofesionalumą, turint omenyje tendenciją, kad medicina linksta į specializaciją, o ne atvirkščiai. Žinoma, poliklinikoje mes negalime turėti labai daug siauros specializacijos gydytojų, bet tada pacientus bent jau suskirstome pagal amžiaus grupes, nes tai, kas būdinga vaikui, tikrai nebėra svarbu suaugusiems, vyresnio amžiaus žmonėms. Visi turi savo ypatumus ir savo ligas“, - pabrėžė doc. V. Urbonas.

Šeimos gydytojams, kurie Lietuvoje ir taip labai apkrauti, daktaro įsitikinimu, visai nebūtina giliai išmanyti, kaip vaikas vystosi, kada ką pradėti valgyti, kada pradėti sėdėti, vaikščioti, kada gali išryškėti pirmieji autizmo požymiai ir taip toliau. Jiems ne tokie aktualūs skiepai, infekcinės ligos ar pilvo problemos, kurias sprendžia vaikų gydytojai.

„Konsultuojant suaugusius daug svarbesnės onkologinės ligos, Alzheimeris, infarktai, insultai, kraujospūdis, kiti susirgimai, kurie vaikams nebūdingi“, - vardijo medicinos mokslų daktaras, argumentuodamas, kodėl sprendimas atsisakyti pediatrų pirminėje sveikatos priežiūros grandyje pablogins ir suaugusiųjų sveikatos priežiūros kokybę, nes šeimos gydytojai bus priversti aprėpti neaprėpiamai daug.

Sveikatos apsaugos ministerijos ELTA klausė, ar pirminėje sveikatos priežiūros grandyje šiuo metu dirbančius pediatrus pakeis šeimos gydytojai, ar bus rengiami pediatrai pirminei sveikatos priežiūros grandžiai sveikatos mokslų universitetuose?

SAM atsakyme pabrėžiama, kad tėveliai turi teisę pasirinkti, pas kokį gydytoją jie nori priregistruoti savo vaiką - pas šeimos gydytoją, ar gydytojų komandoje dirbantį vaikų ligų gydytoją.

„Šis medikas dirba komandoje kartu su vidaus ligų gydytoju, akušeriu ginekologu bei chirurgu. Tad vaikų ligų gydytojai ir šeimos gydytojai šiuo metu dirba skirtingose komandose“, - rašoma SAM atsakyme.

Pasak ministerijos, pagal anksčiau galiojusią tvarką buvo labai aiškiai atskirta, kokios funkcijos pirminėje grandyje priklauso gydytojams pediatrams, o kurios - šeimos gydytojams.

„Šiuo metu dar studijuojantys šeimos gydytojai yra ruošiami gydyti tiek vaikus, tiek suaugusiuosius ir laipsniškai šios funkcijos turi pereiti jiems. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad pirminėje grandyje dirbantys gydytojai pediatrai neteks darbo. Šie medikai toliau dirbs komandoje su kitais gydytojais, kaip ir dirbo iki šiol“, - pabrėžia SAM.

Tėveliai taip pat raminami, teigiant, kad šeimos gydytojai yra pasirengę gydyti ir mažuosius pacientus, ir suaugusiuosius.

„Šiuo metu šalies universitetuose gydytojai pediatrai rengiami dirbti ne pirminėje grandyje, o teikti antrinio ir tretinio lygio paslaugas“, - priduria SAM.

Į Eltos klausimą, ar laipsniškai, neberuošiant pediatrų pirminei grandžiai, ateityje ir vaikų, ir suaugusiųjų pirmine sveikatos priežiūra rūpinsis tik šeimos gydytojai, SAM atsakė, kad taip.

Pasak doc. V. Urbono, pediatrai nereikalauja, kad vien tik jiems būtų suteikta teisė rūpintis vaikų sveikata.

Lietuvos pediatrų draugijos valdybos narys pasisako už pacientų teisę rinktis pas pediatrą ar šeimos gydytoją vesti vaikus.

„Jeigu mažame miestelyje nėra galimybių išlaikyti pediatro, viskas suprantama, bet kai dideliame mieste šalia šeimos gydytojo kabineto - pediatro durys žmogus negali pas pediatrą vesti vaiko, o būtinai pas šeimos gydytoją, tai - visiška nesąmonė“, - pakartojo pediatro instituciją pirminėje sveikatos priežiūros grandyje ginantis medicinos mokslų daktaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pacientė

Pacientė portretas
O vidaus ligų gydytojų tuomet taip pat neliks? Juk jie drauge su vaikų ligų gyd. dirbo komandoje Pirminėje asm.sveikatos priežiūroje.

viktoras

viktoras portretas
joks ne skandalas. Pasaulyje taip yra, seimos gydytojai rupinasi tiek suaugusiu, tiek vaiku ir kudikiu sveikata ir del to jokios tragedijos nera. Triuksma kelia tie, kuriems is ranku slysta dideli pinigai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių