Raginimai išsitirti dėl vėžio – telefono žinutėmis

  • Teksto dydis:

Mobiliųjų tinklų operatoriai gyventojams nuo vasario pabaigos kelis mėnesius siųs trumpąsias žinutes, kuriomis kvies nemokamai išsitirti sveikatą pagal prevencines programas.

Moterims šiuo metu valstybė finansuoja prevencinius tyrimus dėl gimdos kaklelio ir krūties vėžio, vyrams – dėl prostatos vėžio, taip pat ir vyrai, ir moterys kviečiami išsitirti dėl storosios žarnos vėžio.

Operatoriai („Bitė Lietuva“, „Telia“, „Tele2“) gyventojus apie prevencines programas informuos savo lėšomis, taip prisidėdami prie socialinio projekto „Kylame į kovą su vėžiu“. Šiame projekte informaciją apie prevencinių patikrinimų svarbą skleis iš žiniasklaidos priemonės, plakatai.

Akcijos „Kylame į kovą su vėžiu“ globėjas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga per spaudos konferenciją ketvirtadienį Seime sakė, kad itin svarbu kuo anksčiau nustatyti onkologines ligas.

„Labai svarbu, kad ši liga, matyt, kaip ir daugelis kitų, būtų nustatyta anksti.  Ji turi būti diagnozuota pirmose stadijose, nes anksčiau neišgydomais laikyti onkologiniai susirgimai dabar tikrai gali būti išgydomi ir žmonėms galima padėti. Deja, bet žmonės dėl įvairiausių priežasčių nedalyvauja prevencinėse programose, kurias valstybė jau ir šiandien užtikrina šalies gyventojams“, – apgailestavo jis.

Labai svarbu, kad ši liga, matyt, kaip ir daugelis kitų, būtų nustatyta anksti.

A. Veryga svarstė, kad tarp priežasčių, kodėl žmonės nesitikrina sveikatos, yra tai, kad jie nepakankamai aktyviai kviečiami tai daryti, taip pat baimė sužinoti diagnozę.

„Tai yra toks savotiškas fenomenas, kai nežinai ir problemos nėra. Žmonės vengia eiti tikrintis, nes bijo sužinoti diagnozę. Mes turime žmonėms labai aiškiai komunikuoti, kad kuo anksčiau sužinosime šią diagnozę, tuo daugiau šansų, kad žmogui galėsime pagelbėti“, – kalbėjo ministras.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos viceprezidentas Gediminas Žižys tvirtino, kad reikėtų kelis kartus padidinti dalyvaujančių prevencinėse programose pacientų skaičių.

„Šiandien mes turime ne kokius rodiklius. Drąsiai pasakysiu, kad mes iš to, kas reikalinga, vykdome tik apie 30 proc. Tai tikrai mažai, todėl yra kur pasistengti“, – kalbėjo G. Žižys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių