Kauno klinikų profesorius – apie keptuves, lašinius ir kavą be cukraus (interviu)

  • Teksto dydis:

Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas Limas Kupčinskas šiandien atsakė į skaitytojų klausimus ir patarė, kaip maitintis, kad nekamuotų bėdos dėl sveikatos. Medikas paneigė ne vieną mitą ir atskleidė, kokią žalą daro rūkyti lašiniai.

Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas Limas Kupčinskas šiandien atsakė į skaitytojų klausimus ir patarė, kaip maitintis, kad nekamuotų bėdos dėl sveikatos. Medikas paneigė ne vieną mitą ir atskleidė, kokią žalą daro rūkyti lašiniai.

- Ar tikrai tokie kenksmingi tie rūkyti lietuviški lašinukai, kad juos reikėtų uždrausti? Juk šimtmečiais valgydavom ir drūti augom.

- Rūkymo procese gali susidaryti kancerogeninės medžiagos. Todėl nuolat maitintis rūkytais produktais nepatartina. Tačiau saikingai - galima. Didesnių neigiamų pasekmių tai neturėtų sukelti.

- Kaip prasideda Jūsų diena? Ar geriate, valgote vos atsikėlęs? Pirma atsigeriate? Vėliau pusryčiaujate? Ką dažniausiai renkatės pusryčiams?

- Pusryčiauju vos atsikėlęs. Prieš pusryčius specialiai skysčių negeriu, bet šiaip stengiuosi gerti pakankamai. Valgau kuo įvairesnį maistą.

- Ką manote apie žaliavalgystę?

- Šis mitybos būdas šiek tiek mitologizuotas. Žmogaus evoliucija ypač pagreitėjo, kai jis atrado ugnį ir galimybę termiškai apdoroti maistą. Žole mintantys gyvūnai, skirtingai nuo žmogaus, turi labai ilgą žarnyną.

- Jau daugelį metų vargina skausmas apatinėje pilvo dalyje. Virškinimo sistemos ir kitų pilvo organų organinių pakitimų nenustatoma. Naktį skausmas paprastai praeina. Išbandyti įvairūs vaistai, o ir įprasti nuskausminamieji nepadeda. Kur man kreiptis pagalbos?

- Priežasčių gali būti ne viena. Tarkime, ir stuburo patologija. Patarčiau pakartotinai kreiptis į gydytoją specialistą.

- Ar kepiniai orkaitėje tiek pat kenksmingi, kiek ir kepti keptuvėje?

- Teoriškai, kepant keptuvėje galėtų susidaryti potencialiai kancerogeninių medžiagų. Bet tai priklauso ir nuo keptuvės kokybės, ar naudojamas šviežias, kokybiškas aliejus. Jei kokybė yra gera, tada galima drąsiai kepti ir keptuvėje.

- Kaip jūs pats geriate kavą - saldintą cukrumi ar nesaldintą išvis? Aš, pavyzdžiui, ilgus metus geriu kavą be cukraus, bet ne kartą skaičiau, esą geriau kavą vartoti su cukrumi - taip mažiau apsunkinamos kepenys. Ar pastarasis teiginys tėra mitas?

- Kavą gerkite, kaip jums skaniau. Mokslinių įrodymų apie vartojimo ypatybių poveikį sveikatai nėra. Žinoma, cukrų vartokite saikingai.

- Man diagnozuotas gastroezofaginis refliuksas. Ar galima gerti kavą su pienu (be cukraus)? Jeigu nepavyksta suvaldyti ligos ir stemplė nuolat dirginama (dažnai kosčiu, čiaudau), ar rekomenduotumėte atlikti operaciją? Koks gijimo laikotarpis?

- Sunkią ir ilgai besitęsiančią gastroezofaginio refliukso formą galima gydyti chirurgiškai, sustiprinant stemplės skrandžio rauką. Paprastai chirurgai ryžtasi operuoti tuos ligonius, kuriems ligos trukmė - daugiau nei 5 metai ir sergantiesiems tenka nuolat vartoti dideles dozes vaistų simptomams mažinti.

- Ką jūs manote apie žarnyno valymą? Kai kurios klinikos tokias procedūras siūlo atlikti 5 kartus kas savaitę. Ir taip kasmet. Ar naudos iš tos procedūros, neskaitant matomo laikino kūno svorio netekimo, yra? Kokia gali būti žala? Ar esate susidūrę su nuo to nukentėjusiais žmonėmis?

- Žarnyno valymas nėra gydomoji procedūra. Paprastai tariant, tai yra elementarus klizmavimas, kurį galite atlikti net ir namuose. Tai kai kurių žmonių pamėgtas ritualas, pats savaime negydantis jokių ligų. Tas paslaugas teikiantiems žmonėms tai yra verslo rūšis. Sergantiems žarnyno ligomis šis metodas gali uždelsti diagnozės nustatymą ir pabloginti ligos eigą. Dažnai naudojant šias procedūras, kaip jūsų minėti 5 kartai, gali nuslopinti natūralų tuštinimosi refleksą.

- Žinau, kad medikams nutinka įvairių kuriozų operacinėse. Papasakokite apie tuos, kuriuos galite atskleisti: gal koks ligonis operuojamas bandė pabėgti, gal sumaišėte kepenis, su inkstais ir t.t.

- Apgailestauju, bet aš nesu chirurgas. Savo srityje stengiamės kuriozų išvengti.

- Plačiai nuskambėjo skandalas dėl kepenų transplantacijos Kauno klinikose. Neva donorų organas turėjo būt skirtas Santariškėms, o ne Kaunui. Bet galų gale Klinikų kaltės nerasta. Kaip šiuo metu jaučiasi ta moteris, gavusi donorės kepenis? Ar šis išpūstas skandalas nepakenkė pacientei ir organų donorystei apskritai?

- Ligonė jaučiasi gerai. Lietuvos gyventojai yra gana sąmoningi, dėl tos istorijos donorystės atvejų tikrai nesumažėjo.

- Žinau, kad valgyti sočią vakarienę nėra sveika. O ką daryti, jei darbo laikas nėra tipinis - dirbu iki 22 val. Grįžusi namo noriu valgyti. Pamaniau, juk ir medikai budi naktimis - kaip elgiasi jie, kaip maitinasi, juk būdraujant valgyti tikrai norisi?

- Bandykite rasti laiko užkąsti dienos metu, kad vakare nebūtume taip labai alkani. Itin sotus ir gausus maistas prieš miegą didina nutukimo riziką. Valgykite lengvesnius maisto produktus. Kalbant apie medikus, jų mityba nelabai kuo skiriasi nuo kitų žmonių.

- Mano brolis yra visiškas mėsėdis: jis nuolat valgo mėsą. Net jei pavalgo varškės apkepo, vis tiek pjaunasi bryzelį dešros. Ar tai "žmogaus prigimtis" (kurią, pvz., patvirtina ir teorijos, jog žmonės, turintys tam tikrą kraujo grupę, paprastai būna mėsos mėgėjai), ar blogas įprotis?

- Dietos pagal kraujo grupes yra mitas. Dažniausiai mitybos įpročiai susiformuoja vaikystėje. Poreikis dažnam mėsos vartojimui nėra prigimtinis. Kad subalansuotumėte mitybą, vartokite daugiau daržovių. Būsite sveikesnis.

- Neseniai mečiau rūkyti, todėl labai pasikeitė virškinimas, skrandis apsunkęs, ne taip dažnai tenka nueiti į tualetą. Ką rekomenduotumėte valgyti, ypač rytais, kad pagelbėčiau pilvukui, jog virškinimas susinormalizuotų?

- Pirmiausia sveikinu, kad radote valios atsisakyti rūkymo. Kad išvengtumėte vidurių užkietėjimo, turėtumėte valgyti daugiau skaidulų turinčių produktų, pvz., džiovintų vaisių, tarkime, slyvų. Taip pat reiktų gerti pakankamai skysčių. Dėl dietos jums padėtų dietologo konsultacija.

- Kasdien girdime, kad sveikiausia valgyti dažnai po truputį, tačiau ar toks dažnas užkandžiavimas - nuolatinis virškinimo trakto dirginimas maistu - nekenksmingas? Kiek kartų per dieną optimaliausia valgyti, norint išlaikyti sveiką virškinimo sistemą?

- Patarčiau laikytis klasikinių mitybos tradicijų - valgyti 4 kartus per dieną. Pietums - būtinai sriubą. Vyresnio amžiaus žmonėms ypač nereiktų valgyti vėlai vakare, prieš miegą. Nuolatinio užkandžiavimo grėsmė - nutukimas.

Visą pokalbį su svečiu galite skaityti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

urka

urka portretas
skystas interviu,nelabai gal jis gaudosi medicinoj.eilinis zmogus internete daugiau atkapstytu.niekad pas ji neiciau.

70 mečiui

70 mečiui portretas
balvone,per tiek metų neišmokai rašyti lietuviškom raidėm

to-V

to-V portretas
sutinku 100%su jumis:nuo lasiniu-l.gerai stovi!tik MAN ne kojos shala,bet per 70 m.miegodamas su staciu,praduriau kaldra keliose vietose--ryte atsikeliu su shaltu staciu pimpalu:tenka daznai trint bobutei tarpshlaunu,kol susyla,nes kas ryta nenori duo ikist i.....
VISI KOMENTARAI 11
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių