- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Esi tai, ką valgai“ – idėja, kuri vis labiau keičia žmonių požiūrį į maistą.
Visame pasaulyje vyraujančios sveikos mitybos tendencijos verčia susimąstyti apie kiekvieno kąsnio įtaką mūsų savijautai, darbo produktyvumui ir gyvenimo kokybei. Nenuostabu, kad žmonės nuolat ieško naujų būdų, kaip pamėgtus produktus pakeisti į sveikesnius mūsų organizmui. Populiariausi tokių – konditerijos gaminiai, kurie šiandien savo sudėtimi tenkina net ir išrankiausius maisto mėgėjus.
Pastaraisiais metais smarkiai populiarėjant sveikos gyvensenos idėjoms, keičiasi ir žmonių mitybos įpročiai. Į savo kasdienį meniu vis dažniau stengiamės įtraukti natūralių produktų, išbandome naujas mitybos praktikas ir kaip niekada anksčiau rūpinamės savo sveikata – renkamės gaminius be cukraus, glitimo ar laktozės.
Nors sveikesnis, tačiau kartu ir išrankesnis vartotojų požiūris gali atrodyti kaip nemenkas iššūkis konditeriams, tačiau prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, svarbiausia – gebėjimas prisitaikyti prie pirkėjų poreikių.
Pirkėjai aktyviai domisi maisto naujovėmis, jų nebedomina gausiai dekoruoti ir kaloringi tortai bei pyragaičiai.
„Pastebime, jog sveikos mitybos vėjai neaplenkė ir Lietuvos. Pirkėjai aktyviai domisi maisto naujovėmis, jų nebedomina gausiai dekoruoti ir kaloringi tortai bei pyragaičiai. Žmonės ieško įdomesnių formų, tačiau natūralių ir sveikesnių konditerijos gaminių. Dėl to nuolat sekame maisto tendencijas, kad pirkėjams galėtume pasiūlyti kuo daugiau sveikesnių, bet ne ką mažiau gardesnių alternatyvų“, – sako N. Juchnevič.
Mėgautis galima visiems
Įvairios mitybos praktikos ar alergijos diktuoja savotiškas taisykles – tai, kas galima visiems – negalima man. Tad norint gyventi sveikai, žmonėms neretai tenka atsisakyti vieno ar kito mėgstamo produkto, o kai kuriais atvejais ir konkrečiai – saldumynų. Tiesa, šiuolaikinės technologijos, platus produktų asortimentas leidžia konditeriams nesunkiai sukurti alternatyvas, kuriomis gali mėgautis visi.
N. Juchnevič sako, kad šiandien kepinių pasirinkimas yra kaip niekada platus, todėl neverta riboti savęs dėl pasirinktos mitybos.
„Konditerijos gaminiais tikrai gali lepintis kiekvienas, tereikia atrasti sau tinkamą produktą. Siekiame, kad kuo daugiau mūsų pirkėjų galėtų gardžiuotis saldumynais, todėl vis papildome išskirtinių konditerijos gaminių asortimentą. Šiuo metu turime dvi naujoves – veganiška šokoladinė tartaletė su kokosų tyre ir juodaisiais serbentais bei medaus tortas su šaltalankių želė be laktozės“, – pasirinkimus vardija moteris.
Natūrali konditerija – tai nauja juoda
Sveiki kepiniai šiandien jau nebe mada, o sėkmingai įsitvirtinusi norma. Natūralių konditerijos gaminių receptai skinasi kelią į cukruotus populiariausių maisto žurnalų ir knygų puslapius, jais vis dažniau dalinasi ir kulinarijos madų šaukliais vadinami maisto tinklaraštininkai. Nuo jų neatsilieka ir savo lentynose gardžius konditerijos šedevrus patiekiančios parduotuvės.
„Pirkėjai didelę reikšmę teikia gaminių šviežumui, vis dažniau renkasi skanėstus be pridėtinio cukraus ir dirbtinių saldiklių. Tad norėdami užtikrinti aukščiausią kokybę, į savo receptus stengiamės įtraukti kuo daugiau natūralių ingredientų. Kepiniams naudojame tik šviežią grietinėlę ir grietinę, o saldumą gaminiuose išgauname naudodami natūralius gamtos sukurtus saldiklius – medų, įvairių vaisių ir uogų tyres. Taip gimė ir viena iš „Pagaminta IKI“ naujovių – tartaletė su bananų tyre, pagaminta nenaudojant pridėtinių cukrų“, – pasakoja kepyklų tinklo vadovė.
Nostalgija mamos kepiniams
Kaip pastebi N. Juchnevič, pirkėjai natūralumo ieško ne tik gaminių sudėtyje, bet ir skonyje. Vadovės teigimu, žmonės iš parduotuvės nori parsinešti tokį pyragą, kurio skonis primintų namus ir rankų darbą.
„Tikriausiai kiekvienam konditeriui frazė „skonis, kaip pagaminto namie“ yra didžiausias komplimentas. Pirkėjai yra pasiilgę paprastų ir natūralių gomuriui skonių, jie ieško tokių gaminių, kurie primintų mamos ar močiutės kadaise keptus sausainius ar pyragaičius. Jausdami šį poreikį, savo kepinių biskvitus kepame kaip namie – iš miltų, kiaušinių ir cukraus, pagardindami tikru šokoladu, natūraliu medumi arba maltais migdolais – kad kiekvienas pyragas sukurtų dalelę namų jaukumo“, – sako N. Juchnevič.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvoje nustatyti dar 53 koronaviruso atvejai
Pirmadienį koronaviruso infekcija patvirtinta 53 žmonėms, 11 iš jų susirgo pakartotinai skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Pavasario prakeiksmas – alergija žiedadulkėms: kaip palengvinti simptomus be medikamentų?
Tik nušvitus pirmiesiems spinduliams pacientai jau skundžiasi sloga ir akių perštėjimu. Mat, anksti pavasarį pradeda žydėti medžiai. Tokių alergijų pikas paprastai būna gegužę, kai sužydi beržiniai medžiai. Medikai skaičiuoja, kad...
-
Ministerija supaprastino siuntimų tvarką sergantiesiems lėtinėmis ligomis4
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) supaprastino siuntimų tvarką lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui. ...
-
Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis mažėja, bet mirė dar du žmonės
Nors sergamumas peršalimo ligomis ir gripu Lietuvoje mažėja, praėjusią savaitę nuo šios ligos mirė du žmonės, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
SAM įsteigė Vaistų komitetą: informuos apie racionalų vaistų skyrimą ir vartojimą4
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įsteigė Vaistų komitetą, kurio užduotis bus siekti racionalesnio vaistų skyrimo ir vartojimo, vykdyti stebėseną, rengti pranešimus apie racionalų vaistų skyrimą ir vartojimą bei teikti rekomendacijas gydy...
-
Pagalba nualpusiam žmogui: ką galima daryti, ko ne?3
Dažnai nesunku atpažinti, kad žmogui negera ir jis gali nualpti. Taip galima jam padėti prieš nutinkant nelaimei. Tačiau to nepadarius laiku žmogui būtina suteikti pirmąją pagalbą ir iškviesti medikus. Kaip tokiu atveju elgtis, LNK papa...
-
Koronaviruso statistika: devyni nauji susirgimai, mirčių nefiksuota
Sekmadienį koronaviruso infekcija patvirtinta devyniems žmonėms, keturi asmenys susirgo pakartotinai, praneša Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Sparčiai plinta pavojinga liga: pirminiai simptomai panašūs į peršalimo32
Medikai vis dažniau sulaukia pacientų, sergančių ligomis, kurios jau buvo pamirštos. Tai tymai ir kokliušas. Besiskiepijančių nuo tymų Lietuvoje mažėja kasmet. Europoje taip pat prasta situacija. Daugiausia sergančiųjų šiuo met...
-
SAM delegacija Singapūre ir Japonijoje aptars pandemiją, užkrečiamųjų ligų valdymą9
Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio vadovaujama delegacija nuo pirmadienio su darbo vizitu lankysis Singapūre ir Japonijoje, kur aptars pandemijos ir užkrečiamųjų ligų valdymo iššūkius. ...
-
Dėl storosios žarnos vėžio lietuviai tiriasi vangiai: diagnozė gąsdina labiau nei pati liga4
Nors Lietuvoje veikia keturios, nemokamos vėžio profilaktikos programos, gyventojai jomis tebesinaudoja vangiai. Štai prevenciškai išsitirti dėl storosios žarnos vėžio ateina mažiau, nei pusė šalies gyventojų, kuriems &scar...