Raumenų skausmą po treniruotės galima apmalšinti

"Intensyviai sportuoju jau pusmetį, tačiau niekaip negaliu atsikratyti raumenų skausmo po treniruočių. Patarkite, kaip man tai padaryti?" - klausia Alberta.

Raumenų skausmas – dažnai pasitaikantis daugiau nei vieno raumens ir minkštųjų audinių, supančių raumenis, skausmas. Jis gali apimti ir prie raumenų esančius jungiamuosius audinius: raiščius, sausgysles. Dažniausiai skausmas jaučiamas nugaros, kaklo ir pečių srityje. Kartkartėmis gali kankinti galvos skausmai, susiję su raumenų įtampa ir jautrumu.

Šiuos skausmus dažniausiai sukelia didelis krūvis, įtampa arba dėl traumų atsiradęs raumenų patempimas, sumušimas ar įtrūkimas. Skausmas apima konkrečius raumenis vienoje srityje, jis prasideda apkrovimo metu ar iškart po jo.

Atsako specialistas

Knygos „Tobulas kūnas“ autorius, KILO vadovas, sportininkas ir treneris Andrius Pauliukevičius:

- Raumenų skausmas kitą arba antrą dieną po treniruotės yra visiškai normalus dalykas ir išsigąsti jo nereikia. Mitas, kad tie, kurie treniruojasi jau daug metų, nejaučia raumenų skausmo ir kad tai - tik pradedančiųjų arba silpnesnį fizinį pasirengimą turinčiųjų bėda. Nesvarbu koks ilgas jūsų treniruočių stažas, kiekviena kartą atlikus ką nors neįprasto, prie ko raumenys nėra adaptavęsi, arba nuoširdžiai atlikus treniruotę, raumenų skausmas bus.

Todėl galima kalbėti tik apie tai, kaip raumenų skausmą sumažinti. Pirmiausiai tai objektyviai save įvertinti ir nepradėti treniruotis nuo per didelių krūvių, kuriems organizmas dar nepasiruošęs. Bet koks treneris gali nuvaryt nuo kojų bet kurį sportininką, tačiau tai nerodo trenerio įgūdžių. Tai rodo jo kvailumą. Todėl po treniruotės gali skaudėti raumenis, bet tai neturi būti skausmas, kuris neleidžia jums tą dieną eiti į darbą.

Po kiekvienos atliktos pratimo serijos, arba po visos treniruotės atlikite tą dieną treniruojamų raumenų tempimus. Tempimai leidžia greičiau pasišalinti pieno rūgščiai, kuri ir yra raumenų skausmo priežastis. Tempimus reikia atlikti švelniai, iki nestipraus tempimo sukeliamo skausmo ir tempimo poziciją išlaikyti 10-15 sekundžių.

Tai būtų pagrindinis dalykas, leidžiantis mažinti raumenų skausmą. Ir tempimo pratimus rekomenduočiau atlikti visiems ir visada. Išskyrus atvejus, jei yra kokių nors apribojimų dėl traumų.

Trečias dalykas būtų BCAA (šakotos grandinės aminorūgštys, baltymų sudedamoji dalis – aut. past.) aminorūgščių vartojimas po treniruotės. Tai jau aktualu profesionaliai arba pusiau profesionaliai besitreniruojantiesiems.

Esu skaitęs teoriją, kad jaučiant raumenų skausmą, tų raumenų negalima masažuoti, tempti, duoti jiems kokį nors krūvį, nes tai gilina mikrotraumas. Savo treniruočių praktikoje pastebėjau atvirkštinį dalyką: labai labai lengvas krūvis ir labai lengvi tempimai kitą dieną padeda sumažinti raumenų skausmą, jei jis yra labai varginantis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių