Specialistai: Ebolos virusą pavyks suvaldyti ne anksčiau kaip po keturių mėnesių

  • Teksto dydis:

Ebolos karštinės epidemiją pavyks suvaldyti ne anksčiau kaip po keturių mėnesių – netgi tuomet, jeigu bus imtasi visų reikalingų priemonių, trečiadienį pareiškė pasaulinės Raudonojo Kryžiaus organizacijos vadovas, perspėdamas dėl gresiančios „neveiklumo kainos“.

Visų laikų didžiausias hemoraginės karštinės protrūkis Vakarų Afrikoje nusinešė jau per 4,5 tūkst. žmonių gyvybių, o ekspertai perspėja, kad iki gruodžio pradžios užsikrečiančių žmonių skaičius gali padidėti iki 10 tūkst. per savaitę.

Kol kas nėra licencijuotos vakcinos arba vaistų nuo Ebolos viruso, kuriuo taip pat užsikrėtė keli sveikatos apsaugos darbuotojai Ispanijoje bei Jungtinėse Valstijose, tačiau tie atvejai buvo izoliuoti.

Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos (IFRC) generalinis sekretorius Elhadjas As Sy (Elhadžas As Si) išvardijo priemones, kurios galėtų padėti suvaldyti Ebolos viruso epidemiją, įskaitant „gerą izoliaciją, gerą gydymą tais atvejais, kai (užsikrėtimas) patvirtinamas, gerą, saugų ir orų mirusių žmonių laidojimą“.

„Bus įmanoma – kaip būdavo įmanoma praeityje – suvaldyti šią epidemiją per 4–6 mėnesius“, jeigu atsakas bus tinkamas, pridūrė jis.

„Manau, kad tai mūsų geriausios perspektyvos, ir darome viską, kas įmanoma, mobilizuodami savo išteklius ir pajėgumus šiam tikslui“, – sakė E.As Sy

Kalbėdamas IFRC Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono konferencijoje, jis perspėjo: „Visada tenka sumokėti už neveiklumą“.

Jungtinėse Valstijose trečiadienį bus įvestos naujos priemonės: keleiviai, atvykstantys į šalį iš Ebolos karštinės epidemijos krečiamos Liberijos, Siera Leonės ir Gvinėjos, bus nukreipiami į penkis oro uostus, kur bus atliekami papildomi sveikatos patikrinimai.

Tačiau medicinos žurnale „The Lancet“ ekspertai antradienį rašė, kad keleivių tikrinimas prieš išvykstant būtų geresnė priemonė negu stebėsena jiems atvykus į kitą šalį.

E.As Sy sakė „neturintis tvirtos nuomonės“ šiuo klausimu ir sakė, kad tokią priemonę galima taikyti, „jeigu tai suteikia žmonėms ramybę ir jeigu jie turi išteklių tam daryti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių