Sveiki saldumynai – misija įmanoma

  • Teksto dydis:

Dažnas išgirdęs žodžių junginį „sveiki saldumynai“ iš karto galvoja, kad tai sunkiai suderinama, reikalauja daug laiko ir investicijų, tačiau restorano ,,Botanique“ įkūrėja Olga Dzindzeleta mano, jog yra kitaip. Prekybos centrų ir turgaviečių lentynos linksta tuo plataus vaisių ir daržovių pasirinkimo – visus šiuos produktus galima naudoti saldumynų gamybai.

Natūralus saldumas – daug skaniau

Žaliavalgė O. Dzindzeleta yra įsitikinusi, jog įprastus saldumynus galima pakeisti iš vaisių ar daržovių pagamintais sveikais saldumynais. „Jie yra net skanesni, nes saldumas atskleidžiamas ne per dirbtinius saldiklius, o natūralius vaisių  skonius,“ – sako O. Dzindzeleta.

Anot O. Dzindzeletos saldumą turime gauti iš paties produkto, o ne dirbtinių saldiklių, tokių kaip cukrus. Gaminant sveikus saldumynus, vietoj cukraus galima naudoti natūralius saldiklius (medus, agavų arba klevų sirupas) arba pačius vaisius – datules ar sunokusius bananus, kuriuose yra būtent natūralaus cukraus.

„Kalbant apie naudą, kurią galime gauti iš saldumynu, norėčiau pabrėžti, jog saldumyną galima vadinti sveiku, jei jis pagamintas arba savo sudėtyje turi šviežių vaisių, žinoma, saldumynai bus dar sveikesni, jie juos pasigaminsite patys. Vaisiai ir daržovės turi labai daug žmogaus organizmui reikalingų skaidulų. Jei gaminami žaliavalgiški saldumynai, tuomet visos vaisiuose ir daržovėse esančios maistingos medžiagos išlieka, nes gamybos metu jie nėra termiškai apdorojami. Tik ne kiekvienas pagalvoja, kad termiškai neapdoroti produktai gali suteikti žmogui dar daugiau malonumo savo natūraliu skoniu, kvapu, konsistencija ir, kad ir kaip bebūtų keista, savo spalvomis,“ – sako žaliavalgė.

Rudens gėrybės

Ruduo mums dovanoja begalę vaisių ir daržovių, kurie gali puikiai atstoti saldumynus, tai prekybos centruose randami obuoliai, slyvos, avietes, šermukšniai. Kai kurie jų puikiai tinka valgyti vieni, kiti tuo tarpu tinka džemų ar uogienių gamybai.

Ruduo yra ir tokių daržovių kaip moliūgų, cukinijų ar morkų sezonas. Cukinijos puikiai tinka pyragams, moliūgai – sausainiams ar saldainiams, iš morkų galima gaminti keksus ar beveik kiekvieno mūsų pamėgtą morkų pyragą. Verta paminėti ir burokėlius, iš kurių galima kepti puikią desertinę duoną arba šokoladinį burokėlių pyragą. O. Dzindzeleta sako, jog tam, kad būtumėte sveikesni, turite pasitelkti ir savo paties fantaziją, kad iš atrodytų saldumynams visiškai netinkamų daržovių, pagamintumėte kažką originalaus.

Atsikratykite įpročio užkandžiauti saldumynais

Įprotį užkandžiauti saldumynais gali puikiai pakeisti džiovinti vaisiai, ypač jei prekybos centre įsigytus šviežius vaisius džiovinsite patys. Jie nebus apdoroti chemiškai, todėl savyje turės daugiau naudingų maisto medžiagų. Džiovinti vaisiai yra daug naudingesni nei saldumynai ir tai labai geras užkandis, ypač tiems, kurie dirba protinį darbą. O. Dzindzeleta teigia, jog džiovinant išlieka daugiau maistingų medžiagų nei kepant.

Sveiką gyvenimo būdą bei žaliavalgystę propaguojanti moteris primena, jog poreikis saldumynams kyla nepailsėjus, neišsimiegojus, tuomet norime saldumynų arba kitaip – greitos energijos. Pasak jos, žmogui reikalingas saldumo skonis. Tačiau mums įprastus saldumynus gali atstoti šviežios datulės arba saldumynai, savo sudėtyje turintys vaisių ar daržovių, o taip pat ir džiovintų vaisių, riešutų, sėklų, šviežių dribsnių, grikių miltų.

Kampanija „Penki per dieną“

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.


Šiame straipsnyje: saldumynaivaisiaisveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių