Šiemet Lietuvoje nustatyti devyni trichineliozės atvejai

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užregistruoti devyni trichineliozės atvejai.

Visi susirgusieji trichinelioze užsikrėtė vartodami namuose užaugintos kiaulės mėsą, kuri nebuvo patikrinta veterinarijos laboratorijoje. Pernai per tą patį laikotarpį susirgimų trichinelioze neužregistruota.  

Trichineliozė yra ūmi žmonių ir gyvūnų liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmonės šiais parazitais užsikrečia vartodami trichinelių lervomis užkrėstą ir netirtą naminių, laukinių gyvūnų mėsą.

Per pastaruosius penkerius metus (2012–2016) segamumas trichinelioze mūsų šalyje palaipsniui mažėjo, tačiau išliko didesnis už ES šalių vidutinį. Per dešimtmetį (2006-2015) iš viso buvo užregistruota 414 žmonių trichineliozės atvejų.

Žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta ne tik per trichinelėmis infekuotą kiaulieną, bet ir per užkrėstą šernieną. Pagal susirgimų trichinelioze protrūkių priežastis, kas antras per pastarąjį dešimtmetį nustatytas protrūkis įvyko dėl namų ūkyje užaugintų infekuotų kiaulių mėsos, kuri nebuvo tikrinta dėl trichineliozės, kita dalis – dėl šernienos, dešimtadalio protrūkių priežastis nebuvo nustatyta.

Klinikiniai požymiai suvalgius užkrėstos mėsos būna įvairūs – nuo besimptomės iki žaibinės mirtinos ligos. Būdingiausi požymiai yra raumenų skausmai, akių vokų patinimas, karščiavimas. 3-6 ligos savaitę gali pasireikšti komplikacijos: širdies raumens, plaučių ar smegenų uždegimas. Suvalgius trichinelėmis užkrėstos mėsos, maždaug po 5 dienų jos pradeda vesti tūkstančius gyvų lervų, kurios migruoja į skersaruožius raumenis, kur vėliau tos lervos inkapsuliuojasi ir kalcifikuojasi. Atsiranda raumenų skausmai ir kiti simptomai.


Užsikrėtimo trichinelėmis rizikai sumažinti ULAC medikai rekomenduoja:

visada ištirti nuosavame ūkyje užaugintų kiaulių, sumedžiotų šernų mėsą dėl trichineliozės;

nevartoti mėsos, kol nėra atsakymo iš laboratorijos;

nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos;

ūkiuose naikinti peles, žiurkes, nes jos yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje;

nešerti kiaulių sumedžiotų arba kritusių laukinių gyvūnų lavonais ir skerdienos atliekomis.


Šiame straipsnyje: trichineliozė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių