Sergantieji prostatos vėžiu nuo jo miršta retai

Kai kurie vyrai, netgi politikai, piktinasi, kad prostatos vėžio patikros programa taikoma tik iki 69-erių metų, nors anksčiau amžiaus riba buvo 75-eri. Apie ligą ir jos prevenciją bei kitas vyrų problemas kalbamės su gydytoju urologu Ramūnu Kerpausku.

– Šiandien urologija tapatinama su prostatos vėžiu: jei jau vyras eina pas šios srities specialistą, vadinasi, serga būtent šia liga. Ar tai tikrai vyrus užkariavusi liga?

– Priešinės liaukos (prostatos) vėžys išlieka dažniausia vyrų onkologine liga. Ji susijusi su amžiumi. Išsivysčiusiose šalyse, ilgėjant vyrų gyvenimo trukmei, daugėja ir prostatos vėžio atvejų. Ši liga gali būti diagnozuota septyniems iš dešimties vyrų, sulaukusių 80 metų, bet tai jokiu būdu nereiškia, kad šie vyrai dėl to mirs. Ligos diagnostikai pasitarnavo PSA (prostatos specifinio antigeno) tyrimo atsiradimas. Tai labai geras ir pigus įrankis prostatos vėžio įtarimui patikrinti, o diagnozei pasitvirtinus pacientus stebėti po gydymo kurso.

PSA tyrimu pasaulyje nustatoma ir labai daug kliniškai nereikšmingo prostatos vėžio, nuo kurio vyrui numirti nelemta, atvejų. Europos urologų gairėse rekomenduojama ligos diagnostiką aptarti su pacientu asmeniškai, kad būtų išvengta kartais nereikalingo gydymo. Šiuo metu urologams svarbiausia užduotis – išaiškinti ir gydyti agresyvų prostatos vėžį. Lietuvoje sergamumą mažinti sekasi, tačiau mirštamumas mažėja nežymiai.

Ankstyvai diagnostikai ir sėkmingam gydymui labai pasitarnavo ir iki šiol tarnauja priešinės liaukos vėžio ankstyvos diagnostikos programa. Jos mums pavydi net išsivysčiusių šalių urologai, tačiau ne visi Lietuvos vyrai tai vertina ir naudojasi: pagal programą tikrinasi toli gražu ne visi, kam ji skirta.

– Pasaulyje iki šiol diskutuojama apie profilaktinių patikrinimų naudą sveikatinimo ir ekonomine prasme, o vyresnio amžiaus lietuviai skundžiasi, kad jie diskriminuojami.

– Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad gana dažnai vyrams, ypač vyresnio amžiaus, nustatomas prostatos vėžys nėra agresyvus. Dauguma vyrų, vyresnių nei 75 metų, miršta sirgdami prostatos vėžiu, bet ne nuo jo. Dėl to šių metų rugpjūčio mėnesį priimti programos taikymo pakeitimai. Dabar pagal programą kas dvejus metus tikrinama vyrų nuo 50 iki 69 metų sveikata, nors anksčiau buvo tikrinama iki 75-erių, o tų, kurių tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu, sveikatos patikra pradedama sulaukus 45-erių.

Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad gana dažnai vyrams, ypač vyresnio amžiaus, nustatomas prostatos vėžys nėra agresyvus.

Pagal programą vyrams šeimos gydytojas skiria PSA testą ir siunčia pacientą į urologo konsultaciją. Atliekant klinikinius tyrimus buvo pastebėta, kad, esant žemam pradiniam PSA lygiui, rizika susirgti prostatos vėžiu yra maža. Todėl nuo šiol vyrams iki 59 metų radus PSA, mažesnį nei vienas nanogramas mililitre, o vyrams nuo 60 metų – mažiau nei du nanogramai mililitre, patikra bus atliekama nemokamai kas penkeri metai.

– Bet jei vyras pasijaustų blogai, jis turi kreiptis į medikus ir pagalba bus suteikta nemokamai?

– Žinoma, kad vyras, pavyzdžiui, pajutęs šlapinimosi sutrikimų, nedelsiant gaus reikalingą medicinos pagalbą. Jam tereikia kreiptis į šeimos gydytoją ir gauti siuntimą urologo konsultacijai. Šiuo metu Kauno mieste urologinė pagalba yra tikrai lengvai prieinama, pas urologus poliklinikose eilių beveik nėra. Bent jau Kauno klinikinėje ligoninėje, kurioje dirbu, pas urologą dažnai galima patekti tą pačią savaitę.

– O jei diagnozuojate prostatos vėžį?

– Šiuo metu urologai savo arsenale turi gana daug ginklų šiai ligai gydyti. Kai vėžys dar neišplitęs už prostatos ribų, radikalus gydymas skirstomas į operacinį, pašalinant visą prostatą su joje esančia liga, ir spindulinį. Esant išplitusiam vėžiui ar ligai atsinaujinus, skiriama hormonoterapija. Chemoterapija taikoma, kai visi išvardyti gydymo metodai neveiksmingi.

– Vadinasi, operacijos nereikia bijoti?

– Operacinė technika dabar labai ištobulėjusi. Žinoma, kad visi Lietuvos urologai su nekantrumu laukia, kada atsiras pinigų robotinei operacinei įrangai įsigyti. Tokių operacijų metu operuojantis gydytojas gali būti kitoje patalpoje, o jam asistuoja robotizuota įranga. Toks operacinis metodas labai sumažina pooperacinių komplikacijų, tokių, kaip šlapimo nelaikymas ir ypač – erekcijos sutrikimai, tikimybę. Laukiame, kai vyrams bus kompensuojami pošlapliniai raiščiai šlapimo nelaikymui po radikalių prostatos vėžio operacijų gydyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dekingas

Dekingas portretas
Ramunas vienas geriausiu urologu Lietuvoje.

supratau

supratau portretas
Visas straipsnis sukurptas dėl vieno dalyko- patikra sutrumpinta iki 69 m, nors anksčiau ji buvo iki 75 . Nuo to reikėjo ir pradėti. Be to, drįstu manyti, kad naujausi gydymo metodai šalyje greit neįsigalės dėl biurokratų, o jei įsigalės, tai bus prieinami siauram pacientų ratui. sutinku, kad pacientai miršta nuo kitų ligų, kurios, drįstu manyti, kartais yra nevykusio gydymo nuo šio vėžio pasekmė.

Algis

Algis portretas
Ramunas Kerpauskas profesionalus specialistas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių