Priklausomybės ligų centrai – ties išlikimo riba

Jeigu Vyriausybė neras būdo kaip pagreitinti savivaldybėms pavaldžių priklausomybės ligų centrų (PLC) perdavimo Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) - ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, priklausomi nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų, greitu laiku gali likti be specializuotos pagalbos.

Šiandien, ketvirtadienį, Vilniaus priklausomybės ligų centro kolektyvas rengia įspėjamąjį streiką. Visi PLC yra pavaldūs savivaldybėms, tačiau Vilniaus PLC  finansuojamas ne iš valstybės,  o iš miesto biudžeto. Dėl iškilusių ginčų tarp Sostinės valdžios ir SAM, Vilniaus priklausomybės ligų centro darbuotojai jau keletą mėnesių negauna atlyginimų.

Ketvirtadienį šio centro darbuotojai nuo 12-os iki 14 val. rengia įspėjamąjį streiką, kurio metu jie bus savo darbo vietose, tačiau neteiks  paslaugų. Nebus konsultuojami pacientai, išduodamos pažymos, atliekamos apsvaigimo apžiūros ir kt. Nesulaukus reakcijos į signalą, liepos 11-ąją darbuotojai streikuos visą dieną ar net ilgiau.

2013 m. sausio 31 d. Vilniaus miesto tarybos sprendimu Savivaldybė Vilniaus PLC skyrė 1,5 mln. Lt.  tik šių metų I ketvirčiui. Tuo pačiu savivaldybė kreipėsi į ministeriją, prašydama perimti savo žinion centrą ir suteikti finansavimą II-IV ketvirčiams jo išlaikymui.

„Tapome politikų nesutarimų įkaitais. Miesto valdžia sausio, vasario ir kovo mėnesiams skyrė lėšų, o dėl tolesnio finansavimo esą turi pasirūpinti SAM.  Tačiau ministerija yra sudėliojusi biudžetus ir turi ribotas galimybes padėti. Juo labiau, kad SAM kol kas nėra mūsų steigėja. Liepos pradžioje darbuotojams mokėsime tiktai dalį atlyginimo už gegužės mėnesį, o už birželį dalinis atlyginimas nusimato tiktai spalį. Padėtis yra kritiška, nes centrą palieka jauni specialistai. Priešingai, nei kiti PLC, mes neturėjome problemų dėl kadrų", - situaciją komentavo Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata.

Skiriasi darbo specifika

Biudžetinių įstaigų statusą turintys PLC yra nepakankamai finansuojami. Jie taip pat negali disponuoti pinigais, kurie skiriami įvairių programų įgyvendinimui, nes tai yra tikslinės lėšos. Tikimąsi, kad steigėjo funkcijas perėmus SAM iš esmės bus sprendžiamos problemos; pagerės finansavimas, atsiras bendras reguliavimo mechanizmas ir kt.

Vasario mėnesį uostamiestyje lankęsis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis išreiškė savo nuomonę dėl PLC ateities. „Centrai norėtų tapti viešosiomis įstaigomis ir būti finansuojami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Tai duotų didesnį finansavimą, atsirastų galimybė užsidirbti. Tačiau pamirštama, kad PLC yra ne vien medicininė įstaiga, juose teikiamos ir socialinės paslaugos. Toks finansavimo modelis neįmanomas, nes reikiamų paslaugų negautų socialiai neapdrausti šalies gyventojai. Todėl ieškosime kitų variantų, kaip pagerinti padėtį. Vienas jų – Vilniuje padaryti stiprų centrą, o Klaipėdoje, Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje esantys PLC taptų jo filialais".

Koks finansavimas turėtų būti, kad priklausomybes gydančios įstaigos neišnyktų,  L.S. teiraujasi Vilniaus PLC direktoriaus E. Subatos, kuris centrui vadovauja 20 metų. „Mūsų darbo specifika yra visai kita, nei viešųjų įstaigų. Teikiame ne vien medicinines paslaugas, bet ir bendradarbiaujame su socialinės pagalbos įstaigomis, su Vaiko teisių apsaugos tarnyba, su policija ir kt. Tad, mano galva, lėšos turėtų būti skiriamos iš tikslinės programos".

Problemos dėl higienos normų

Klaipėdos miesto taryba jau priėmė sprendimą Klaipėdos PLC steigėjo teises perduoti SAM, šiuo metu tvarkomi turto perdavimo dokumentai.

Tuo tarpu dar šį rugpjūtį dėl higienos normų pažeidimų gali būti sustabdyta pastarojo centro licencija teikti paslaugas.

Klaipėdos PLC direktorius Liudas Andrikis akcentavo, kad šiemet jau antrąkart iškilo grėsmė sustabdyti centro veiklą. „Pirmąkart iš vidinių resursų atlikome patalpų, kur teikiamos stacionarios paslaugos, remontą. Šįkart Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai, palatose atlikę oro matavimus, surašė protokolą iki rugpjūčio 20 d. įrengti naują vėdinimo sistemą. Paskaičiavome, kad tam reikia apie 50 tūkst. Lt. Informavome Savivaldybę, tačiau nesitikime gauti lėšų, kadangi vyksta steigėjo teisių perdavimas ministerijai.

Turime rimtų problemų dėl higienos normų, nes 26-erius metus uostamiestyje veikiantis centras įkurtas bendrabučio patalpose. Dalis I ir V aukštai priklauso mums. II aukšte yra sveikatos priežiūros įstaiga, o III  ir IV aukštai – gyvenamieji".

Pasak direktoriaus, rimta problema – specialistų trūkumas. „Visi trys pagrindiniai psichiatrai yra senjorai, vyriausiajam – 79-eri. Amžiaus vidurkis – per 70 metų.

Puse ir ketvirčio etato mums talkina psichiatrai, atvykstantys iš kitų įstaigų, net iš Švėkšnos departamento, kuris priklauso Klaipėdos jūrininkų ligoninei. Dėl mažų atlyginimų negalime  pritraukti jaunų specialistų" - pasakojo L. Andrikis.

Kaimynystėje - blaivykla

L.S. kalbintas Kauno PLC direktorius Tautvydas Vikaras pabrėžė: „Kaune „gimsta„ panaši situacija, kaip ir Vilniuje. Kauno valdžia neprieštarauja, kad SAM taptų mūsų steigėja, tačiau nenori jai perduoti viso turto. „Atrėžę“ dalį patalpų, planuoja jose įkurti 40-ies vietų blaivyklą. Esame rimtai tuo susirūpinę. Pas mus stacionare gydomi vaikai ir jaunimas, o kaimynystėje nori įrengti išblaivinimo įstaigą. Apie tai informavau sveikatos apsaugos ministrą ir Seimą. Manau, kad Vyriausybė ras būdų, kaip nutraukti tokius neapgalvtus sprendimus. Kaip galima greičiau turėtų įvykti PLC steigėjo teisių perdavimas ministerijai".

Trūksta jaunų specialistų

Šiaulių priklausomybės ligų centro direktorius Elmantas Zevertas sakė, kad kol kas yra tik žodinis sutikimas dėl steigėjo teisių perdavimo ministerijai. „Pagal visus reikalavimus turime atlikti turto perdavimą, o Panevėžio miesto taryba rugpjūčio pabaigoje sutikimą patvirtins raštu".

Pasidomėjus, kokia situacija yra Šiaulių PLC, direktorius patikino, kad be pagalbos nelieka nei vienas besikreipiantysis. „Ir pas mus trūksta jaunų specialistų. Aš pats esu pensininkas, tačiau dirbu pilnu pajėgumu. Turiu du padėjėjus psichiatrus. Situacija tokia, kad atlyginimai maži psichiatrų, apie 1 800 Lt popieriuje. Už pusė etato - 900 Lt. Kuris jaunas specialistas norės dirbti?

Mano darbo stažas 42-eji metai, iš jų – 36 priklausomybių srityje. Alkoholizmas ypač opi problema Lietuvoje, o valdiškose įstaigose dirbančių psichiatrų su šiais pacientais katastrofiškai trūksta. Situacija pasikeistų, jeigu būtų suvienodinti privačiai ir PLC dirbančių psichiatrų atlyginimai", - kalbėjo E. Zevertas.

Pasirengę perduoti

Panevėžio miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjas Mindaugas Burba teigė, kad yra pasirengę SAM perduoti Panevėžio PLC steigėjo teises su visu turtu. „Laukiame veiksmų iš ministerijos pusės", - pridūrė jis.

Panevėžio PLC direktorė Neringa Šinkūnienė pasidžiaugė, kad ministerija perims steigėjo funkcijas. „Mūsų centras mažas, turintis tik 20 lovų stacionarą, tačiau problemos tos pačios, kaip ir didžiųjų centrų. Trūksta jaunų specialistų, maži atlyginimai, vadovaujamė senais kainynais – 1998-ųjų metų.

Gerai, kad centrai pateks į vienas rankas, nes tuokart kompleksiškai bus sprendžiamos problemos".

Komentaras:

Sveikatos apsaugos viceministras Erikas Mačiūnas:

Negalime imtis jokių veiksmų, kol nesame gavę reikiamų dokumentų iš savivaldybių. Šiai dienai turime tik žodinį jų pritarimą. Dar balandžio mėnesį ministerija kreipėsi į savivaldybes, kad būtų pagreitintas šis procesas. Asmeniškai ne vienąkart esu susitikęs su centrų direktoriais. Iš pradžių teko įtikinėti, kad jų vadovaujamos įstaigos negali tapti viešosiomis, nes skirasi nuostatai, yra kiti darbo tikslai. Tik turėdami juridinius dokumentus galėsime įvertinti kiekvieno iš centrų situaciją. Tuomet ir spręsime problemas, finansavimo klausimą".

Tarp kitko:

Vakar, trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitetas pakartotinai kreipėsi į Vyriausybę su prašymu kuo greičiau iš esmės spręsti klausimą dėl Vilniaus priklausomybės ligų centro statuso bei finansavimo, nes klausimas iki šiol nėra išspręstas, nors komitetas dar 2013 m. gegužės 15 d. kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, Finansų ministeriją ir Vilniaus miesto savivaldybę, siūlydamas iš esmės spręsti klausimą dėl Vilniaus priklausomybės ligų centro savininko teisių ir pareigų bei turto perdavimo iš Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos ministerijai bei šio centro pakankamo finansavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių