Tyrimas apie adenoidų ir tonzilių pašalinimą įnešė sumaišties

Pasirodžius prieštaringai informacijai apie adenoidų ir tonzilių pašalinimą vaikams, uostamiesčio mamos sunerimo. Ar tikrai ši operacija gali padėti išsivaduoti nuo dažnų virusinių ligų? O gal, atvirkščiai, ji atneša daugiau žalos nei naudos?

Daugiau žalos?

Viename iš interneto portalų pasirodė straipsnis apie mokslininkų atliktą tyrimą, kuriame teigiama, kad tonzilių ir adenoidų pašalinimas vaikui atneša daugiau žalos negu naudos. Tokios operacijos poveikis esąs trumpalaikis.

Naujausi tyrimai esą rodo, kad tonzilių ir adenoidų pašalinimas ateityje padidina vaikų sergamumą kitomis ligomis.

Ištyrus 1,2 mln. Danijos gyventojų nuo gimimo iki 10 metų, kuriems buvo pašalinti adenoidai ar tonzilės, paaiškėjo, kad jie tris kartus dažniau kenčia nuo alerginių, infekcinių viršutinių kvėpavimo takų ligų, tokių kaip astma, gripas, plaučių uždegimas.

Ši informacija sutrikdė kai kurias mažamečius vaikus auginančias uostamiesčio mamas. Socialiniuose tinkluose jos prašė pasidalyti informacija, ar tonzilių ir adenoidų pašalinimas išties padeda atsikratyti dažno sergamumo.

Kai formuojasi imunitetas

Paprašytas pakomentuoti Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ausų, nosies, gerklės skyriaus vyr.ordinatorius ir otorinolaringologas Valdas Bernotas neslėpė skepticizmo dėl pasirodžiusios informacijos.

Pasak gydytojo, adenoidus ir tonziles turi visi vaikai, tačiau ne visus juos reikia operuoti. Tam tikrame gyvenimo tarpsnyje adenoidai ir tonzilės yra reikalingi, nes atlieka savo funkciją.

Adenoidai ir tonzilės – limfoidinio audinio sankaupos, saugančios viršutinius kvėpavimo takus nuo virusų ir padedančios formuotis imunitetui.

"Gimdamas vaikelis atsineša tam tikrą savo imunitetą, paskui jis stiprinamas per mamos pieną. Vėliau vaikas susipažįsta su pasauliu ir "rašo" savo imuniteto knygą. Kaskart susirgus jo imunitetas tai atsimena. Taip organizmas po truputį prisitaiko prie aplinkos. Prasidėjus kitam gyvenimo etapui – darželiui, imuniteto knygelė pradedama pildyti iš naujo, nes susirenka vaikų iš skirtingų šeimų ir pradeda draugiškai viskuo keistis", – aiškino otorinolaringologas.

Sprendžiama individualiai

Nors visi gimę vaikai turi adenoidus, jie didėti pradeda nuo antrųjų gyvenimo metų, kai dažniau pradedama sirgti viršutinėmis kvėpavimo takų ligomis.

Pasak V.Bernoto, tokio amžiaus vaikams operuoti adenoidus prireikia itin retais atvejais.

Adenoidų didėjimo pikas būna trečiaisiais – šeštaisiais gyvenimo metais, kai intensyviausiai formuojasi vaiko imunitetas. Vėliau jie nustoja augti, o paauglystėje dažniausiai pradeda mažėti. Jeigu adenoidai trukdo, jie išoperuojami.

"Kiekvienu atveju sprendimas, ar reikalinga tokia operacija, yra individualus", – atkreipė dėmesį gydytojas.

Kada šalinti būtina

Viena iš besąlygiškų indikacijų, kai būtina pašalinti adenoidus, yra ausies problemos, obstrukcinė miego apnėja ir itin dažnos viršutinių kvėpavimo takų ligos.

Obstrukcinė miego apnėja pavojinga tuo, kad vaikas ne tik knarkia, bet ir trumpam nustoja kvėpuoti.

Pasak V.Bernoto, daugelis įvairių ausų ligų pradeda formuotis dėl vidurinės ausies kanalo praeinamumo sutrikimų. Pirmieji simptomai gali pasireikšti jau vaikystėje.

Jei į šią problemą neatkreipiamas dėmesys, ji duoda startą daugeliui ausų ligų.

"Formuojasi "nekalta" liga – nepūlingas vidurinės ausies uždegimas, kai susikaupia gleivės, nepūlingas sekretas. Nieko nedarant, tos gleivės tirštėja, sekretas pasidaro žalios spalvos ir susidaro sąaugų. Jei į šią problemą neatkreipiamas dėmesys, ji duoda startą daugeliui ausų ligų", – įspėjo gydytojas.

Kur dingsta pacientai?

V.Bernotas paaiškino, kad šios vaikiškos ligos sprendimas daugelyje pasaulio šalių, priklausomai nuo kitų indikacijų, yra šuntavimas – į būgnelį įstatomas mažytis vamzdelis. Tai užkerta kelią būsimoms ausų ligoms.

Tiesa, otorinolaringologą stebina tai, kad Klaipėdos krašte tokių operacijų padaroma gerokai per mažai. Tad, pasak gydytojo, auga būsima otologinių pacientų karta.

"Kur dingsta tokie pacientai? Gal šią problemą bandoma spręsti konservatyviai? Bet kartais reikalingas chirurginis įsikišimas. Šuntavimo kartais gali prireikti net vaikams nuo dvejų metų", – sakė pašnekovas.

"Darželinukui, "rašančiam" savo imuniteto knygą, per metus sirgti apie aštuonis devynis kartus yra normalu. Tačiau net išoperavus adenoidus, nėra garantijos, kad vaikas nesirgs. Gal tik rečiau sirgs nei iki tol", – patikslino gydytojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių