Prasidėjo Europos ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė

  • Teksto dydis:

Prasidėjusi Europos ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė tęsis iki lapkričio 25 dienos, o gruodžio pirmąją bus pažymima Pasaulinė AIDS diena. Tyrimų savaitės šūkis: „Pasitikrink, gauk gydymą, apsaugok!“.

Visoje Europoje ŽIV ir hepatitų testavimo savaitės metu kviečiama vienytis bendram tikslui ir siekti didinti visuomenės informuotumą apie tyrimų dėl ŽIV ir hepatitų svarbą. Siekiama, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie šių ligų keliamas grėsmes, pasitikrintų bei suprastų, kad yra veiksmingas šių ligų gydymas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad pirmiausia dėl ŽIV rekomenduoja pasitikrinti tiems asmenims, kurie skundžiasi šiais sveikatos sutrikimais: kai kosima ilgiau kaip mėnesį; dažnai (daugiau kaip 2 kartus per metus) sergama plaučių uždegimais, bronchitais, gerklės, ausų ir kitais uždegimais; kai karščiuojama ilgiau kaip mėnesį; kai viduriuojama ilgiau kaip mėnesį; be priežasties netekus daug svorio (daugiau kaip 10 proc.); kai nuolat jaučiamas nuovargis ir silpnumas; kai naktimis gausiai prakaituojama; susirgus tuberkulioze; padidėjus kaklo, pažastų ar kirkšnies limfmazgiams; sergant lytinių organų, burnos, stemplės ar gerklės kandidoze; turint burnos ir genitalijų opas, neišnykstančias ilgiau kaip 1 mėn. bei esant kitoms būklėms, kurios išvardintos ULAC interneto svetainėje testavimo savaitei skirtame informaciniame langelyje.

Dėl virusinių hepatitų B ir C rekomenduojama pasitikrinti: jei buvo perpiltas kraujas / kraujo produktai iki 1993 metų; jei buvo atliktos chirurginės operacijos (taip pat Cezario pjūvis) arba invazinės procedūros; jei dėl neaiškių priežasčių padidėję kepenų fermentai (ALT, AST); hemodializuojamiems pacientams; sergantiems hemofilija ir kitomis kraujo ligomis; organų ir kraujo donorams; asmenims po organų transplantacijos; medicinos įstaigų darbuotojams; vaikams, kurių motinos nėštumo ir gimdymo metu sirgo hepatitu; jei šeimos nariui diagnozuotas hepatitas; nėščiosioms; nors kartą vartojusiems švirkščiamuosius narkotikus bei kitais atvejais. Detalus būklių ir atvejų sąrašas pateiktas ULAC interneto svetainėje testavimo savaitei skirtame informaciniame langelyje.

„Medicinos mokslas ir technologijos tiek pažengusios, kad jau yra prieinami vaistai ŽIV ligai gydyti, kurie pristabdo ŽIV ligos progresavimą, pagerina gyvenimo kokybę ir gyvenimo trukmę. Tuo tarpu šiuo metu medicinos praktikoje naudojami itin veiksmingi vaistai, kurie gali išgydyti hepatitą C, o nuo virusinio hepatito B galima apsisaugoti pasiskiepijus“, – pažymėjo ULAC vadovas, profesorius Saulius Čaplinskas. Pasak jo, pasinaudoti pažangiomis prevencijos ir gydymo technologijomis galima tik tuomet, kai esi atlikęs testą ir anksti nustatyta infekcija. Būtent todėl Europoje vyksta testavimo savaitė, kai gyventojai raginami nebijoti ir kuo anksčiau atlikti testą ir sužinoti daugiau apie hepatitus ir ŽIV.

Testavimo savaitėje Lietuvoje dalyvaujančios sveikatos priežiūros įstaigos suteiks galimybę pasitikrinti dėl ŽIV ir hepatitų nemokamai ir anonimiškai, o tyrimus atliekančių privačių laboratorijų tinklai šiuos tyrimus atliks už pusę kainos.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro skaičiavimais, kas trečias Europoje užsikrėtęs ŽIV asmuo apie tai net neįtaria, o Pasaulio sveikatos organizacija pažymi, kad hepatitai pavojingi savo komplikacijomis – kepenų ciroze ir vėžiu, dėl ko kasmet Europoje miršta apie 12 000 žmonių.

ULAC duomenimis, per pastaruosius penkerius metus (2011–2015) tyrimų dėl ŽIV skaičius išaugo 14 proc., o asmenų, besitikrinančių dėl ŽIV savo noru, skaičius išaugo beveik trigubai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių