Sloga dešimt kartų per metus – nieko baisaus

  • Teksto dydis:

"Kentėti tikrai nereikia", – gydytojas otorinolaringologas Dovydas Gutmanas pataria kreiptis į medikus net ir dėl slogos, kai ji grasina komplikacijomis. Tačiau kaip jas įtarti?

– Užgulusi nosis, ypač kai tai kartojasi, yra labai nemalonu. Juolab su tuo sunku susitaikyti vasarą. Ką patartumėte, kad išvengtume šių kvėpavimo problemų?

– Sunkus kvėpavimas pro nosį, kuris gali atsirasti peršalus, esant alerginei slogai ar po nosies traumos, trukdo kasdienei mūsų gyvenimo veiklai ir blogina savijautą. Nosies kvėpavimo, uoslės, įkvepiamo oro sušildymo ir sudrėkinimo funkcijos pablogėjimas sukelia diskomfortą, prastina gyvenimo kokybę.

Svarbu suprasti, kada reikia susirūpinti pablogėjusia nosies funkcija ir kreiptis pagalbos į medikus, o ne laukti galimų komplikacijų ar negrįžtamų pakitimų.

– Vadinasi, net ir vasarą peršalus, o taip atsitinka, verta pasitarti su gydytoju otorinolaringologu, juolab kai dėl peršalimo užgula nosį vaikams?

– Pirmiausia atskirkime vaikų ir suaugusiųjų dažniausiai pasitaikančias nosies funkcijos sutrikimo priežastis.

Vaikai dėl imuninės sistemos formavimosi, anatominių savybių dažniausiai serga infekcinės kilmės ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, lydimomis slogos – tai yra nosies gleivinės uždegimu arba rinitu. Tai, kad vaikas šia liga suserga dešimt ir daugiau kartų per metus, gydytojų nestebina.

– Tačiau verčia nerimauti tėvus...

– Tėvams dažnai nesuprantama, kodėl vaikas taip dažnai serga. Suaugusieji dažnai mūsų klausia, ar nėra galimybių vaikams pagelbėti, kad jie sirgtų mažiau. Deja, nėra, nes tai – mūsų imuninės sistemos nepakankamumo tam tikrame amžiuje padarinys, ir dažnai sirgti, ypač pradėjus lankyti kolektyvą, yra būdinga kiekvienam.

– Ir tai yra normalu?

– Svarbu, kad sloga nesukeltų komplikacijų. Jei labai skauda ausis, smarkiai karščiuojama, kankina kosulys, dusina, pagalbos būtina kreiptis į medikus. Lėtinę slogą vaikams dažniausiai sukelia padidėję nosiaryklėje esantys adenoidai arba alerginė sloga. Jei darželinukas ar ankstyvojo mokyklinio amžiaus vaikas, net nesirgdamas peršalimo liga, nuolat sunkiai kvėpuoja pro nosį, miegodamas knarkia arba jam laikinai netgi sustoja kvėpavimas, būtina gydytojo otorinolaringologo apžiūra simptomų priežasčiai patikslinti.

Svarbu, kad sloga nesukeltų komplikacijų. Jei labai skauda ausis, smarkiai karščiuojama, kankina kosulys, dusina, pagalbos būtina kreiptis į medikus.

– Alergine sloga sergama ne tik pavasarį, kai žydi gamta?

– Alergine sloga vaikai serga bet kuriuo metų laiku. Taigi, jei vaikas dažnai skundžiasi nosies užgulimu, kuris gali atsirasti ir praeiti dienos, jam niežti nosį, gausiai ir dažnai išpučia šviesių gleivių, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju alergologu.

– O jei taip nutinka suaugusiam žmogui?

– Suaugusieji ūmia sloga dažniausiai serga lengviau, jiems rečiau, nei vaikams, išsivysto komplikacijos. Dažniausia slogos komplikacija yra ūminis sinusitas, kuris išsivysto, sergant sloga ilgiau nei dešimt dienų. Sinusito simptomai – nosies užgulimas, veido skausmas sinusų srityje, nusilpusi uoslė, gausi sekrecija iš nosies ar į nosiaryklę, retkarčiais būdingas karščiavimas. Jei sloga užsitęsė ir atsirado išvardyti simptomai, gydytojo otorinolaringologo apžiūra padėtų patikslinti diagnozę ir paskirti tinkamą gydymą, kad būtų išvengta didesnių komplikacijų.

– Tačiau sloga ir sinusitas – ne vienintelės suaugusiuosius kankinančios priežastys dėl kvėpavimo pro nosį problemų?

– Vis dažniau pasitaiko lėtinio kvėpavimo pro nosį nepakankamumo atvejų, kai priežasčiai nustatyti reikalingos kelių skirtingų specialistų konsultacijos ir tyrimai. Lėtinis alerginės kilmės sinusitas, nosies polipozė, anksčiau patirtos nosies traumos, vazomotorinis rinitas ar nosies pertvaros iškrypimas gali būti nepakankamo kvėpavimo pro nosį priežastimi.

– Ak, kaip gera būti sveikam...

– Žmogaus nosies kvėpavimo funkcija tiek ramybės, tiek fizinio aktyvumo metu neturi trukdyti kasdienei veiklai ar poilsiui. Todėl nusilpus uoslei, užgulus nosį dienos ar miego metu, knarkiant, atsinaujinus negalavimams po buvusios nosies traumos, rekomenduojama gydytojo otorinolaringologo apžiūra.

Kiekvienu atveju patikslinus diagnozę ir išsiaškinus priežastį, gydymas vaistais ar operacija turi padėti pašalinti arba sumažinti jaučiamus negalavimus. Svarbu suprasti, kad gydymo sėkmė priklauso nuo ligos sudėtingumo, šiuolaikinių medicinos galimybių ir paties ligonio požiūrio į ligą.


Šiame straipsnyje: sloga

NAUJAUSI KOMENTARAI

MMMMM

MMMMM portretas
KUR JI RASTI TA GYDYTOJA

Paciente

Paciente portretas
Tai istiesu labai nuosirdus, geras gydytojas.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Vertas gydytojas auksciausio ivertinimo!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių