Prasidėjus grybavimo sezonui – medikų įspėjimai

  • Teksto dydis:

Prasidėjus grybavimo sezonui, medikai ragina neeksperimentuoti ir rinkti tik gerai žinomus grybus.

Interneto svetainės grybai.lt duomenimis, Lietuvoje auga daugiau nei 200 valgomų grybų rūšių, nevalgomų – apie 160, dar apie 50 nuodingų.

Medikai sako, kad vis dėlto, tik labai mažą dalį iš visos gausybės grybų į miškus užsukantys lietuviai atpažįsta ir žino, ar iš tiesų juos galima valgyti.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikai primena, kad miške grybautojai turėtų būti itin atidūs ir į savo krepšius krauti tik tuos grybus, dėl kurių yra visiškai tikri.

„Nepažįstami grybai arba tie, dėl kurių kirba nors menkiausia abejonė, neturėtų atsidurti pintinėse. Juolab, kad toks akimirkos nepagalvojimas gali kainuoti net gyvybę – praėjusį rudenį, deja, vieno grybais apsinuodijusio paciento gyvybės išgelbėti nepavyko, dar keliomis dešimtims grybavimo malonumai baigėsi ligoninėje“, – sako Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja gydytoja Gabija Laubner.

Jeigu suvalgius grybų jaučiatės blogai, prasideda pykinimas, vėmimas ar kiti panašūs simptomai, nedelsiant reikia kreiptis į medikus.

Gydytoja taip pat priduria, kad ypač svarbu pasijutus blogai kreiptis į medikus.

„Jeigu suvalgius grybų jaučiatės blogai, prasideda pykinimas, vėmimas ar kiti panašūs simptomai, nedelsiant reikia kreiptis į medikus. Jokiu būdu, suvalgius grybų ir pajutus tokius simptomus, negalima tikėtis ir laukti, kol jie savaime praeis“, – teigia G. Laubner.

Pagalbą apsinuodijusiems telefonu (8 5) 236 20 52 visą parą teikia Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro specialistai.

Pernai rugsėjį Respublikinės universitetinės ligoninės reanimacijoje mirė 65-erių moteris, ji buvo gydyta apie savaitę. Įtariama, jog moteris suvalgė nuodingų smailiažvynių žvynabudėlių, supainiojusi jas su valgomomis skėtinėmis žvynabudėmis.

Grybus kartu valgė ir kiti šeimos nariai, į ligoninę buvo paguldytas ir sunkiai apsinuodijęs moters vyras.

Pacientė į medikus kreipėsi per vėlai - moteris, pajutusi pirmuosius apsinuodijimo simptomus, tris dienas dar gydėsi namuose pati.

Grybavimo sezono metu paprastai kasdien į ligoninę kreipiasi 7-8 žmonės, pajutę apsinuodijimo simptomus nuo grybų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių