Suaugusiems ir vaikams skiepai nuo tymų – nemokami

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos Kauno departamentas informuoja, kad šiuo metu tymų epidemiologinė situacija pasaulyje ir Europoje ypač nepalanki. Nuo šios ligos suaugusieji ir vaikai skiepijami nemokamai.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis nuo šių metų sausio 1 d. iki birželio 30 d. tymų protrūkiai registruoti Rumunijoje (7491 atv., 31 mirtis), Italijoje ( 3346 atv., 2 mirtys), Vokietijoje (766 atv.), Prancūzijoje (195 atv.), Bulgarijoje (161 atv.), Ispanijoje (137 atv.), Belgijoje (115 atv.), Austrijoje (79 atv.), Portugalijoje (31 atv.).

Lietuvoje šiais metais jau registruoti du įvežtiniai tymų atvejai. Pirmasis asmuo tymus „parsivežė“ pakeliavęs Jungtiniuose Arabų Emiratuose, Dubajuje, antrasis – grižęs iš kelionės po Indoneziją, Malaiziją, Tailandą. Abu susirgusieji – Vilniaus apskrities gyventojai. Pernai metais Lietuvoje registruoti 22 vietiniai tymų atvejai. Tymais sirgo Tauragės, Klaipėdos, Kauno, Alytaus gyventojai, todėl svarbu atminti, kad tymų virusas cirkuliuoja ir Lietuvoje, o užsikrėsti galima net neišvykus į svečias šalis.

Svarbu atminti, kad efektyviausia, mokslu pagrįsta priemonė, galinti suvaldyti tymus – profilaktinis skiepijimas. Patikima ilgalaikė apsauga nuo tymų pasiekiama tik įskiepijus dvi tymų, raudonukės, epideminio parotito (MMR) vakcinos dozes, o siekiant išvengti tymų viruso perdavimo ir šios ligos išplitimo, būtina nuolat palaikyti kolektyvinį imunitetą, paskiepijant ne mažiau 95 proc. asmenų (tiek vaikų, tiek suaugusiųjų).

Vaikų tėvams dera priminti, kad šalyje vaikai, nuo tymų ir raudonukės skiepijami valstybės biudžeto lėšomis pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių: 15-16,5 mėn. amžiaus pirmąja (MMR) vakcinos doze, o 6-7 metų – antrąja doze.

Šiuo metu, esant nepalankiai tymų epidemiologinei situacijai, visi nesirgę, neskiepyti, nepilnai paskiepyti bei nežinantys savo skiepijimo nuo tymų būklės asmenys (vaikai ir suaugusieji) nuo tymų skiepijami valstybės biudžeto lėšomis, t. y. nemokamai. Visiems norintiems pasirūpinti savo ir savo vaikų apsauga nuo tymų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vincas

Vincas portretas
Edra, o ne tymai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių