Sveikatos egzaminas parodė – gyventojams sveikatos priežiūra rūpi vis labiau

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerijoje apdovanoti tradicinio jau penktą kartą surengto nacionalinio sveikatos egzamino nugalėtojai. Iš beveik 3000 dalyvių į daugiausiai klausimų atsakė vilnietė IT specialistė Rima Petrokaitė.

Sveikatos apsaugos ministerijoje apdovanoti tradicinio jau penktą kartą surengto nacionalinio sveikatos egzamino nugalėtojai. Iš beveik 3000 dalyvių į daugiausiai klausimų atsakė vilnietė IT specialistė Rima Petrokaitė.

Augantis egzamino dalyvius skaičius atskleidė, kad vis daugiau gyventojų domisi savo sveikata ir nori daugiau sužinoti, kaip ja rūpintis.

„Džiaugiamės, kad visuomenė vis daugiau dėmesio skiria savo sveikatai, domisi sportu ir sveikatos priežiūra, vertina kvalifikuotų specialistų rekomendacijas. Jau tradiciniu tapęs nacionalinis sveikatos egzaminas – dar viena patraukli galimybė pasitikrinti ir pagilinti savo žinias, kuria pasinaudojo tūkstančiai gyventojų. Tikiuosi, kad ši tendencija išliks ir ateityje“, – sako Sveikatos apsaugos viceministras, Nacionalinio sveikatos egzamino globėjas Valentinas Gavrilovas.

Kiekvienais metais egzaminas skiriamas kokiai nors konkrečiai temai. Šių metų tema – atsakingas vaistų vartojimas.

Kaip parodė šį rudenį atlikta gyventojų apklausa, daugiau nei pusė gyventojų, sutrikus sveikatai, pavyzdžiui, peršalus, pirmiausia gydosi patys, o 7 proc. pasikliauna draugų ir artimųjų patarimais. „Spinter tyrimų“ apklausos duomenimis, tik 19 proc. respondentų susirgę peršalimu prašo patarimų pas vaistininką, o 18 proc. kreipiasi į šeimos gydytoją.

Tai, kad du trečdaliai respondentų viliasi išgyti be profesionalų pagalbos ir patarimų, kelia nerimą specialistams, nes toks elgesys yra rizikingas ir gali sveikatai labiau pakenkti nei padėti.

Tad 40 nacionalinio sveikatos egzamino klausimų buvo susiję su teisingu vaistų vartojimu. Dalyviams teko atsakyti į klausimus, kuo geriausia užsigerti vaistus, kokie medikamentai – populiariausi ir kodėl būtina klausti gydytojo ar vaistininko patarimo.

Medicinos, farmacijos ir gydymo paslaugas teikiantys gyventojai dalyvauti egzamine galėjo, bet vertinami nebuvo, o į klausimus daugiausia atsakinėjo studentai, ūkininkai, programuotojai, santechnikai, vairuotojai ir kitų specialybių žmonės.

„Nacionalinis sveikatos egzaminas tampa svarbiu informacijos šaltiniu įvairių specialybių ir amžiaus žmonėms, jis atkreipia dėmesį į aktualias sveikatos problemas, kurias, galbūt, esame primiršę ir nuvertiname. Kalbant apie sveikatą nesvarbių dalykų nėra. Kiekvienam tai brangiausias turtas, kurį turime, ir ja reikia rūpintis atsakingai, pasikliaujant ne gandais, o patikimais šaltiniais, o geriausia – pasitarus su gydytoju arba vaistininku“, – sako VšĮ „Virtus LT“ direktorius Tautvydas Vencevičius.

Pirmosios vietos laimėtoja R. Petrokaitė su pora galės praleisti sveikatingą savaitgalį „Eglės“ sanatorijoje Druskininkuose arba Birštone. Dar devyniems greičiausiai į daugiausiai klausimų atsakiusiems dalyviams atiteko įvairūs prizai ir knygos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raudona

Raudona portretas
labai sveika, susirūpinusi sveikata ir sportiška
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių