Tyrimas atskleidė, kaip lietuviai vartoja sultis ir glotnučius

  • Teksto dydis:

Vaisiai ir daržovės, sultys ir glotnučiai – svarbi gerai subalansuotos mitybos dalis, tiek kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, pusryčiai, tiek ir kaip užkandis dienos metu.

Socialinio sąmoningumo tyrimas, skirtas 3 metus trukusiai reklaminei-informacinei kampanijai „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“, parodė, kad vaisių ir daržovių glotnučių vartojimas Lietuvoje per pastaruosius trejus metus išaugo beveik 30 proc.

Glotnučiai – vis populiaresnis užkandis

Remiantis socialinio sąmoningumo tyrimu, kuris buvo pakartotinai atliekamas kasmet nuo 2015 m., lietuviai teigia, kad vaisių ir daržovių glotnučiai yra skanus, sveikas, maistingas ir natūralus užkandis. Juos perka 84 proc. apklaustųjų, tai yra 16 proc. daugiau nei prieš trejus metus. Glotnučius daugiausiai mėgsta ir geria vaikai (85 proc.) – jų suvartojimas nuo 2015 m. taip pat išaugo 16 proc., rašoma pranešime spaudai.

97 proc. šeimų vartoja vaisių sultis, ir beveik pusė (49 proc.) – daržovių.

„Glotnučiai prieinami visus metus, nepaisant sezoniškumo, ne taip, kaip kai kurie vaisiai bei daržovės. Todėl jie gali būti alternatyva šviežiems vaisiams ir daržovėms. Glotnučiai tinka dienos pradžiai ir yra maistingas užkandis, bet kuriuo dienos metu”, – sako gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Dauguma apklaustųjų mano, kad glotnučiai yra sveikas produktas patogioje pakuotėje, pagamintas iš pertrintų vaisių ar daržovių. Ketvirtadalis ketina šį produktą pirkti ir ateityje. Apklausos rezultatai parodė, kad 82 proc. šeimų yra girdėję apie vaisių ir daržovių glotnučius – šis skaičius per kampanijos laikotarpį padidėjo beveik 30 proc.

Vaisių sultis mėgsta vaikai, daržovių – suaugusieji

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad sultys yra skanu, o trečdalis teigia, kad sveika visai šeimai. 97 proc. šeimų vartoja vaisių sultis, ir beveik pusė (49 proc.) – daržovių. Socialinio sąmoningumo apie sultis ir glotnučius tyrimo rezultatai atskleidė, kad sulčių suvartojimas per pastaruosius trejus kampanijos metus išliko nepakitęs. 30 proc. lietuvių teigia manantys, kad sultys yra natūralus vitaminų šaltinis, o ketvirtadalis visų apklaustųjų – kad sultis verta gerti kasdien. Nepaisant to, jog dauguma sultis laiko naudingomis, didžioji šeimų dalis per savaitę jų išgeria mažiau nei 3 litrus.

Gydytoja-dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė sako, kad žmonės vis dar abejoja 100 proc. sulčių ir glotnučių sudėtimi. „Todėl noriu dar kartą pabrėžti, jog pagal ES reguliavimą, į 100 proc. sultis draudžiama dėti dažiklius ar kitų dirbtinių medžiagų. Taip pat į 100 proc. sultis draudžiama dėti pridėtinių cukrų. Daugelis sulčių ir glotnučių yra pasterizuoti, o tai reiškia, kad sultys yra pakaitinamos iki aukštos temperatūros ir iš karto atšaldomos, taip yra pašalinami mikroorganizmai ir enzimai, kurie skatina sulčių gedimą. Tačiau tai visiškai saugus ir natūralus procesas, nepašalinantis iš jų maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos“, – pasakoja gydytoja-dietologė.

„Remiantis naujausiomis rekomendacijomis, per dieną vertėtų suvalgyti ne mažiau 400 g daržovių ir 300 g vaisių. Kiekvienas produktas turi skirtingų vitaminų rinkinį, mikro ir makroelementų bei biologiškai aktyvių medžiagų kiekį, todėl, norint užtikrinti pilnavertišką mitybą, juos reikia valgyti kuo įvairesnius. Reguliarus 100 proc. sulčių ir glotnučių vartojimas yra vienas iš būdų aprūpinti organizmą vitaminais ir mineralais, reikalingais tinkamam organizmo funkcionavimui. Jie gali pakeisti vieną iš 5 kasdien rekomenduojamų vaisių ir daržovių porcijų“, – prideda ji.

Trečdalis šeimų vaisių sultis geria keletą kartų per savaitę. Lyginant su duomenimis prieš trejus metus, toks suvartojimas padidėjo 5 proc. Daugiausiai jas geria vaikai, tuo tarpu suaugusieji pirmenybę teikia daržovių sultims. Lietuvos gyventojai dažniausiai vaisių sultis geria būdami namie kaip desertą ir per vakarienę, o daržovių – valgio metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių