Sveikos, lengvos ir gražios kojos – dar iki vasaros!

  • Teksto dydis:

Kadangi lietuviška vasara yra labai trumpa, per atostogas norisi pasidžiaugti visais jos pranašumais. Nesvarbu, ar liekate gimtinėje, ar keliaujate svetur, sutikite: kojoms tenka nemenkas krūvis. O jeigu jas vargina išsiplėtusios venos ar sąnarių problemos, visavertis laisvalaikis gerokai apkarsta. Tačiau gydytojai turi gerų žinių – iki atostogų turėti sveikas ir lengvas kojas tikrai įmanoma!

Apie išsiplėtusių venų ir sąnarių ligų gydymą kalbame su „Biofirst“ klinikos medicinos mokslų daktare, kraujagyslių chirurge Žana Kavaliauskiene (Ž.K.) ir chirurgu Alvidu Didžiuliu (A.D.).

– Daktare, išsiplėtusios venos kamuoja dažną žmogų. Kaip galima išspręsti šią problemą?

Vienas veiksmingiausių metodų, siekiant panaikinti nepageidaujamas venas, yra skleroterapija.

Ž.K: Išsiplėtusios venos (kitaip – venų varikozė) – išties dažnas reiškinys, atsirandantis dėl netinkamo gyvenimo būdo arba dėl genetinio paveldėjimo. Artėjant šiltajam metų sezonui, ši būklė linkusi paūmėti – atsiranda ryškesnis tinimo, nuovargio ir sunkumo pojūtis. Vienas veiksmingiausių metodų, siekiant panaikinti nepageidaujamas venas, yra skleroterapija. Šis būdas yra nechirurginis, tinka ir varikozines venas, ir voratinklinį poodžio venų išsiplėtimą turintiems pacientams. Procedūros metu į veną yra suleidžiamos sklerotizuojančios medžiagos. Dėl to vena susitraukia, o po kurio laiko visai išnyksta. Kadangi toje vietoje nutrūksta kraujo tekėjimas, organizmas pats sunaikina jam nebereikalingą audinį. Šis metodas yra gana efektyvus ir saugus, todėl kentėti dėl lėtinio venų nepakankamumo tikrai neverta.

– Ar po skleroterapijos procedūros pacientas greitai grįžta į įprastą gyvenimo ritmą?

Ž.K.: Iš karto po procedūros injekcijos vietos yra užklijuojamos pleistru ir užmaunama kompresinė kojinė, kurią apie dvi tris savaites reikės nešioti kasdien. Tą pačią dieną pacientas turi vaikščioti apie 30 minučių ir vengti ilgiau sėdėti ar stovėti. Vis dėlto didesnis fizinis krūvis (bėgimas, aerobika, svorių kilnojamas ir pan.) nerekomenduojamas (maždaug savaitę po procedūros). Kitą dieną po skleroterapijos jau galima eiti į darbą, jeigu paties paciento savijauta gera. Aukštakulnius batelius irgi galima dėvėti, tačiau ne kasdien. Apie mėnesį negalima lankytis pirtyse, skristi lėktuvu, kaitintis saulėje ar soliariume. Kadangi iki vasaros dar tikrai turime nemažai laiko, skleroterapijos metodas yra tikras išsigelbėjimas aktyvaus laisvalaikio šalininkams.

– Gydytojau, sąnarių ir kitų minkštųjų ligų gydymo srityje yra svarbių naujienų. Papasakokite apie tai plačiau.

A.D: Įvairios osteoartrito formos, menisko pažeidimai, sausgyslių uždegimai (ar trauminiai pakenkimai) – tai vienokios ar kitokios chirurginės intervencijos reikalavusios būklės, kurių gydymas neretai apsiribodavo simptomų malšinimu. Šių dienų medicina žengė stiprų žingsnį į priekį – tai gydymas paties paciento kraujo plazma (angl. PRP). Iš paciento venos paimami vos 4 ml kraujo, specialioje centrifugoje atskiriamos naudingosios jo dalys ir visa tai suleidžiama į problemines vietas. Tokiu principu lokaliai paskatinamas intensyvus natūralus audinių regeneracijos procesas. Pasakysiu paprastą pavyzdį: jeigu namams įsigysime nelakuotą medinį stalą, jį sudėvėsime gan greitai. Taigi, PRP sąnariams (ir kitiems. audiniams) veikia kaip lakas medienai – užkertamas kelias sparčiam sudilimo procesui. Taip ne tik apgauname laiką, bet ir suteikiame viltį pacientui mėgautis gyvenimu visiškai ar iš dalies panaikindami skausmą. Mūsų kraujas pats turi augimo faktorius; PRP terapija tuo tarsi pasinaudoja.

– Skamba įspūdingai, tačiau ar spėsime pasveikti iki vasaros?

A.D.: Osteoartritui gydyti rekomenduojamas trijų procedūrų kursas, kartojamas ne dažniau nei kas tris savaitės. Panašiai yra ir gydant traumuotus audinius. PRP terapija ne tik sutepa sąnarį, skatina pažeistos vietos augimą, tačiau ir malšina skausmą. Todėl po vienos dviejų procedūrų paciento gyvenimo kokybė jau gali labai pagerėti. PRP injekcijos nėra labai skausmingos, tai nėra tikroji chirurginė intervencija, kuri irgi turi savų niuansų. Tai narkozė, sudėtingas pooperacinis laikotarpis ir reabilitacija. Po gydymo savo kraujo plazma pacientas turi vengti didelio fizinio krūvio parą, vėliau specialių atsargumo priemonių reikia mažiau.

Svarbiausia yra nelaukti, kol problemos įsisenės. Jeigu pacientas turi dvejonių ar klausimų, gali užsirašyti tik į konsultaciją – jos metu viską išsamiai aptariame, o gydymą suplanuojame vėliau. Tačiau reikia atminti – kuo anksčiau atvykstate į konsultaciją su gydytoju, tuo daugiau šansų pasveikti.

„Biofirst“ klinika įsikūrusi adresu: Studentų g. 37, Kaunas. Tel. registracijai + 370 686 40 115. Daugiau apie kliniką: www.bioklinika.lt, el. paštas info@bioklinika.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių