Pirmieji pasaulyje: lenkai transplantavo plaštaką be jos gimusiam žmogui

  • Teksto dydis:

Lenkijos chirurgai pranešė, kad jiems sėkmingai pavyko transplantuoti mirusio donoro plaštaką recipientui, šios galūnės neturėjusiam nuo gimimo.

Pasak jų, tokią operaciją jie atliko pirmieji pasaulyje.

„Tai pirmas viršutinės galūnės persodinimas tokį įgimtą defektą turinčiam suaugusiajam“, – sakė Adamas Domanasiewiczius (Adamas Domanasevičius), vadovęs operaciją atlikusiai Vroclavo universitetinės ligoninės chirurgų komandai.

„Kalbame apie žmogų, kuris be šios galūnės gyveno 32 metus“, – pridūrė jis.

Pasak A. Domanasiewicziaus, anksčiau panašios operacijos buvo atliktos Kanadoje ir Indonezijoje tik kūdikiams dvyniams, suaugusiems tarpusavyje.

Panašios transplantacijos taip pat jau buvo atliekamos pacientams, kurie buvo netekę savųjų dėl amputacijų.

Labai svarbus proveržis

Plaštakos transplantacija Vroclavo ligoninėje buvo atlikta gruodžio 15 dieną ir truko 13 valandų.

Šiandien pacientas jau gali judinti pirštus, tik ne visą ranką. Tačiau gydytojai mano, kad bėgant laikui, visos galūnės funkcijos turėtų atsistatyti.

„Tai labai svarbus proveržis neurofiziologijoje ir transplantacijų praktikoje, nes iki šiol manyta, kad įgimtą defektą turintiems pacientams negalima atlikti transplantacijos“, – kalbėjo A. Domanasiewiczius.

Ši operacija gali atverti naujas galimybes šimtams tūkstančių žmonių, kurie yra gimę be galūnių ir kuriems iki šiol padėdavo tik protezas, pridūrė chirurgas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių