Stringa ŽIV gydymo ankstyvoje stadijoje projektas

  • Teksto dydis:

Pagal Pasaulio Sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV) turi būti imta gydyti ankstyvoje stadijoje. Tačiau Lietuvoje ir Latvijoje – vienintelėse Europos Sąjungoje (ES) – gydymas skiriamas tik vėlyvoje stadijoje, kai liga būna gerokai pažengusi. Parengtos naujos ŽIV gydymo gairės turėjo įsigalioti nuo sausio, tačiau iki šiol sveikatos apsaugos ministras jų nepasirašo, pasipriešinus Teisingumo ministerijai, kuriai iš skirto biudžeto tektų užtikrinti tokį gydymą įkalinimo įstaigose.

Įtarusieji užsikrėtę ŽIV ir dėl įvairių priežasčių nenorintys tikrintis pirminės sveikatos įstaigose, renkasi anoniminius asociacijos „Demetra“ kabinetus. Nors Lietuva yra donorė kitoms šalims, „Demetrai“ finansavimas iš biudžeto nėra skiriamas, ją beveik du dešimtmečius finansuoja Amerikos sveikatos apsaugos fondas.

„Mes garantuojame anonimiškumą ir konfidencialumą. Šiuo atveju šiam testui atlikti nereikalingas paciento vardas, pavardė, reikalingas tik jo amžius, dvi pirmos vardo ir dvi pavardės raidės ir to pilnai pakanka atlikti šiam tyrimui. Kada būna teigiamas tyrimo rezultatas, tada anonimiškumas išnyksta, tačiau lieka konfidencialumas: ten jau reikalingas paciento vardas, pavardė ir asmens kodas“, – sako asociacijos „Demetra“ slaugytojas Mindaugas Busevičius.

„Demetra“ ir jos partneriai per mėnesį atlieka daugiau nei 1200 ŽIV testų. Iš jų teigiamų būna iki 20. Pagal patvirtintas ŽIV gydymo gaires, kompensuojamas gydymas tokiems pacientas skiriamas ne iš karto, o kai už imuninę sistemą atsakingų ląstelių kraujyje sumažėja iki ŽIV gydymo gairėse numatyto lygio.

ŽIV gydymo ankstyvojoje stadijoje gairės pradėtos rengti dar birželį, o nuo sausio jau turėjo įsigalioti. Numatytos ir lėšos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Tačiau sveikatos apsaugos ministras dokumento nepasirašo, nes to paprašė Teisingumo ministerija, kuriai pavaldus Kalėjimų departamentas.

Vienam žmogui per metus ŽIV gydymas ankstyvojoje stadijoje kainuoja 5000 eurų. Įkalinimo įstaigose šiuo metu yra 315 infekuotų ŽIV asmenų ir gydoma tik 20 proc., kuriems liga jau pažengusi. Visų sergančiųjų kalėjimuose gydymui kompensuoti reikia beveik 1,5 mln eurų. Pasak teisingumo viceministro, jie nežinoję apie galimą naujų ŽIV gydymo gairių įsigaliojimą nuo šių metų, todėl savo biudžete lėšų nenumatė.

Dėl ankstyvo ŽIV gydymo įteisinimo atsakingos institucijos ketina tartis kitą savaitę. Iki šių metų sausio Lietuvoje ŽIV infekcija diagnozuota per 3000 asmenų. Daugiau nei pusė užsikrėtė vartodami švirkščiamuosius narkotikus. Daugiausia užsikrėtusiųjų ŽIV registruota 25-erių – 44-erių metų amžiaus grupėje. 

Plačiau – Algirdo Igoriaus reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hi

Hi portretas
Konkrėčiai vaistu dar nėra bet nuodit žmones skuba)

Zitad

Zitad portretas
Diėvas stabdo ,bus žmoniu naikinimo mehanizmas vakcina sukurta tam ,gaila kalinuku

Ištikro

Ištikro portretas
Žmonių tričijimo projektas stabdomas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių