Profesorius R. Gudas: gydantis klysti negalima

  • Teksto dydis:

Kaip išsaugoti gerą sveikatą, intensyviai sportuojant, išvengti traumų, o jas patyrus teisingai gydytis fiziniais pratimais?

Teisingo judėjimo svarba

Tai, kad greičiau pasveikti susirgus padeda reabilitacijos priemonės, iš jų – fiziniai pratimai, žino visi. Judėjimo būtinybė ypač svarbi, kad sustiprėtų sveikata po patirtų traumų, išvengtume susirgimų lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis.

"Netinkamai atliekami fiziniai pratimai taip pat kelia didelę riziką sveikatai. Labai svarbu dozuotas fizinio krūvio intensyvumas, pratimų atlikimo technika ir metodika", – perspėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sporto instituto ir Kauno klinikų Sporto traumų ir artroskopijų sektoriaus vadovas profesorius Rimtautas Gudas.

Šie klausimai aktualūs ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse, todėl LSMU Sporto institutas kartu su Lietuvos sporto medicinos federacija Kaune surengė tarptautinę mokslinę praktinę konferenciją šia tema. Teorinis ir praktinis renginys suvienijo tarptautinę sporto ir medicinos visuomenę iš daugybės pasaulio šalių: daugelio sričių sveikatos priežiūros specialistus, trenerius ir kitus sporto srities atstovus bei sporto medicinos, reabilitacijos ir kineziterapijos srityse dirbančius verslininkus.

Gerų žinių sklaida

"Puiki sveikata priklauso nuo fizinio aktyvumo, o naujausios mokslo žinios ir pasaulinio lygio naujienos turi būti pristatytos visuomenei", – LSMU prorektorė mokslui profesorė Vaiva Lesauskaitė pabrėžė, kad Sporto instituto surengta jau antroji mokslinė praktinė konferencija – tarptautinio bendradarbiavimo stiprinimo ir naujų projektų kūrimo sąlyga.

Profesoriaus R.Gudo įsitikinimu, sporto medicina, kineziterapija ir visų medicinos sričių sąlyčio reikšmė labai didelė norint sportuoti, nekenkiant savo sveikatai.

"Diskutuodami, kalbėdami ir dirbdami kartu galime pasiekti unikalių rezultatų", – pabrėžė R.Gudas.

Jam antrino Lietuvos sporto medicinos federacijos viceprezidentė docentė Alma Kajėnienė, nes profesionalusis sportas visais laikais reikalauja daug jėgų, o jų netausojant, nesekant sportininkų sveikatos, jai galima labai pakenkti.

Kenčia ne tik raumenys, kaulai, bet ir širdis. LSMU Reabilitacijos klinikos doktorantė gydytoja Eglė Tamulevičiūtė-Prascienė patikino, kad širdies ir kraujagyslių sistemos ligų prevencija klinikinėje praktikoje dabar yra tikrai aukšto lygio ir patikima. Ultragarsinės diagnostikos galimybės sporto medicinoje taip pat labai didelės, akcentavo LSMU atstovas mokslų daktaras Saulius Rutkauskas.

Galimybių yra daug

"Būtina treniruotis skirtingai ir nuolat keisti treniruočių modelius", – aiškino diferencinio mokymo specialistas profesorius Wolfgangas I.Schollhornas iš Vokietijos, Johanneso Gutenbergo universiteto.

Jis yra sukūręs diferencinės treniruotės metodą ir jį pritaikė garsiausių Ispanijos bei Vokietijos futbolo klubų ir kitiems aukščiausio lygio sportininkams.

Sporto medicinos gydytojai Alma Kajėnienė ir Dalius Barkauskas, dirbę Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, pasidžiaugė, kad Lietuvos atletams ūmių ir sunkių sportinių traumų pavyko išvengti. Tačiau nerimą kelia didelis lėtinių perkrovos traumų skaičius, su kuriomis kovoti greitai ir efektyviai labai sudėtinga, kai sportininkai, siekdami geriausių rezultatų, atiduoda visas jėgas, netausodamas savęs.

"Buvo labai naudinga išgirsti apie netiesinį sportinių traumų modelį, taikomą futbole, kurį pristatė profesorė Natalia Balague iš Barselonos universiteto, sporto kineziterapeuto Mati Arendo iš Estijos, Tartu universiteto, pranešimą apie naujausias kvėpavimo sistemos treniravimo metodikas ištvermės sporto šakų atstovams", – pasakojo LSMU Sporto instituto docentas Laimonas Šiupšinskas.

Kaip išvengti klaidų

Ultragarsinės griaučių raumenų sistemos diagnostikos taikymo galimybės sporto medicinoje, traumų rizikos veiksnių vertinimo metodai futbole ir krepšinyje, plaukikų funkcinio ir fizinio rengimo aspektai – tai buvo išbandyta arba detaliai aptarta antrojoje konferencijos dalyje, jos dalyviams išsiskirsčius į praktinius seminarus.

Emocingai vyko diskusijos apie kūno svorio mažinimo strategijas ir jų padarinius, mitus ir visuomenės požiūrį į kūno vertinimą. Visa tai suteikė daug naudingų praktinių žinių gausiai susirinkusiems renginio dalyviams. Sportininkams itin aktualios traumų temos, iš jų kelio sąnario meniskų, todėl aptartos galimybės jų išvengti neabejotinai bus įdiegtos į praktiką. Netgi atskirų kūno dalių korekcijos ir gydymo ypatumai buvo temos, kurias analizavo profesionalai, klausėsi suinteresuotieji.

"Pastaruoju metu daugėja įvairių mokslu nepagrįstų rekomendacijų, kaip reikia ir nereikia sportuoti. Žmonėms tai kelia painiavą, neretai klaidina, ir jie neretai pasirenka neteisingą sveikatinimo programą. Dėl to nukenčia sveikata", – atkreipė dėmesį LSMU Sporto instituto vadovas profesorius R.Gudas.

Vadinasi, būtina naudotis tik įrodymais grįstomis sveikatinimo ir gydymo programomis. LSMU Sporto instituto kolegiškas bendradarbiavimas su mokslininkais iš užsienio šalių – garantas, kad sportininkų sveikata bus vis stipresnė ir, kaip jau numatyta, kitų metų lapkritį Kaune įvyks jau trečioji tarptautinė konferencija. Jų nauda labai didelė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių