Šventinių vakarėlių košmaras – kaip suvaldyti gausų prakaitavimą?

  • Teksto dydis:

Artėjant gražiausioms metų šventėms visus nejučia įtraukia prieššventinio pasiruošimo bumas ir nesibaigianti vakarėlių virtinė. Vieniems tai sukelia džiaugsmingą šurmulį, kitiems – nerimą, kad vakarėlio metu aplinkiniai pastebės kruopščiai slepiamą ligą – gausų prakaitavimą.

Tad ko imtis, kad šventinis vakarėlis nevirstų košmaru? Atėjus šventiniam periodui pašto dėžutė vis dažniau prisipildo kvietimais į kolegų ar draugų organizuojamą vakarėlį, kuriame neišvengiamai teks dalyvauti. Tačiau vakarėlio linksmybes gali aptemdyti diskomfortą bei neigiamas aplinkinių reakcijas sukeliantis ypač gausus prakaitavimas. Nors kasdieninėje veikloje padidėjusį prakaitavimą pavyksta nuslėpti, bet vakarėlio metu – tai sunkiai įveikiama užduotis.

Gausus prakaitavimas, dar vadinamas hiperhidroze, tai nuolatinius nepatogumus žmogui kelianti liga, kuri gali pasireikšti įvairiose kūno vietose. Pirminės hiperhidrozės atveju, gali prakaituoti veidas, delnai, pėdos, pažastys ar net kelios šios vietos vienu metu, o priežastį nustatyti labai sunku. Manoma, kad gausų prakaitavimą lemia ypač aktyvi prakaito liaukų veikla, nuolatinė įtampa ir padidėjęs nervinis aktyvumas. Antrinės hiperhidrozės priežastis dažniausiai būna liga, kurią nustatyti padeda specialūs tyrimai ir testai.

Prakaituojantys delnai ir pėdos

Gausiai prakaituojantiems žmonėms ne kartą teko išgyventi situacijas, kuriose prakaituoti delnai sukėlė ne pačių maloniausių emocijų. Tad jei suplanavote dalyvauti vakarėlyje, kuriame teks susipažinti su naujais žmonėmis, ištiesti pasisveikinimui ranką, su savimi visada turėkite sausų servetėlių, kad prireikus galėtumėte greit nusausinti delnus ir be streso sveikintis su aplinkiniais.

Prakaituojančios pėdos skleidžia erzinantį kvapą, kuris gali sutrikdyti aplinkinius. Tad jei dalyvausite vakarėlyje, kuriame teks nusiauti batus, iš anksto pasirūpinkite kojų dezodorantais ir atsargine pora medvilninių kojinių, kad netektų raudonuoti prieš kitus svečius. Taip pat rinkitės natūralios odos batus.

Prakaituojantis veidas ir pažastys

Turbūt daugelis yra susidūrę su asmenimis, kuriems prakaitas veidu žliaugia vos atsistojus nuo kėdės ar tiesiog ramiai sėdint kompanijoje. Gausus veido prakaitavimas ne tik kelia diskomfortą, tačiau yra ir akivaizdžiai pastebimas aplinkinių, atrodo neestetiškai. Ne geriau atrodo ir šlapios pažastys. Vakarėlio įkarštyje, kai oficialioji dalis persikelia į šokių aikštelę, nusiimti švarką gali tapti tikru iššūkiu. Gausiai prakaituojantys žmonės žino, kad drėgnos pažastys gali skleisti ir nemalonų kvapą, todėl prieš einant į vakarėlį, patartina pasirūpinti higiena, pašalinti pažastų plaukus bei naudoti specialius prakaitą sulaikančius antiperspirantus, kurių galima įsigyti vaistinėse.

Jausdamas, kad prakaitas nesiliaudamas žliaugte žliaugia, žmogus ilgainiui pradeda kompleksuoti, vengti didelių žmonių susibūrimų. Pamažu atsirandantys psichologiniai barjerai ima trukdyti gyventi aktyvų socialinį gyvenimą, siekti karjeros aukštumų, o nuolatinis diskomfortas dėl drėgnų kūno vietų priverčia akylai rinktis drabužius, vengti rankos paspaudimų, žmonių susibūrimų. Nuolatinės pastangos paslėpti gausų prakaitavimą daro poveikį žmogaus gyvenimo kokybei.

Padidėjusį prakaitavimą galima pažaboti derinant mitybą, vengiant prakaitą skatinančių faktorių ir imantis ilgalaikių gydymo priemonių. Tad ką daryti, kad šventinio vakarėlio nesugadintų žliaugiantis prakaitas?

Venkite aštraus maisto ir alkoholio – aštrus maistas gali pasirodyti nesusijęs su prakaitavimu, tačiau tai netiesa, nes jis tik paaštrina išskiriamo prakaito kvapą. Alkoholis skatina skysčių išsiskyrimą, tad jį vartodami tik dar labiau paskatinsite prakaitavimą.

Paįvairinkite savo racioną – gausiai prakaituojantiems žmonėms rekomenduojama iš savo mitybos išbraukti kofeino turinčius produktus ir gėrimus, vietoje to patartina rinktis žaliąją arbatą, mineralinį vandenį, valgyti daugiau žuvies, daržovių bei vaisių.

Rinkitės natūralių pluoštų drabužius – jie ne tik sugers prakaito perteklių, tačiau pasirinkti tamsių spalvų audiniai užmaskuos drėgnas kūno vietas.

Privaloma higiena – gausiai prakaituojant, patariama praustis kelis kartus per dieną bei šalinti kūno plaukus, nes jie sudaro puikią terpę daugintis mikrobams ir bakterijoms, kurios paskatina nemalonaus kvapo atsiradimą.

Botulino toksino injekcijos – efektyvi priemonė prakaitavimui sumažinti. Nedideli preparato kiekiai įšvirkščiami į problemines vietas, tad jau po kelių savaičių galima pajusti teigiamus rezultatus, o prakaitavimas sustabdomas ilgiau nei pusmečiui. Nors pati procedūra yra trumpa ir beveik neskausminga, tačiau tai gali atlikti tik gydytojas. Tad jei planuojate dalyvauti vakarėlyje ir nenorite gadinti sau nuotaikos dėl nevaldomo prakaitavimo, šį metodą išbandykite bent prieš dvi savaites iki svarbios datos.

Jonoforezė – neintervencinė priemonė, kai prakaitavimas gydomas nestipria elektros srove. Labiausiai tinka delnų ir pėdų prakaitavimui gydyti. Silpna elektros srovė nukreipiama į prakaituojančias vietas, tokiu būdu stabdoma prakaito liaukų veikla. Procedūra neskausminga, tačiau, siekiant ilgalaikio poveikio, ją reikia dažnai kartoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laura

Laura portretas
Žinau šitą nemalonų jausmą, kai stipriai prakaituoja ne tik pažastys, bet ir veidas, rankos, kojos. Daug visko išbandžiau, tai po daugybės bandymų geriausiai tiko tik Driclor https://www.vaistine.lt/Dezodorantas_antiperspirantas_rutulin_20ml_Driclor/CatalogStoreDetail.aspx?ID=341338 . Rimtesnių procedūrų nusprendžiau nedaryti, nes tiko šis dezodorantas, tikrai labai padeda išlikti sausai ir tvarkingai, kai to reikia. Rekomenduoju tiems kas turi gausų prakaitavimą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių