Pirties procedūros – kam jos nerekomenduojamos

Daugelis žmonių neįsivaizduoja savo gyvenimo be pirties, ypač šaltuoju metu laiku. Pasak LSMU profesoriaus Alvydo Unikausko, pirtis yra atgaiva ir kūnui, ir sielai, tačiau joje lankytis galima ne visiems.

Pasak gydytojo A. Unikausko, svarbu žinoti, kada organizmas prisitaiko prie karščio ir kada ne. Kai organizmas prisitaiko prie karščio, pagerėja limfos cirkuliacija, plečiasi distalinės, arba tolimosios, kraujagyslės ir joms plečiantis prasideda prakaitavimas. Kai organizmui prisitaikyti nepavyksta, sutrinka elektrolitų ir skysčių balansas, prakaito liaukos nesugeba tinkamai funkcionuoti ir žmogus perkaista. Dėl šios priežasties, lankantis pirtyje svarbu stebėti savo kūną – jei ilgai neprakaituojama, geriau iš pirties išeiti.

Pasak gydytojo, būnant pirtyje organizmas išskiria daugiau hormonų, kurie veikia tam tikras organizmo funkcijas. Pavyzdžiui, išskiriami hormonai, kurie atsakingi už laimės pojūtį, didesnį skausmo toleravimo lygį, šiek tiek aukštesnį kraujo spaudimą, mažesnį lytinį potraukį ir streso lygį, aktyvesnį riebalų skaidymą ir baltymų sintezę, kurios metu mažinamas gliukozės kiekis kraujyje.

Organizmui po pirties patekus į šaltą vandenį, padidėja adrenalino kiekis kraujyje, kuris turi teigiamos įtakos medžiagų apykaitai ir bendrai savijautai. Taip pat pirtis atkuria odos elastingumą ir spalvą.

Kitas pirties privalumas – pagalba kovojant su virusais ir bakterijomis. Aukštoje pirties temperatūroje bakterijos ir virusai miršta, o vėžinių ląstelių augimas sulėtėja, sako gydytojas A. Unikauskas. Be to, kvėpavimas garais padeda gydyti slogą, peršalimą, sinusitą, laringitą ir astmą.

Pirtis taip pat gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, kraujagyslių elastingumą, mažina infarkto tikimybę.

Tačiau gydytojai nerekomenduoja pirties ir saunos procedūrų žmonėms, sergantiems šiomis ligomis:

– Po miokardo infarkto praėjus mažiau nei 6 mėn.;

– Parkinsono liga;

– Šlapimo takų ir inkstų uždegimais;

– Lėtiniu hepatitu;

– Esant radikuliopatijai, arba stuburo išvaržai;

– Esant stiprioms virusinėms infekcijoms ar kvėpavimo sistemos ligoms.

Jei pirtyje norite apsilankyti dėl ligos, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

Išsamus pasakojimas apie pirčių teikiamus privalumus ir sveikatinimo procedūras pirtyje – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių