Iš stovyklavietės – į Kauno ligoninės palatą

  • Teksto dydis:

Kauno klinikinėje ligoninėje praėjusią savaitę dėl ūmios virusinės žarnyno infekcijos gydėsi keturi ligoniai, iš kurių – trys vaikai iki trejų metų amžiaus. Jie infekcija galimai užsikrėtė stovyklavietėje Ukmergės rajone, skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Liepos 17-21 d. iš viso stovyklavietėje ilsėjosi 52 asmenys. Manoma, kad virusinė žarnyno infekcija išplito artimo sąlyčio būdu.

ULAC primena, kad tėvai budrumo dėl žarnyno infekcijų neturi prarasti ištisus metus ir savo pačių bei vaikų rankų higienai skirti ypatingą dėmesį.

Virusinės kilmės žarnyno infekcijos šaltinis yra sergantis žmogus. Dažniausiai ligos sukėlėjus platina užsikrėtę vaikai ir besimptome infekcija sergantys suaugusieji. Virusai išsiskiria su išmatomis – į organizmą patenka per burną. Aplinkoje virusai ilgą laiką gali išlikti gyvybingi, todėl jie gali plisti ir per dažnai liečiamus aplinkos paviršius. Pavyzdžiui, durų rankenas, klozeto dangčius, laiptų turėklus ir kt., nešvarias rankas, užterštą maistą. Vaikų kolektyvuose vaikai dažniausiai užsikrečia vienas nuo kito.

Virusinės kilmės žarnyno infekcijos plinta ne tik žiemą, bet ir vasarą, todėl ULAC specialistai pataria laikytis šių rekomendacijų:

kuo dažniau, kruopščiai plauti rankas;

vaikui suviduriavus, jo neleisti į darželį ar kitus susibūrimus;

kambarį, kuriame guli ligonis, būtina gerai vėdinti, slaugai naudoti kuo daugiau vienkartinių priemonių;

aplinkai valyti naudoti buitines arba dezinfekuojančias valymo priemones;

saugiai šalinti sergančiojo kūdikio sauskelnes, atskirai laikyti ir skalbti nešvarius ligonio rankšluosčius, baltinius;

vaiko žaislus plauti karštu muilo ar sodos tirpalu, skalauti tekančiu vandeniu, išdžiovinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ką veikia vaikai iki trejų metų stovykloje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių