Sloga po kelionės gali būti maliarijos simptomas

  • Teksto dydis:

Nemalonūs išsvajotų atostogų kelionių suvenyrai – pavojingos ligos iš egzotiškų kraštų. Dažniausia jų – hepatitas.

Prieš du mėnesius

Iš egzotiškų kelionių turistai bene dažniausiai parsiveža tyliai ir neskausmingai progresuojančią sunkią kepenų ligą – hepatitą.

Kepenys yra vienintelis žmogaus organas, neturintis skausmo receptorių, todėl jų uždegimas ilgai nepajaučiamas. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, hepatitu pasaulyje užsikrėtę apie 400 mln. žmonių, o 95 proc. jų net nežino, kad serga.

"Hepatitu užsikrėsti galima per lytinius santykius, perpilant kraują ar kito žmogaus seiles. Iš užsienio jį parsivežti nesunku, nes virusas lengvai plinta ir per dirvožemį, maistą, neplautas rankas. Svečioje šalyje žmonės labiau linkę pirkti abejotino švarumo maistą tiesiog gatvėje, vaikščioti basi, gerti nevirintą nefasuotą vandenį – viso to būtina vengti", – perspėja vaistininkė Jolita Skinderskienė.

Prieš vykstant į bet kokią tolimą šalį būtina pasidomėti reikalingais skiepais bent prieš pusantro du mėnesius. Vakcina padės organizmui atsispirti kepenis sunaikinti galinčiam virusui.

Tvarkingi irgi suserga

Asmens draudimo specialistas Andrius Žilėnas teigia pastebintis, kad skiepais ir kelionės draudimu bei jo sąlygomis aktyviau domisi individualiai keliones planuojantys turistai.

"Kai kelionė perkama per kelionių agentūrą, ji paprastai visada informuoja apie galimus pavojus ir pateikia ligų sąrašą, nuo kurių reikėtų pasiskiepyti arba saugotis, nuo ko privaloma arba rekomenduojama apsidrausti. Individualiai keliaujantiesiems tokios informacijos tenka ieškoti patiems. Laimė, turistų sąmoningumo lygis auga, jų užklausų sulaukiame gerokai dažniau", – pastebi A.Žilėnas.

Pasak jo, laikas griauti stereotipą, kad pavojingomis ligomis užsikrečiama nebent nesaugaus sekso metu ar per nešvarias rankas.

"Galimybių užsikrėsti hepatitu ne ką mažiau turi ir bet kuris turistas, kuris susigundys manikiūru, pedikiūru ar galimybe pasidaryti išsvajotą tatuiruotę – šios paslaugos Azijos šalyse yra labai populiarios, nes pigios. Visų šių procedūrų metu hepatito virusas gali būti pernešamas dėl nedezinfekuotų įrankių ar adatų, todėl tokias paslaugas egzotiškose šalyse laikome rizikingomis ir patariame apsieiti be jų", – aiškino A.Žilėnas.

Svarbu ir vaistinėlė

Rengiantis kelionėms už Europos ribų, pravartu susikomplektuoti tinkamą vaistinėlę.

"Tiems, kurie jau pasirūpino skiepais, dvi savaitės ar bent dešimt dienų prieš kelionę būtina gerti žarnyno mikroflorą stiprinančius preparatus. Kelionės vaistinėlę reikia susidaryti pagal atostogų vietoms būdingas ligas. Pavyzdžiui, keliaujant į Afriką, reikia gerokai stipresnių apsaugos nuo vabzdžių preparatų nei kitose šalyse", – pataria vaistininkė J.Skinderskienė.

Medikų teigimu, viena didžiausių problemų, kovojant su egzotiškomis ligomis, – inkubacinis periodas. Ligos požymiai gali pasirodyti po kelių mėnesių ar dar vėliau, gali būti sunkiai atpažįstami, painiojami su nuovargiu ar įprastais nedideliais negalavimais, o problemą sunkiau pamatyti tiek sveikatos, tiek draudimo specialistams.

Jei grįžus iš egzotiškos šalies pajuntami bet kokie ligos požymiai, būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus, nes ne viena sunki liga iš pradžių gali atrodyti kaip paprastas peršalimas.

"Jei, pavyzdžiui, amebiazė pasireiškia per savaitę, tai maliarija – ir per mėnesį, o Laimo liga net ir po pusės metų", – aiškina J.Skinderskienė.

Užsikrėtusieji neretai supainioja šias ligas su kitais negalavimais, kad ir su gripu.

"Įsivaizduokite, kad jums maliarija, bet požymiai panašūs į slogos, tad, užuot ėję pas mediku, gulite namie ir svarstote, kodėl liga taip ilgai nepraeina. Tai gali baigtis net ir mirtimi", – perspėja vaistinės ekspertė J.Skinderskienė.


Šiame straipsnyje: hepatitasligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių