Šeimos gydytoja savo pacientams citramono neskiria

Galvos skausmas gali būti daugybės ligų požymis, todėl medikai perspėja, kad laukti, kol jis praeis, ar gydytis patiems yra pavojinga.

Pirmoji priežastis – įtampa

Tokiomis dienomis, kai dangus nuo ryto iki vakaro apniukęs, lyja arba krenta šlapios snaigės, o saulė, kažkas suskaičiavo, šiemet švietė vos 50 val., vienas pirmųjų prastos savijautos simptomų – galvos skausmas.

Tačiau geros nuotaikos nestokojanti prityrusi, ligonių mylima šeimos gydytoja Svetlana Afanasjeva perspėja: jei skauda galvą, oras niekuo dėtas. Atvirkščiai, kad ir koks jis būtų, tinkamai apsirenkite ir eikite pasivaikščioti. Jei galvos skausmą sukelia rūpesčiai, jį grynas oras ir geros emocijos kaip ranka nuims.

"Poilsis, pasivaikščiojimas, sportas, geras filmas, gera knyga, pečių juostos masažas, o ne tabletės ar kiti cheminiai preparatai yra geriausi vaistai nuo įtampos sukelto galvos skausmo, kuris kankina ne vieną mūsų. Jį sukelia mums būdingas amžinas skubėjimas, rūpesčiai, nepritekliai. O kiek priežasčių mes per darbo dieną prisiklausome!" – patirtimi pasidalija gydytoja S.Afanasjeva.

Kai nėra tyrimų

Galvos skausmų pobūdis yra labai įvairus ir gali būti daugybės ligų simptomas. Kai dėl jo žmogus kreipiasi į savo šeimos gydytoją, šiam reikia labai greitai nuspręsti: ramiai bendrauti, aiškinantis skausmo priežastis, ar skubiai siųsti pacientą ištirti. Tai priklauso nuo skausmo pobūdžio.

"Aiškinamės, kada pradėjo skaudėti galvą, kaip dažnai skauda, ar intensyviai, kiek laiko, kurioje galvos vietoje, kur plinta, ar skaudėdavo galvą mamai, močiutei", – gydytoja S.Afanasjeva vardija, kad visa tai yra labai svarbu nustatant skausmo priežastį.

Ir tai yra pagrindiniai rodikliai, nes nėra tyrimų, kuriais būtų nustatomas ir identifikuojamas galvos skausmas.

"Žmonės labai bijo vėžio, prašo paskirti tyrimus kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso metodais. Deja, daliai ligų diagnozuoti kol kas nėra nė vieno tyrimo. Vienos tokių yra migrena, įtampos galvos skausmai, ir jų pagrindinis diagnostikos metodas lieka anamnezė", – aiškina gydytoja S.Afanasjeva.

Kai žmogus sako, kad stiprus skausmas į galvą trenkė staiga, lyg perkūnas, tai gali būti kraujo išsiliejimo į smegenis ar plyšusios aneurizmos simptomas. Šios ligos labai pavojingos.

Pavojaus signalai

Patys pavojingiausi yra galvos skausmai, lydimi vėmimo, traukulių. Šiuos požymius medikai žymi raudonosiomis vėliavėlėmis, juos patyrusius ligonius operatyviai nukreipia į Skubios pagalbos skyrių.

"Kai žmogus sako, kad stiprus skausmas į galvą trenkė staiga, lyg perkūnas, tai gali būti kraujo išsiliejimo į smegenis ar plyšusios aneurizmos simptomas. Šios ligos labai pavojingos", – perspėja S.Afanasjeva.

Ji sako, kad visuomet nerimą kelia staigus skausmas vaikams iki dešimties metų amžiaus ir vyresniems kaip 50 metų amžiaus žmonėms. Tai patyrusiesiems būtina skubi specialistų konsultacija. Ir atvirkščiai, kai dažniausiai moterys skundžiasi kasdieniu galvos skausmu, kankinančiu visą gyvenimą, toks skausmas gydytojos negąsdina. Juolab kai jis yra juosiantis ar spaudžiantis, lyg būtų uždėtas šalmas ant galvos. Tai, pabrėžia gydytoja, yra įtampos skausmo požymiai.

Reikia eiti pas gydytoją

"Jei žmogus niekada nesiskundė galvos skausmu, o dabar jis kankina arba kardinaliai pasikeitė intensyvumas, galvą skauda naktį, nebebūna šviesių periodų, tai gali būti ir onkologinės ligos požymis", – šeimos gydytoja, žinodama, ko pacientai labiausiai bijo, įvardija ir vėžio simptomus.

Galvos skausmas ir staiga sutrikusi psichika, dezorientacija gali byloti apie galvos smegenų vėžį ar jo metastazes, jau sirgus šia liga. Visa tai, kaip ir Alzheimerio liga, nustatoma radiologiniais ir kitais tyrimais. Galvos skausmą sukelia ir meningitas, encefalitas. Šioms ligoms būdinga ir aukšta kūno temperatūra, vėmimas.

"Migrena gali sukelti vėmimą, bet visuomet aiškinamės ir kitas jo priežastis: ar nebuvo įkandusi erkė, ar pacientas nebuvo peršalęs", – atkreipia dėmesį S.Afanasjeva ir patvirtina, kad galvą gali skaudėti, ištikus hemoraginiam insultui, bet ne išeminiam.

Pastarojo simptomai – staiga nusilpusi viena kūno pusė, sutrikusi kalba. Padidėjus kraujospūdžiui, tvirtina gydytoja, galvą skauda retai, nebent tik pradėjus sirgti hipertenzija gali veržti pakaušį. Ilgainiui smegenys pripranta prie aukšto kraujospūdžio ir dėl to galvos nebeskauda.

"Greičiau vaistai nuo hipertenzijos gali sukelti galvos skausmą – toks gali būti šalutinis jų poveikis", – pabrėžia S.Afanasjeva.

Yra jautresnių moterų, kurios sako, kad galvą skauda sutrikus skrandžio veiklai, kai kurioms skauda menstruaciniu periodu. Dėl to šeimos gydytoja S.Afanasjeva savo pacienčių prašo vesti skausmo dienyną. Tai padeda tiksliau identifikuoti skausmo priežastis.

Ar pačiai gydytojai skauda galvą, kai darbo krūvis didžiulis, pacientai skundžiasi ne tik dėl ligų, bet ir mažų atlyginimų bei pensijų, brangių vaistų?

"Man galvos skausmas – retenybė. Turiu auksinį vyrą, jis mane nuramina", – savo vaistus įvardija S.Afanasjeva, nepatarianti griebtis nei citramono, nei kitokių tablečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
įdomu žinoti apie citramono poveikį žmogui , žinome ka reiske galvos skausmas.Nereikia skiedalu

ww "ne isrinkta" ats.

ww "ne isrinkta" ats. portretas
Tai Afanasjevai matyt niekada tikrai neskaudejo gallvos,kad ji nepattaria griebtis nei citramono nei kt.vaistu. Kam tikrai skaudejo galva,tas man pritars. Su tokiais kvailais patarimais geriau nelistu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių