Po vasaros malonumų – rūpestis dėl odos

Besibaigianti vasara gali palikti ne tik malonių prisiminimų apie praėjusias atostogas, bet ir akivaizdžių pasekmių veide – išsausėjusią ir saulės išvargintą odą.

Paveikė skirtingai

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir veneros ligų poliklinikos vedėja dermatovenerologė Aldona Kajutytė teigė, kad saulės spinduliai, vėjas ir vanduo vasarą žmonių veido odą paveikė dvejopai: vieniems pakenkė, kitiems atnešė naudos.

"Vasarą labiau pasisekė tiems, kurių veidas nusėtas spuogeliais, o oda yra riebi. Žmonėms, turintiems būtent tokį odos tipą, saulė spuogelius išdžiovino, sumažino kamuojančias problemas. Be to, po saulės vonių rusvesnis ir pasikeitęs odos atspalvis užmaskavo esančius nelygumus", – kalbėjo A.Kajutytė.

Šiltasis metų sezonas nebuvo palankus asmenims, kurių oda yra sausa ar normali. Saulė ir vanduo veido odą išdžiovino, todėl jai, besibaigiant vasarai, būtina papildoma priežiūra ir pagalba.

Kaip teigė Odos ir veneros ligų poliklinikos vedėja, rugpjūčiui artėjant į pabaigą, kiekvienam jaučiančiam paplūdimio sezono pasekmes būtina pagalvoti apie papildomas veido odos drėkinimo priemones.

Vaikams – dėmės

Dermatovenerologė pastebėjo, kad besibaigiant vasarai, į medikus kreipiasi nemažai tėvų, kurių atžaloms ant veido atsirado šviesių dėmelių. Tai – vasaros malonumų pasekmės.

"Vaikų oda į saulę reaguoja įvairiai. Neretai ant mažylių odos gyvena, atrodytų, nekalti stafilokoko ar streptokoko mikrobai, kuriuos saulės spinduliai sunaikina. Tačiau tose vietose, kur buvo susitelkusios mikrobų kolonijos, lieka balkšvos dėmės. Turbūt ne vienam teko pamatyti vaikų, kurių rudai nudegusius veidus "puošia" šviesios dėmelės", – aiškino gydytoja.

Pasak jos, tai ženklas, kad liga jau pasitraukusi, o liko tik pasekmės. Dažniausiai minėtieji mikrobai pakenkia būtent vaikų veido odai, kuri yra plonesnė ir labiau pažeidžiama.

"Didžiausia mamų klaida – per vėlai pastebėti pirmieji simptomai. Neretai tėveliai ateina jau tada, kai padėti nebegalime. Suaugusieji pro akis praleidžia ant vaiko veido atsiradusias šerpetojančias rausvas dėmeles, kurios greitai nuo saulės pasikeičia į baltas, ir jokie vaistai vaikui nebegelbsti", – sakė gydytoja.

Anot jos, tokiose dėmelėse nebelieka pigmento – melanino – kuris turi pasigaminti savaime.

Soliariumo grėsmė

Dermatovenerologė A.Kajutytė pripažino, kad šią vasarą jau sulaukė moterų, kurios nustebino savo neatsakingu požiūriu į odos priežiūrą.

"Rugpjūčio viduryje turėjau tokių pacienčių, kurios po visą vasarą trukusių saulės vonių paplūdimyje jau teiravosi, ar nieko neatsitiktų, jei jos pradėtų lankytis soliariume. Vos kelios debesuotos dienos moteris privertė nerimauti, kur gauti papildomų saulės spindulių", – stebėjosi pašnekovė, pridurdama, kad toks žmonių požiūris kelia nerimą ir stebina.

Abejojančias moteris gydytoja patikino, kad įprotis nesaikingai degintis ir vaikščioti į soliariumą yra tiesus kelias į senatvę.
Specialistės teigimu, saulės spinduliai natūraliai išsausina odą. Ši problema ypač aktuali žmonėms, kurie ilgą laiką dirba lauke.

"Važiuodami į paplūdimį jau pagalvojame apie apsauginius kremus, tačiau visą dieną dirbdami sode, pamirštame neigiamą saulės poveikį. Vyrai į kremus apskritai žiūri skeptiškai. Esą pasitepus specialiomis priemonėmis jie sumoteriškės", – pastebėjo A.Kajutytė.

Gaivinti individualiai

Tam, kad palepintume saulės spindulių nuvargintą veidą, pirmiausia reikia įvertinti kiekvieno žmogaus odos būseną, tipą ir individualius poreikius.

"Didžiausia klaida, kurią daro moterys – pasitikėjimas kaimynės patarimais. Jei draugei puikiai padeda kažkuri priemonė, nereikia manyti, kad ji tiks ir man. Dailiosios lyties atstovėms pirmiausia siūlyčiau pasitarti su medikais arba atidžiai stebėti savo odą", – sakė dermatovenerologė.

Pasak jos, nėra vienos universalios priemonės, kuri tiktų visoms. Besibaigiant vasarai, kol orai dar šilti, medikė pataria veido odą lepinti drėkinamaisiais kremais.

"Kai oras atvės, papūs šaltas vėjas, pradėsime jausti drėgmę, reikėtų  naudoti drėkinamąjį kremą nakčiai, o maitinamąjį, riebesnį, – einant į lauką. Apskritai kiekvieną dieną veidrodyje būtina pasižiūrėti, kaip atrodo oda, ir pastebėti problemas. Keičiantis sezonui, keičiasi ir su oda susijusios bėdos", – priminė A.Kajutytė.

Pasak jos, kiekvienam būtina atrasti tai, kas tinka labiausiai. Gydytojos teigimu, vienam tai bus pigus kremas, antram – brangus, trečiam – natūralios priemonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių