Pirmą kartą vyrui persodinta itin daug identiško dvynio odos

  • Teksto dydis:

Vyrą, kuris apdegė daugiau kaip 95 proc. kūno paviršiaus ir buvo atsidūręs ant mirties slenksčio, išgelbėjo jo identiško dvynio odos persodinimas, ketvirtadienį paskelbė prancūzų gydytojai, atlikę šią pirmą pasaulyje operaciją.

33 metų vyrui, vardu Franckas (Frankas), buvo persodinta odos, paimtos nuo jo brolio Erico (Eriko) galvos, nugaros ir šlaunų.

Identiško dvynio organų transplantavimo atveju nėra pavojaus, kad recipiento organizmas atmes „svetimą“ medžiagą.

Gydant nudegimus paprastai naudojama mirusio donoro oda, kuri paprastai per kelias savaites atmetama. Tačiau to laiko pakanka, kad pradėtų augti nauja oda arba jos būtų galima paimti nuo kitų paciento kūno vietų.

Dvynių oda buvo persodinama ir anksčiau, bet šis atvejis pirmasis, kai buvo padengtas toks didelis paviršius, sakė Šv. Liudviko ligoninės Paryžiuje, kur buvo atlikta operacija, chirurgas Maurice'as Mimounas (Morisas Mimunas).

Ankstesnis tokios transplantacijos rekordas buvo atvejis, kai žmogus buvo apdegęs maždaug 68 proc. kūno paviršiaus.

Franckas į ligoninę buvo paguldytas pernai rugsėjį, apdegęs per nelaimingą atsitikimą darbe. Po savaitės iš jo brolio buvo paimtas pirmas odos lopinys transplantacijai. Vėliau buvo atlikta dar maždaug tuzinas procedūrų.

Po keturių su puse mėnesio Franckas buvo išrašytas iš ligoninės ir perkeltas į reabilitacijos centrą.

Šiandien „jis namuose su savo partnere, gali tęsti savo veiklą, jo veidas gerai sugijo“, naujienų agentūrai AFP sakė M. Mimounas.

Tvirtas ir vandeniui mažai laidus odos paviršinis sluoksnis – epidermis – apsaugo organizmą nuo skysčių netekimo, sužeidimų ir infekcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių