PSD draustiems pacientams brangieji tyrimai – nemokamai

  • Teksto dydis:

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) drausti žmonės gydymo įstaigose neskubėtų mokėti iš savo kišenės už brangius medicinos tyrimus bei procedūras. Už tai sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, todėl pacientams šios paslaugos turi būti teikiamos nemokamai.

Pacientams dažnai kyla klausimų, ar jie turi mokėti už tokių tyrimų vaizdo įrašus kompaktiniuose diskeliuose ir specialias tyrimų nuotraukas.

Pirmiausia reikėtų žinoti, jei siuntime gydytojas nurodė, kad reikalingas ne tik brangaus radiologinio tyrimo aprašymas, bet ir tyrimo vaizdų kopija, tuomet pacientui už jas mokėti nereikia. Mokėti gali tekti tik tada, jei pacientas pats pageidauja gauti radiologinių vaizdų kopijas.

Norint gauti nemokamai brangiuosius tyrimus ir procedūras, kurie kompensuojami PSDF lėšomis, reikalingas gydytojo siuntimas. Jei pacientas gydosi ligoninėje, tyrimus ir procedūras jam turi skirti jį gydantis gydytojas. Jei pacientui reikalingi tyrimai ir procedūros atliekami poliklinikoje, irgi reikalingas gydytojo specialisto (ne šeimos gydytojo) siuntimas.

Siuntimas atlikti brangius tyrimus nemokamai yra išduodamas atsižvelgiant į paciento sveikatos būklę, o ne jam pageidaujant. Gavęs tokį siuntimą, pacientas pats gali pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje jis nori gauti šias paslaugas ir į ją kreiptis. Tik prieš atliekant tyrimus, patartina pasidomėti, ar jo pasirinkta įstaiga turi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl tokių paslaugų apmokėjimo, t. y. išsiaiškinti, ar šios paslaugos bus kompensuojamos PSDF lėšomis. Jei tokios sutarties gydymo įstaiga neturi, bet pacientas vis vien nori paslaugas gauti čia, tuomet jam gali tekti susimokėti, net ir turint siuntimą.

Naudinga žinoti ir tai, kad gydytojas specialistas, atlikęs pacientui tyrimą, turi ne vėliau kaip per tris dienas pateikti atsakymą siuntusiam gydytojui ir radiologinio tyrimo vaizdo kopijas, jei siuntęs gydytojas pageidauja tai gauti. Pateikiant atsakymą siuntusiam gydytojui turi būti aiškiai parašomi atliktų tyrimų, procedūrų rezultatai, išvados bei rekomendacijos. Tad pacientui tikrai nebūtina iš gydymo įstaigos pirkti nei šių tyrimų vaizdų kompaktiniuose diskuose, nei specialių nuotraukų.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, brangiesiems tyrimams priskiriami, pavyzdžiui, kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso tomografijos, pozitronų emisijos tomografijos tyrimai, o brangiosioms procedūroms – paprastoji hemodializė. Šie tyrimai ir procedūros paprastai atliekami ligoninėse bei poliklinikose, bet gali būti atliekami ir specializuotose gydymo įstaigose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vėjai

vėjai portretas
VLK tikrina gydymo įstaigas, mato patys, kad neteisėtai buvo paimti pinigai iš pacientų. Kodėl nebaudžia tų gydymo įstaigų, kodėl nepriverčia pinigų pacientui grąžinti? Žino, kad jei pacientas pasidomės, bus išprašytas iš ligoninės. Juk karas dėl VLK vadovų posto visų pirma yra svarbus ligoninių vadovo "draugams, gydymo įstaigų vadovams. ... Jie nemiega, kol vyksta teismai dėl atleidimo ir grąžinimo susikompromitavusių vadovų. Bylų cirkai vyksta metais, taškomos lėšos. Tik VLK yra atsakinga už tai, kad pacientai permoka, deja, niekas nesikeičia ir Taisyklės apie mokamas ir nemokamas paslaugas mes visada priversti skaityti kažkur nukištas, arba tokiu pat mažu šriftu, kaip ir bankų sutartis...

vilte

vilte portretas
Viskas ka cia rasote yra melas.Du menesiai gydausi "NEMOKAMAI". Zinau ka galima gauti neduodant kysiu."NEMOKAMAS" GYDYMAS MAN JAU KAINAVO 300 EURU. Pagal visus kriterijus man viskas priklausytu nemokamai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių