Svarstoma: daugiau artimųjų turi teisę sužinoti apie paciento sveikatos būklę

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys siūlymą, kuris daugiau artimųjų leistų sužinoti apie paciento sveikatos būklę tais atvejais, kai jos pats įvertinti negali pats pacientas.

Po pateikimo pritarta įstatymo pataisai, kad „informacija apie paciento, kuris negali būti laikomas gebančiu protingai vertinti savo interesų, sveikatos būklę suteikiama paciento sutuoktiniui (sugyventiniui), paciento tėvams (įtėviams) ir paciento pilnamečiams vaikams, esant jų prašymui“.

Taip pat būtų nustatyta, kad neapribojant kitiems asmenims suteiktų teisių, šie asmenys, esant už pacientą atsakingo gydytojo(-ų) sutikimui, taip pat turėtų teisę lankyti pacientą. Pataisas toliau svarstys Seimo komitetai.

„Nesutarimai tarp paciento sutuoktinio ir paciento tėvų, jų nepilnamečių vaikų, esant dabartiniam teisiniam reguliavimui, užkerta kelią patiems artimiausiems žmonėms sužinoti apie paciento būklę ir jį lankyti. Konkretus atvejis – motina negali aplankyti komoje esančio sūnaus, nes tam prieštarauja ligonio sutuoktinė“, – pristatydama projektą sakė Seimo narė Rima Baškienė.

Pasak R.Baškienės, esamas reguliavimas nėra sąžiningas paciento tėvų, įtėvių ir pilnamečių vaikų atžvilgiu, kadangi šie žmonės yra „vieni iš artimiausių, kuriems svarbi paciento sveikata“.

Šiuo metu Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas numato, kad paciento, kuris negali būti laikomas gebančiu protingai vertinti savo interesų, atstovu pagal įstatymą yra sutuoktinis, sugyventinis (partneris), ir tik tuo atveju, kai jų nėra – vienas iš paciento tėvų, įtėvių arba vienas iš pilnamečių vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žinoma

žinoma portretas
žinoma, kad visi artimi žmonės turi teisę rūpintis savu žmogum ir žinoti jo sveikatos būklę. Nepalikime vieno ligonio su kokia psichopate - atseit, žmona, o iš tikro nesveika tipė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių