- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Du trečdaliai Lietuvos gyventojų žino, kad sveikatai palankiausia yra viso grūdo duona. Dauguma žino, kad vaisius ir daržoves valgyti sveika, o beveik devyni iš dešimties apklaustųjų supranta, kad sotieji riebalai didina infarkto ir insulto riziką.
Dauguma mūsų kraštiečių domisi sveikos mitybos principais ir žino, kokie maisto produktai palankiausi mūsų sveikatai, o kurių kiekį reikėtų riboti.
Tai parodė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas, kurio tikslas buvo išsiaiškinti gyventojų informuotumą apie maisto produktus ir tinkamą jų pasirinkimą.
Beveik pusė apklausos dalyvių nurodė, kad riebalų kiekį maiste reikia riboti: 88 proc. žino, jog sotieji (kieti gyvūninės arba augalinės kilmės riebalai) didina infarkto ir insulto riziką, 48 proc. pritarė teiginiui, kad jie didina vėžio riziką, o 46 proc. – teiginiui, kad šios rūšies riebalai gali sukelti 2 tipo cukrinį diabetą. Didžioji dalis (60 proc.) respondentų taip pat nurodė, kad sveikiau vartoti liesesnius pieno produktus, o pusė (49 proc.) – kad transriebalai (riebalų rūgščių transizomerai), kurie kartais vadinami „riebalais žudikais“, didina širdies ligų riziką. Kaip didelį sočiųjų riebalų kiekį turinčius produktus gyventojai dažniausiai nurodė margariną (74 proc.), virtas dešreles (67 proc.), kiaulieną (64 proc.).
88 proc. žino, jog sotieji riebalai didina infarkto ir insulto riziką.
Dauguma apklausos dalyvių įsitikinę, kad vaisius ir daržoves valgyti sveika. Be to, daug (79 proc.) apklaustųjų teisingai nurodė, kad organizmui reikalingų skaidulinių medžiagų daugiausia yra avižų kruopose, daržovėse (taip mano 61 proc. apklaustųjų), ankštinėse daržovėse (59 proc.).
Tyrimas taip pat atskleidė, kad Lietuvos gyventojai žino, jog didelis cukraus kiekis yra gaiviuosiuose gėrimuose (92 proc.), leduose (88 proc.), o daug druskos yra bulvių traškučiuose (94 proc.), rūkytoje žuvyje (89 proc.) ir maisto pramonės perdirbtuose mėsos produktuose (65 proc.). Kaip maisto produktą, kuriame yra daugiausia kalcio, 44 proc. respondentų teisingai įvardijo pieną, o iš duonos gaminių palankesne sveikatai nurodė viso grūdo duoną (67 proc.).
Be to, tyrimo metu paaiškėjo, kad jau nemažai gyventojų žino, kad sveikatai palankus maistas žymimas tarptautiniu simboliu „Rakto skylutė“, kuris įteisintas ir Lietuvoje, rašoma SAM pranešime.
„Įvertinus tai, kad sveikos mitybos įgūdžiai formuojasi nuo mažens, ypatingą dėmesį reikėtų skirti vaikų mitybos įgūdžiams formuoti. Taigi atlikto gyventojų mitybos žinių tyrimo rezultatai rodo, jog žmonės domisi sveika mityba, o nemaža jų dalis žino, kokie maisto produktai yra palankesni sveikatai, o kokių reikėtų vartoti mažiau ar apskritai vengti“, – apžvelgdamas tyrimo rezultatus sakė SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas.
Reprezentatyvų tyrimą siekiant išsiaiškinti gyventojų informuotumą apie maisto produktus ir tinkamą maisto produktų pasirinkimą Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu 2017 metų gruodžio 11–19 dienomis atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausti 1006 18-75 m. respondentai, priklausantys įvairioms Lietuvos gyventojų grupėms.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?1
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas3
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
Dvi profilaktinės patikros akcijos pakaunės gyventojams
Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su LSMU Kauno ligonine, pakaunės gyventojoms (50–69 m.) praėjusį mėnesį siūlė pasinaudoti išskirtine galimybe atlikti mamografinę patikrą pagal programą be eilių ir pasina...
-
Sunku patikėti: vyras koronavirusu sirgo 613 dienų3
Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo korona...
-
Prasidėjusiame diabeto prevencijos ture pasitikrino virš tūkstančio žmonių2
Šeštadienį Lietuvoje prasidėjusiame diabeto prevencijos ture jau pasitikrino virš tūkstančio žmonių. ...