Saiko jausmas prie stalo dažniausiai pamirštamas didžiųjų švenčių metu

  • Teksto dydis:

Daugumai lietuvių būtent vasarą ir rudenį yra mažiau progų smarkiai persivalgyti vien todėl, kad didžiausiu iššūkiu savo skrandžiams jie įvardija didžiąsias metų šventes – Kalėdas ir Velykas. Neseniai atlikta apklausa atskleidžia, kad net 55,8 proc. lietuvių sunkumų su skrandžio veikla patiria būtent po Kalėdų, o 33,2 proc. – po Velykų. Tuo tarpu šeimos šventes ir draugų gimtadienius daugumos skrandžiai „atlaiko“ sėkmingiau.

Apklausoje apie virškinimą dalyvavę respondentai buvo paprašyti nurodyti, po kokių švenčių jų skrandis nukenčia labiausiai. Trečioje vietoje kaip šventę, kurios metu didžiausia tikimybė persivalgyti, ketvirtadalis apklaustųjų paminėjo Naujuosius metus (25,1 proc.), po to seka šeimos šventės (gimtadieniai, krikštynos ir t. t.) – 19,5 proc., ir draugų gimtadieniai – 17,7 proc. Tuo tarpu asmeninio gimtadienio šventimą, kaip iššūkį savo skrandžiui, nurodė 12,1 proc. respondentų.

Pasak gydytojos Reginos Žukauskienės, esant sveikam virškinimo traktui ir valgant saikingai, joks kokybiškas maistas neturėtų sukelti virškinimo problemų, tačiau dažniausiai būtent per šventes maisto yra suvartojama daugiau negu reikėtų ir dėl to kyla problemos.

„Kai suvalgome daug maisto vienu metu, organizmas turi išskirti daugiau medžiagų jo suskaidymui ir kepenys bei kasa turi dirbti daug intensyviau ir ilgiau. Taip dažnai atsitinka per šventes ar vakarėlius. Nesaikingas valgymas per šventes ar persivalgymas grįžus po darbo vakare į namus yra vienodai blogai. Tai didelis stresas virškinimo sistemos organams“, – pažymi gydytoja.

Lietuvių skrandžiams daug problemų nesukelia darbo vakarėliai – juos paminėjo vos 3,4 proc. respondentų. Tik 3 proc. lietuvių skrandis nukenčia per Jonines, 0,8 proc. – per Valentino dieną. Saikingai lietuviai valgo ir per Vasario 16-ąją, Kovo 11-ąją bei Liepos 6-ąją – visas šias šventes kaip apsunkinančias skrandį nurodė mažiau negu 1 proc. lietuvių.

R. Žukauskienė pabrėžia, kad visada reikia valgyti saikingai, tačiau  išskirtiniais atvejais, kai to padaryti nepavyksta, į pagalbą galima pasitelkti fermentus.

„Visi norime pavalgyti skaniai, nors ne visada sveikai, todėl kyla klausimas – ką daryti? Į pagalbą tada ateina virškinimo fermentai. Juos reikia rinktis tokius, kurie turi savo sudėtyje turi kuo įvairesnį įvairių medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių – spektrą. Tai labai padeda kasai, kuri išskiria fermentus į virškinimo traktą. Kai iškyla virškinimo problemų ar jaučiame virškinimo diskomfortą gali pagelbėti augalų ekstratai bei virškinimo fermentai – augalai paskatina ir stimuliuoja virškinimo liaukų veiklą, apsaugo kepenų ląsteles, o fermentai atlieka pakaitinę funkciją – sumažina joms krūvį. Tačiau tai neatleidžia nuo būtinumo valgyti saikingai ir reguliariai“, – pažymi R. Žukauskienė.

Lietuvos gyventojų apklausoje apie virškinimą iš viso dalyvavo 1000 15-74 m. amžiaus Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių