Psichiatrė: klimato pokyčiai organizmui pavojingesni, nei manėte

Žmogus yra gamtos vaikas, todėl jį veikia aplinkos, kurioje gyvena, pokyčiai. Metų, paros laiko, klimato kaita – šie veiksniai gali paveikti ne tik žmogaus gyvenimo ritmą, bet ir jo fizinę bei psichinę sveikatą.

Pavasarį linksma ne visiems

Cikliška gamtos procesų kaita vyksta jau tūkstantmečius: keičiasi metų laikai, kartu ir oro sąlygos, temperatūra bei krituliai. Šie cikliški gamtos pokyčiai mums atrodo įprasti, tačiau mokslininkai teigia kitaip. Jų manymu, būtent nuo besikeičiančių metų, paros laikų, netgi dangaus kūno judėjimo mūsų savijauta kinta. Pavasarį ir vasarą jaučiame energijos antplūdį, jaučiamės gerai, tačiau rudenį dažnai užplūsta depresija, paūmėja ligos.

Psichiatrė Rasa Tamašauskienė pritaria šiai nuomonei ir sako, kad psichikos sveikatai metų laikai turi didelės įtakos.

"Ruduo ir žiema yra tamsūs metų laikai, todėl žmonės yra labiau apatiški, mieguisti, jaučia nuovargį, jiems trūksta energijos, vargina melancholija, prislėgta nuotaika. Tai ypač būdinga mūsų kraštuose – tuo metu padaugėja depresijos atvejų", – teigia gydytoja psichiatrė.

Ji priduria, kad visai kitaip žmogus jaučiasi atėjus pavasariui – tampa energingesnis, žvalesnis ir darbingesnis. Tačiau vykstant gamtos virsmui pastebimos ir pavasarinės depresijos, kurios dažnai būna netgi pavojingesnės, pasižyminčios nerimo, sujaudinimo simptomais, polinkiu į savižudybes.

Tai galima paaiškinti – žmonės, turintys emocinių sutrikimų, savo negalią tarsi lengviau pakelia tada, kai yra blogas oras, nes juos supa slogi aplinka. O šviesiu metų laiku šviečia saulė, aplinkiniai yra laimingi, tai tarsi primena jiems apie jų negalavimus, pagilina išgyvenimus – jie jaučiasi blogiau.

Karštis žadina agresiją

Pastaruoju metu klimato kaitą ne visada galima numatyti. Žiemos gali būti neįprastai šiltos arba dar šaltesnės, vasarą oras gali staiga atšalti, vėliau – smarkiai sušilti. Staigūs oro pokyčiai kai kuriuos žmones gali paveikti labai smarkiai, nes į oro kaitą reaguoja visos organizmo sistemos.

R.Tamašauskienės teigimu, jei dėl staigių oro pokyčių sustreikavo širdis, tai atsiliepia ir emocinei būsenai: žmogus gali jausti įtampą, nerimą, mirties baimę, gali pablogėti miegas, nuotaika, sutrikti darbingumas. Gydytoja priduria, kad sunegalavus sąnariams, pacientas jaus skausmą, dėl to taip pat blogiau miegos, taps irzlesnis, dirglesnis, išvargęs.

"Dideli karščiai, ypač jeigu naktį pakankamai neatvėsta, sutrikdo miegą. Neišsimiegojęs žmogus jaučia nuovargį, energijos stygių. Jis gali be priežasties būti irzlus, dirglus, taip pat krinta jo darbingumas. Sergantiesiems psichikos ligomis nemiga gali provokuoti ligos simptomų paūmėjimą", – aiškina psichiatrė.

Gydytoja įspėja, kad karštis gali sukelti ne tik ligų paūmėjimą, bet ir agresiją. Pietuose vyrauja karštas klimatas, kuris išprovokuodavo karštį – dėl to ten dažniau nei vėsesniuose kraštuose vykdavo karai.

"Žmogų gali paveikti ir ekstremalūs klimato reiškiniai: uraganai, dideli potvyniai, cunamiai ir pan. Jeigu žmogus patenka į jų sūkurį, tai neabejotinai gali išprovokuoti ir ryškesnių psichikos sutrikimų, pavyzdžiui, potrauminio streso sutrikimą", – priduria psichiatrė R.Tamašauskienė.

Gražus ir apniukęs dangus

Gydytoja teigia, kad norint išvengti oro pokyčių sukeltų padarinių, reikia laikytis darbo, poilsio, mitybos režimo. Jeigu žmogus turi ligų – laikytis gydytojo paskirto medikamentų vartojimo režimo.

"Jeigu yra karšta, patartina laikytis bendrų rekomendacijų: vengti karštų vietų, gerti vandens, būti vėsesnėse patalpose", – pataria psichiatrė.

"Vyraujant lietingiems, tamsiems orams, – tęsia R.Tamašauskienė, – reikėtų bandyti užsiimti įdomia veikla, pakreipti mintis teigiama linkme. Svarbu pamatyti grožį, net jei ir blogas oras, ir pamilti gamtą."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Efektyvu

Efektyvu portretas
Normalus seksualinis pajegumas po Spedros vartojimo laikosi net ir po 6 valandu. Jokiu erekcijos disfunkcijos pozymiu sekso metu nejauciama, kai vartojama po 50-200mg vaisto. Apie veikliaja medziaga: w ww. goo. gl/j5JG2H ir w ww .goo. gl/NKPhbP

Pokyciai

Pokyciai portretas
Organizmui daromi pokyciai potencijai irgi svarbus. Kai kurie vaistai ne tik ja pagerina, bet kartu ir sukelia apsinuodijima ir ivairiu salutiniu reakciju. Del sios priezasties yra tikru laimejimu tai, kad pagaliau atsirado Spedra- lengvo toleravimo ir saugaus veikimo vaistai erekcijos funkcijos stiprinimui. Neturi salutinio poveikio, kaip kad via gra ir panasus produktai, taciau poveikis maloniai stebinantis- potencija sustiprinama jau vos po 15 minuciu po isgerimo.

Kęstas

Kęstas portretas
Gamtos vaikas? Dyzelis žudo europiečius, bet mažai kenkia amerikiečiams: Londone ir Paryžiuje, bei daugelyje vietų Lietuvoje, dyzelio teršalai viršija Pasaulio sveikatos organizacijos limitą. Niujorke ir kitose Amerikos vietose - ne. Kodėl? Amerikoje važinėti su dyzeliais nėra taip populiaru, kaip Europoje. Daugiau apie tai: guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių