Skatina antibiotikus vartoti atsakingai

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) lapkričio 14–20 dienas paskelbė Pasauline supratimo apie antibiotikus savaite, kurios šūkis: „Antibiotikai: vartok  atsakingai“. 

Taip PSO išreiškė palaikymą nuo 2008 m. Europos Sąjungoje kiekvieną lapkričio 18 dieną minimai Europos supratimo apie antibiotikus dienai, kurios tikslas – skatinti racionalų antibiotikų vartojimą bei informuoti visuomenę apie didėjančio atsparumo antibiotikams grėsmes.

Lietuvoje antimikrobinių preparatų  suvartojama tiek pat, kiek vidutiniškai Europoje, tačiau ypač daug antimikrobinių preparatų skiriama ligoninėse – pagal tai esame antrieji Europos Sąjungoje. Šalyje daugėja atsparių antibiotikams gramneigiamų bakterijų (K. pneumoniae, P. aeruginosa, E. coli) ir pagal šiuos rodiklius Lietuva stipriai viršija Europos vidurkį, sparčiai plinta atspari antibiotikams tuberkuliozė.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad dėl antibiotikams atsparių bakterijų mažėja antibiotikų veikimo efektyvumas ir tai gali būti didėjančio žmonių sergamumo, nesėkmingo gydymo bei mirties priežastimi. Tyrimais nustatyta, kad neteisingas antimikrobinių vaistų vartojimas didina mikrobų atsparumą. Bakterijų atsparumą antimikrobiniams vaistams lemia įvairios priežastys: netinkamas vaistų parinkimas, savigyda, virusinių ligų gydymas antibiotikais, gydymo trukmės ir dozių nesilaikymas.

„Atsakingas antibiotikų vartojimas – tai kiekvieno iš mūsų indėlis į antibiotikų efektyvumo išsaugojimą bei sparčiai plintančio antimikrobinio atsparumo mažinimą. Turėtume žinoti, kad antibiotikai nepadeda sergant gripu ar peršalus. Antibiotikai neveikia virusų ir todėl negydo virusinės kilmės ligų. Gydymą antibiotikais gali skirti tik gydytojas,  negalima jų vartoti savo nuožiūra. Labai svarbu laikytis gydytojo nurodymų – suvartoti visus skirtus antibiotikus, vartoti vienodais laiko tarpais. Antibiotikai nemalšina skausmo ir negydo visų ligų, – sako Higienos instituto Visuomenės sveikatos technologijų centro vadovė dr. Rolanda Valintėlienė. – Be reikalo vartojant antibiotikus, skatinamas atsparių bakterijų atsiradimas, jos lengvai plinta. Tik bendros pastangos – medicinos ir veterinarijos sektorių bendradarbiavimas bei gyventojų supratimas ir teisingas elgesys – gali padėti išvengti situacijos, kai neturėsime efektyvių vaistų, gydyti infekcines ligas“.

Eurobarometro atlikti tyrimai patvirtina, kad vykdomos supratimo apie antibiotikus prevencinės kampanijos yra efektyvios ir gyventojų savigyda antibiotikais Europoje sumažėjo 5 procentais.

Supratimo apie antibiotikus dienos iniciatyvą palaiko Sveikatos apsaugos ministerija ir Higienos institutas, įvairias supratimo apie antibiotikus akcijas vykdo savivaldybių visuomenės sveikatos biurai, kitos valstybinės ir visuomeninės organizacijos. Pagrindinis šių akcijų tikslas – skleisti informaciją visuomenei, kad kiekvienas jos narys suprastų, jog ir nuo elgsenos priklauso, ar turėsime efektyvių antibiotikų prieš bakterijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių