Plaukas maiste: ar pavojinga sveikatai?

  • Teksto dydis:

Nėra jokių abejonių, jog aptikti plauką maiste yra nemalonu. Vis dėl to, jei šį "maisto produktą" teko netyčia praryti, tai neturėtų kelti didelio susirūpinimo.

Plaukas maiste yra visiškai nekenksmingas. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) netgi nenurodo saugaus sveikatai limito, kiek plaukų galėtų būti lėkštėje. Ši organizacija nėra sulaukusi nei vieno pranešimo apie sunegalavimus dėl suvalgyto plauko.

Northwestern universiteto deramtologė Maria Colavincenzo paaiškina, kodėl neverta pernelyg nerimauti dėl atsitiktinės galimybės suvalgyti plauką: „Plaukas iš esmės sudarytas iš baltymo, vadinamo keratinu. Šis baltymas plaukuose yra chemiškai neaktyvus ir suvirškintas nesukels jokių problemų. Yra galimybė, jog kartu su plauku į skrandį nukeliaus ir auksinis stafilokokas – bakterija, galinti sukelti skrandžio skausmus ar viduriavimą. Tačiau tai labai mažai tikėtina.“

„Vienintelis atvejis, kuomet suvalgytas plaukas galėtų sukelti rimtesnį pavojų – jei nuspręstumėte surupšnoti visus ant galvos esančius plaukus. Didelis kiekis plaukų jūsų virškinamajam traktui suveiktų taip pat, kaip dušo nuotekų sistemai. Pernelyg didelis kiekis plaukų sudarytų kuokštus, kurie užkimštų sistemą ir galėtų sukelti skrandžio skausmus ir kitus simptomus.“ – teigia M. Colavincenzo.

Iš tiesų, egzistuoja didelė tikimybė, jog, vienu ar kitu būdu, šiandien jūs jau suvalgėte plauką. Maisto gamintojai naudoja L-cisteiną – amino rūgštį, randamą keratine, kuri suaktyvina skonio receptorius, jaučiančius sūrumą ir aštrius skonius. Nors kai kurie gamintojai šią amino rūgštį gauna iš ančių plunksnų, pasitaiko ir tokių, kurie išgauna iš... žmonių plaukų! Vis dėl to, portalo Wikipedia teigimu, tai yra pramonėje įprastas minėtos amino rūgšties šaltinis ir procesas yra higieniškas, kadangi gamintojai, naudojantys žmonių plaukus L-cisteinui išgauti iš keratino, juos išmirko druskos rūgštyje, taip visiškai „išvalydami“.


Šiame straipsnyje: plaukasmaistassveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių