Dauguma gyventojų nepritaria GMO auginimui Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Dauguma Lietuvos gyventojų nepritaria, kad šalyje būtų auginami genetiškai modifikuoti organizmai (GMO), skirti maistui ar pašarams, rodo europarlamentaro Valentino Mazuronio užsakyta apklausa.

Pasak tyrimo, 67 proc. gyventojų nepritaria GMO, skirtų žmonių maistui, auginimui Lietuvoje, 65 proc. - skirtų pašarams.

„Įdomu tai, kad net 55 proc. gyventojų nėra tikri, ar jie perka ir vartoja maisto produktus su GMO. Tik 35 proc. buvo tikri, kad jie jų nevartoja. Tai taip pat rodo didelį informacijos trūkumą, blogą ar nepakankamą produktų žymėjimą“, – pranešime sakė V.Mazuronis.

10 proc. apklaustųjų nurodė, kad kartais jiems tenka vartoti produktus su GMO.

Pasak apklausos, dauguma (74 proc.) žmonių stengiasi nevartoti maisto, kuris, kaip manoma, nėra sveikas - dažniau tai yra moterys (80 proc.), specialistai su aukštuoju išsilavinimu (88 proc.).

81 proc. gyventojų nurodė, kad jie nėra pakankamai informuoti arba norėtų gauti daugiau informacijos apie produktus su GMO. Tik 9 proc. mano, kad jie informuoti pakankamai.

Didžioji dalis respondentų (72 proc.) taip pat nurodo, kad nenorėtų vartoti maisto produktų su GMO, tačiau 84 proc. norėtų rinktis, pirkti ar nepirkti tokį maistą. Dauguma gyventojų yra už tai, kad produkto etiketėje GMO turėtų būti ženklinami didelėmis raidėmis, genetiškai modifikuotas maistas turėtų būti parduodamas specialiuose prekybos įmonių skyriuose – 74 proc.

Pavasarį įsigalios nauja tvarka, kai kiekviena ES šalis galės pati nuspręsti, leisti ar drausti jos teritorijoje auginti GMO. Lietuva iki šiol laikėsi atsargumo politikos jų atžvilgiu. ES dabar leidžiama auginti 28 produktus su GMO. Didesnė sąrašo dalis – ne maisto produktai, o kiti augalai - gėlės ir medžiai.

Visuomenės nuomonės tyrimą V.Mazuronio užsakymu gruodžio 5–14 dienomis atliko „Vilmorus“, apklaususi 1000 vyresnių nei 18 metų Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių