Skiepai mus turi lydėti visą gyvenimą?

Prasidėjus imunizacijos savaitei specialistai ragina pasiskiepyti nuo užkrečiamųjų ligų. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėjos Daivos Razmuvienės, klaidinga manyti, kad skiepai, atlikti vaikystėje, apsaugos nuo visų ligų visą gyvenimą. Taip pat skiepytis skatinami vyresnio amžiaus žmonės, kurių imuninė sistema po truputį silpnėja.

„Pasaulio sveikatos organizacija kasmet primena, kad ši savaitė yra skirta skiepams. Kiekvienais metais yra akcentuojama aktuali priežastis, kodėl tai reikia daryti. Šiais metais pagrindinė mintis yra, kad kiekvieną žmogų visą jo gyvenimą turi lydėti skiepai“, – sako ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja D. Razmuvienė.

Pasak pašnekovės, neteisinga manyti, kad, jei žmogus yra paskiepytas vaikystėje, jis yra apsaugotas nuo visų ligų.

„Nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus jis turi būti skiepijamas nuo tam tikrų ligų visą gyvenimą. Infekcijos, kurias sukelia įvairios bakterijos ir virusai, nesirenka amžiaus, o renkasi „sterilų“, imuniteto ir apsaugos neturintį žmogų. Jei anksčiau buvo kalbama, kad tokios ligos, kaip kokliušas ar tymai, yra vaikų ligos, kuriomis privaloma persirgti, tai dabar tai nebėra vaikų ligos, nes jomis serga ir suaugę“, – tikina D. Razmuvienė.


Šiame straipsnyje: skiepaiskiepytissveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių