SAM nepritaria siūlymui griežtinti atsakomybę už prekybą organais

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nepritaria Seime svarstomam siūlymui griežtinti atsakomybę už prekybą organais.

Seime svarstomu projektu siekiama nustatyti baudžiamąją atsakomybę už prekybą žmogaus organais, audiniais ląstelėmis transplantacijai, lytinėmis ląstelėmis pagalbiniam apvaisinimui arba embrionu bei už neteisėtą transplantaciją ir neteisėtą pagalbinį apvaisinimą.

Pataisų iniciatoriai teigia, kad Baudžiamajame kodekse yra numatyta atsakomybė tik už veikas, padarytas žmogaus gyvybei ir sveikatai, siekiant įgyti nukentėjusiojo asmens organą ar audinį, bei už veikas, padarytas vykdant prekybą žmonėmis, siekiant įgyti nukentėjusiojo asmens organą, audinį arba ląstelių. Tačiau pažymima, kad į šių veikų sritį nepatektų nemaža dalis galimų prekybos organais, audiniais ir ląstelėmis atvejų, kurie pažeidžia žmogaus kūno neliečiamumą, taip pat nepatektų ir prekyba lytinėmis ląstelėmis, skirtomis pagalbiniam apvaisinimui, arba embrionu.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, projekto iniciatoriai nepagrindžia, kodėl reikia kriminalizuoti patį neteisėtos transplantacijos ar neteisėto pagalbinio (dirbtinio) apvaisinimo faktą.

Kartu ministerija parengtame Vyriausybė išvados projekte nurodo, kad nors siūlomos kriminalizuoti veikos tiesiogiai nėra įtvirtintos Baudžiamajame kodekse kaip draudžiamos, tačiau daugeliu atvejų jas apima kiti kodekso straipsniai, pavyzdžiui, numatantys atsakomybę tam, kas užsiėmė prekyba žmonėmis siekdamas įgyti nukentėjusio asmens organą, audinį arba ląstelių, tam, kas nužudė kitą žmogų siekdamas įgyti nukentėjusio asmens organą, audinį ar ląsteles, arba tam, kas sunkiai sužalojo ar susargdino siekdamas įgyti nukentėjusio asmens organą, audinį arba ląstelių.

Ministerija taip pat atkreipia dėmesį, kad už teisės aktų, reglamentuojančių žmogaus audinių, ląstelių ir organų, taip pat iš žmogaus gautų audinių ir ląstelių pagamintų produktų, skirtų naudoti žmogui, donorystę, įsigijimą, ištyrimą, apdorojimą, konservavimą, laikymą, paskirstymą ir transplantaciją, pažeidimus, yra numatyta administracinė atsakomybė.

"Įstatymo projekto rengėjai privalo pateikti aiškų pagrindimą apie siūlomų kriminalizuoti veikų paplitimą, jų pavojingumą ar keliamą grėsmę teisiniams gėriams, taip pat pagrįsti, kodėl aptariamos veikos yra tos, už kurias būtina taikyti baudžiamąją atsakomybę kaip ultima ratio priemonę", - teigia Sveikatos apsaugos ministerija.

Vyriausybė išvadą numato tvirtinti posėdyje kitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naudinga

Naudinga portretas
Matyt SAM gauna "atkatą" nuo prekybos organais, kad nepritaria.

Kaunietė

Kaunietė portretas
Manau, kad už prekybą žmonėmis ir organais turi būti mirties bausmė. Jei " dovanėles" įteisino, tai dar paprekiauti organais užsimanys.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių