Prostatos vėžio mėnuo: visuomenė kviečiama įsitraukti į aktyvias veiklas

  • Teksto dydis:

Lapkričio mėnuo ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje yra skirtas prostatos vėžio prevencijai. Šiemet trys organizacijos susivienijo bendram tikslui – vyrams aktualia tema kalbėti dar garsiau ir įtraukti kuo daugiau šalies piliečių aktyviai dalyvauti prostatos vėžio prevencijos veiklose. Viena svarbiausių – „Ūsai bėga“ finalinis lapkričio mėnesio renginys, skirtas ne tik vyrams.

Šiandien Europoje prostatos vėžys yra diagnozuotas 450 tūkst. vyrų. Lietuvoje nustatytų prostatos vėžio simptomų skaičius siekia iki 500. Klastinga liga ankstyvoje stadijoje nepasireiškia ryškiais simptomais, todėl vyrai skatinami atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimą net ir tada, kai jaučiasi puikiai.

Sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos vadovas Paulius Rakštys tikina, kad prostatos vėžys vis dažniau diagnozuojamas jauname amžiuje, todėl savo sveikata turėtų susirūpinti ne tik vyresni vyrai.

„Anksčiau dėl šios ligos reikėdavo pasitikrinti sulaukus 50 metų amžiaus. Šiandien prostatos vėžio tyrimą reikėtų atlikti nuo 40 metų. Ypač tiems, kurių šeimos nariai yra sirgę vėžine liga“, – sako P. Rakštys.

Kiekvienais metais lapkričio mėnesį yra organizuojamos įvairios veiklos, kuriomis siekiama paskatinti vyrus atlikti PSA tyrimą, nebijoti garsiai kalbėti apie prostatos vėžį ir paraginti savo sveikata pasirūpinti artimus žmones.

Šiemet tam, kad žinia apie prostatos vėžio prevenciją pasklistų dar plačiau, savo jėgas suvienijo trys organizacijos – Sergančiųjų prostatos vėžiu draugija, „Barzdotas lapkritis“ ir „Ūsai bėga“.

Pastarieji jau ketvirtus metus iš eilės organizuoja finalinį barzdoto lapkričio renginį, kuris prasidėjo nuo bėgimo draugų rate ir išaugo iki kasmetinės tradicijos, įtraukiančios daugiau nei kelis šimtus dalyvių.

„Lapkritį baigiasi visi maratonai, žmonės mažiau juda, tad pagalvojome, kad tai puikus metas užsiauginus barzdas ir ūsus bei paskutinį mėnesio sekmadienį skirti valandą laiko bėgimui. Esminė mintis ta, kad jeigu gali rasti laiko ateiti į renginį, kitą dieną gali skirti valandą ir vizitui pas gydytoją“, – sako vienas iš „Ūsai bėga“ organizatorių Modestas Bacys.

Susidomėjimas šiuo renginiu kasmet auga. Šiemet trasa rengiama Vilniaus universiteto Botanikos sode, kuriame lapkričio 25 d. prognozuojama sukviesti net 500 dalyvių. Iniciatyvą remia farmacijos kompanijos „Ipsen“ ir „Sanofi“.

Į „Ūsai bėga“ renginį kviečiami ne tik vyrai, bet ir moterys bei vaikai. „Laukiame visų, kurie gali paskleisti žinutę apie prostatos vėžio prevenciją savo artimųjų ratui. Juk ir moterys, ir vaikai gali paraginti savo šeimos vyrus atlikti tyrimą“, – sako M. Bacys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai dabar nesupratau.Viena diena rekia be pysiaus jei gyveni uzklumpa prostatos ligos.Kita diena barzdociai begiokit.Kaip suprast medicinos ekspertai.Man atrodo patys nieko neismanot.Sekmes toliau eksperimentuot.

Anonimas

Anonimas portretas
na r
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių