Pritarimą organų donorystei išreiškė rekordiškai daug lietuvių

  • Teksto dydis:

Spalį, kai Lietuvoje tradiciškai vyksta daug Europos ir pasaulinei organų donorystės dienai skirtų renginių, suaktyvėja ir gyventojai – jie internetu pasirašo daugiau pritarimų donorystei.

Nacionalinis transplantacijos biuras prie SAM informuoja, kad elektroniniu būdu šių metų spalį buvo pasirašyta 612 sutikimų po savo mirties organus ir (ar) audinius paaukoti donorystei. Tai – rekordinis elektroninių sutikimų, gautų per vieną mėnesį, skaičius, rašoma pranešime spaudai.

Galimybė elektroniniu būdu per keletą minučių užpildyti sutikimą donoro kortelei gauti Lietuvoje buvo įdiegta 2014 metų kovo pabaigoje. Vos įdiegta naujovė sulaukė itin didelio susidomėjimo – per kelias kovo mėnesio dienas sutikimus internetu užpildė 115 žmonių. Tų pačių metų balandį elektroninių sutikimų gauta 338, gegužę – net 521, ir iki šių metų spalio tai buvo didžiausias per vieną mėnesį pasirašytų elektroninių sutikimų skaičius. 

Net 95 proc. pasirašiusiųjų sutinka aukoti donorystei visus savo audinius ir organus.

Nuo šių metų pradžios iki spalio 1-osios elektroninius pritarimus donorystei pasirašė 777 Lietuvos gyventojai, vien spalį – 612, taigi iš viso per dešimt šių metų mėnesių buvo pasirašyti 1389 elektroniniai sutikimai. Palyginimui: 2014 metais (nuo kovo) iš viso gauti 1874 sutikimai, 2015 metais – iš viso 1030 sutikimų, 2016 metais – iš viso 1475 sutikimai.

Iki šių metų lapkričio 1-osios sutikimą donorystei yra išreiškę 25,2 tūkst. gyventojų – 8,7 tūkst. vyrų ir 16,5 tūkst. moterų. Net 95 proc. pasirašiusiųjų sutinka aukoti donorystei visus savo audinius ir organus.

Norinčius tai padaryti, specialistai kviečia užpildyti elektroninį sutikimą donoro kortelei gauti. Tereikia apsilankyti interneto svetainėje www.transplantacija.lt, rasti nuorodą „Pasirašyk internetu“ ir patvirtinti savo tapatybę per elektroninę bankininkystę ar elektroniniu parašu. 

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 388 žmonės, tačiau 95 iš jų – laikinai ne recipientai (dėl tam tikrų priežasčių jiems šiuo metu transplantacijos atlikti negalima). Plaučių transplantacijos laukia 9, širdies transplantacijos – 42 žmonės. Keturiems sergantiesiems būtina širdies ir plaučių komplekso transplantacija, 71 – kepenų transplantacija. Donorinio inksto laukia 156, kasos ir inksto komplekso transplantacijos – 8, ragenos transplantacijos – 98 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kas, kad pasirašiau kažkada - mielai aukočiau viską, bet susirgau onkol,liga..Bevertė dabar jau mano donoro kortelė:(
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių