Pirmajai saulei pasiruošė nedaugelis

  • Teksto dydis:

Nors sveikatos specialistai sako, kad net pavasario saulė gali būti pavojinga odai, gyventojai prisipažįsta, kad apsaugą nuo saulės pradeda naudoti tik vasaros pradžioje.

Socialiniame tinkle „Facebook“ atliktos apklausos duomenimis, apsauginį kremą nuo saulės praėjusį savaitgalį naudojo vos 29 iš 300. Daugelis socialinio tinklo lankytojų teigė, kad „pamiršo kremą“, arba nesitikėjo, kad saulė bus tokia kaitri.

Saugotis nuo aktyvių saulės spindulių rekomenduojama pradėti jau balandį. Tinklo „Eurovaistinė“ atstovė Asta Trumpienė sako, kad Lietuvoje apsauginiais kremais nuo saulės patartina naudotis iki rugsėjo mėnesio pabaigos. Ypatingą dėmesį būtina skirti veido priežiūros priemonėms.

Daugelis lietuvių vis dar klaidingai mano, kad apsauga nuo saulės reikia pasirūpinti tik prieš einant į paplūdimį. Įdegti galima net ir pavėsyje, tiesiogiai nekaitinant odos, pavyzdžiui, sportuojant parke, leidžiant laiką sode ar lauko kavinėje. Pavasarį oda dar neturi susiformavusio apsauginio pigmento, todėl yra itin pažeidžiama. Žinoma, kol kas dar nedėvime drabužių trumpomis rankovėmis, tačiau nepasirūpinę kūno apsauga, nepelnytai pamirštame ir veidą – per didelis saulės spindulių kiekis iš karto gali nepalikti jokių ženklų, tačiau ilgainiui greitina odos senėjimą, skatina raukšlių ir pigmentinių dėmių atsiradimą.

Kaitri kaip vasarą

Ypatingą dėmesį reikėtų skirti vaikų odos apsaugai. Jų oda sugeria daug daugiau ultravioletinių saulės spindulių nei suaugusių, taigi ir nudegti gali žymiai sparčiau.

Pavasarinė saulė gali būti tokia pat stipri kaip ir vasaros metu, tad šviesią dieną nuo 12 iki 15 val. buvimo saulėkaitoje derėtų vengti. Organizmo fotoapsaugos mechanizmas stiprėja laikui bėgant, taigi gali užtekti vos 10 minučių tiesioginės saulės, kad vaiko oda būtų pažeista. Renkantis apsauginę priemonę, patariama ieškoti ne tik didžiausio SPF rodiklio, bet ir užrašo, kad produktas apsaugo nuo abiejų tipų ultravioletinių spindulių (UVA ir UVB).

Apklausa atlikta vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ socialinio puslapio „Facebook“ paskyroje. Į klausimą atsakė 300 vartotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokį ritualą reikia atlikti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių